Σημαντική ώθηση στις πωλήσεις της αναμένεται να δει η Boeing Co, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η Κίνα σχεδιάζει να τερματίσει το πολυετές εμπορικό «πάγωμα» στις αγορές αεροσκαφών από την αμερικανική εταιρεία.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, και οι οποίες δεν κατονομάζονται, η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τις προθέσεις της για το αεροσκάφος 737 της Boeing κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της APEC στο Σαν Φρανσίσκο, σε μία ένδειξη της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων. Οι ίδιες πηγές ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι όροι μιας πιθανής συμφωνίας είναι ακόμη υπό συζήτηση και ενδέχεται να αλλάξουν ή να καταρρεύσουν πριν από τη συνάντηση των αρχηγών κρατών την Τετάρτη.
Ενώ ο Λευκός Οίκος έχει θέσει την επανέναρξη των στρατιωτικών επικοινωνιών με την Κίνα ως κορυφαία προτεραιότητα στη σύνοδο κορυφής, η σπάνια συνάντηση μεταξύ των δύο παγκόσμιων ηγετών παρέχει επίσης μια ευκαιρία για επαναφορά του εμπορίου στον αεροδιαστημικό τομέα.
«Κλείδωσε» συνάντηση Μπάιντεν-Σι – Βαριά ατζέντα εν μέσω ανταγωνισμού και πολέμων
Στροφή
Μια συμφωνία για το 737 Max θα σηματοδοτούσε μια σημαντική σημαντική στροφή για την Boeing, η οποία έχασε το προβάδισμά της στην αγορά στην Κίνα από τον μεγάλο ανταγωνιστή της Airbus SE.
Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Η Boeing προβλέπει ότι η Κίνα θα καλύψει περίπου το 20% της παγκόσμιας ζήτησης αεροσκαφών τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Ο κατασκευαστής αεροπλάνων έχει βγάλει από την αποθήκευση περίπου δώδεκα από τα αεροπλάνα που προορίζονταν για την Κίνα, αλλά οι εργασίες φάνηκε να επιβραδύνονται τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν οι αναλυτές της Jefferies σε έκθεση της 6ης Νοεμβρίου.
Το χρονοδιάγραμμα της επανέναρξης της παράδοσης δεν συνδέεται με τις συνεχιζόμενες διπλωματικές συνομιλίες, είπαν δύο από τους ανθρώπους. Η Boeing έχει στην αποθήκευση περίπου 85 737 Max που προορίζονται για την Κίνα και η επανεκκίνηση των παραδόσεων θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να πετύχει τον στόχο της να στείλει μεταξύ 375 και 400 τζετ φέτος.
Η συνάντηση Μπάιντεν – Σι
Την πρώτη τους συνάντηση μετά από έναν χρόνο θα έχουν την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, με στόχο να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η συνάντηση των δύο ισχυρών ανδρών θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Θα μπορούσε να διαρκέσει ώρες και να περιλαμβάνει ομάδες αξιωματούχων από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.
Βαριά ατζέντα
Αναμένεται να συζητηθούν παγκοσμίου ενδιαφέροντος ζητήματα: Από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς έως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, την Ταϊβάν, τον Ινδο-Ειρηνικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη φαιντανύλη, την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τις «δίκαιες» εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.
«Όλα είναι στο τραπέζι» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, σε ενημέρωση δημοσιογράφων. «Είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό. Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες διαμόρφωσης ή μεταρρύθμισης της Κίνας επί πολλές δεκαετίες έχουν αποτύχει. Αλλά αναμένουμε ότι η Κίνα θα υπάρχει και θα είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή για το υπόλοιπο της ζωής μας», πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την ημέρα της συνάντησης με ανακοίνωσή του την Παρασκευή. Αλλά και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Σι θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 14-17 Νοεμβρίου, θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του APEC και θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν.
Έναν χρόνο μετά
Η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας ψυχράνθηκαν απότομα τον Ιανουάριο, μετά την κατάρριψη ενός κινέζικου αερόστατου το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρούσε κατασκοπευτικό εργαλείο.
Όπως αναφέρει το Reuters, βασικό αποτέλεσμα της συνάντησης εικάζεται πως θα αποτελέσει η αναθέρμανση των διπλωματικών διαύλων. Έτσι θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα όπως το κλίμα, η υγεία, η οικονομική σταθερότητα, η καταπολέμηση των ναρκωτικών και πιθανώς η επανενεργοποίηση ορισμένων στρατιωτικών διαύλων.
Αν και οι δύο πλευρές ενδέχεται να προβούν σε μετριοπαθείς χειρονομίες καλής θέλησης για να διευκολύνουν τις συνομιλίες, μια σε βάθος πρόοδος θεωρείται δύσκολη. Και αυτό γιατί και οι δύο χώρες θεωρούν ολοένα και περισσότερο ότι είναι εγκλωβισμένες σε έναν άμεσο ανταγωνισμό για να εξασφαλίσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα, να στριμώξουν την αντίπαλη οικονομία και να κερδίσουν την αγάπη των πιο αδύναμων χωρών, λένε Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι.
Latest News
Καλιφόρνια: Η μεγάλη φυγή των ασφαλιστικών και η προσπάθεια δελεασμού για να επιστρέψουν
Οι κανόνες που στοχεύουν να πείσουν τις ασφαλιστικές να επιστρέψουν στην Καλιφόρνια οριστικοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο
Γυρίζουν την πλάτη στην Καλιφόρνια οι ασφαλιστικές εταιρείες - Η φωτιά θα επιδεινώσει το πρόβλημα
Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες διέκοψαν την κάλυψη σε περιοχές της Καλιφόρνια μετά τις πυρκαγιές του 2017 και του 2018
«Ψήνεται» mega deal στην μόδα - Η Prada φλερτάρει με την Versace
Τι θα σημαίνει για την αγορά πολυτελείας η συμφωνία Prada με Versace - Γιατί «κόπηκε» η συμφωνία με την Tapestry και την Coach
Η Ινδία θα... πληρώσει - Οι παγκόσμιες εταιρείες αλκοόλ απαιτούν 466 εκατομμύρια δολάρια
Diageo, η Pernod Ricard και η Carlsberg, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ζητούν τις οφειλές από την Ινδία - Ο ρόλος της κατανάλωσης
Ποιες αναδείχθηκαν οι καλύτερες πόλεις για να ζεις το 2024 - Η θέση της Αθήνας
Στις 25 καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς συμπεριλήφθηκε και η Αθήνα για το 2024 - Ποιες είναι οι χειρότερες στη λίστα
Η διώρυγα των «στεναγμών» - Ο Τραμπ ανεβάζει το θερμόμετρο για τον Παναμά [γράφημα]
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ μεταξύ άλλων κάνει λόγο για σημαντική αύξηση της επιρροής της Κίνας στη διώρυγα του Παναμά
Ολική ανατροπή στην αυτοκινητοβιομηχανία - Επί ποδός για τους δασμούς Τραμπ
Καμπανάκι στην αυτοκινητοβιομηχανία - Κίνδυνος να καταστούν ακριβά πολλά ανταλλακτικά αυτοκινήτων που παράγονται σε αγορές χαμηλού κόστους
Δεν φταίνε οι φόροι για τα αυξημένα δίδακτρα στα ιδιωτικά
Οι μη ακαδημαϊκές δραστηριότητες από το πιάνο μέχρι το πόλο έχουν λάβει μεγάλες επενδύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση
Η σιωπή της Shein δεν βοηθά στην πολυπόθητη IPO - Τι συνέβη στην ακρόαση στο Λονδίνο
Εάν λάβει την έγκριση, η Shein σκοπεύει να εισαχθεί στο Λονδίνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την IPO να ολοκληρώνεται και πριν το Πάσχα
Γιατί μια εξαγορά της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ θα ήταν η συμφωνία του αιώνα
Από τότε που ο Τόμας Τζέφερσον αγόρασε τη Λουιζιάνα το 1803 μέχρι την αγορά της Αλάσκας από τους Ρώσους στο σήμερα - Ποια τα οφέλη για τους Γροιλανδούς