Τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας στοχεύουν για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Οι ευρωπαϊκές χώρες συνέχισαν να εισάγουν ρωσικό LNG ακόμη και μετά την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι. Μέχρι πρόσφατα, οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αποφύγουν τη διακοπή των ροών, ώστε να μην αυξήσουν την πίεση στους συμμάχους που αντιμετωπίζουν έλλειψη.
Όμως, στις αρχές Νοεμβρίου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε κυρώσεις στο Arctic LNG 2 — εμποδίζοντας ουσιαστικά τις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας να αγοράσουν το φυσικό αέριο του project, όταν αρχίσει να παράγει το επόμενο έτος, σύμφωνα με αξιωματούχους, δικηγόρους και αναλυτές, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times.
«Χτύπημα» ΗΠΑ σε μεγάλο έργο εξόρυξης αερίου στη Σιβηρία – Νέες κυρώσεις
Ο Φράνσις Μποντ, ειδικός σε κυρώσεις στη δικηγορική εταιρεία Macfarlanes, δήλωσε ότι στοχεύοντας τον φορέα εκμετάλλευσης του έργου, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να «πλήξουν το έργο στο σύνολό του» και θα ασκήσουν «πίεση σε οποιεσδήποτε μη αμερικανικές εταιρείες σχεδιάζουν να αγοράσουν τις ροές από το Arctic LNG 2».
Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικά ενεργειακά έργα στο παρελθόν ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να τους εξαφανίσουν από χρηματοδότηση και εξοπλισμό, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι προμήθειες LNG επηρεάζονται άμεσα.
Διαφοροποιήση
Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να διαφοροποιήσουν τις υπάρχουσες προμήθειες και αυτές που πρόκειται να έρθουν στην αγορά στο σχετικά εγγύς μέλλον, αλλά αναγνώρισαν ότι ο στόχος ήταν να βλάψουν την ικανότητα της Ρωσίας να επωφεληθεί από την πώληση περισσότερων ορυκτών καυσίμων.
«Δεν έχουμε στρατηγικό συμφέρον να μειώσουμε την παγκόσμια προσφορά ενέργειας, η οποία θα αύξανε τις τιμές της ενέργειας σε όλο τον κόσμο και θα καλύψει τα κέρδη του (Βλαντιμίρ) Πούτιν», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Εμείς, και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας, ωστόσο, μοιραζόμαστε έντονο ενδιαφέρον για την υποβάθμιση της θέσης της Ρωσίας ως κορυφαίου προμηθευτή ενέργειας με την πάροδο του χρόνου».
Το Arctic LNG 2
Το Arctic LNG 2, που βρίσκεται στη χερσόνησο Gydan στην Αρκτική, επιτρέποντάς του να εξάγει τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ασιατική αγορά, θα είναι το τρίτο μεγάλης κλίμακας έργο LNG της Ρωσίας, ενισχύοντας τη φιλοδοξία του Κρεμλίνου να γίνει κορυφαίος εξαγωγέας στον τομέα. Σε πλήρη παραγωγή, θα αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του στόχου της Ρωσίας για παραγωγή 100 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως έως το 2030, περισσότερο από τρεις φορές τον όγκο που εξάγει η χώρα τώρα.
Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει την αποστολή LNG στη διεθνή αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι αναλυτές της αγοράς αναφέρουν ότι αυτοί οι όγκοι θα μειώσουν κάποια από τη στενότητα στην παγκόσμια αγορά LNG που προκαλείται από την αυξημένη ζήτηση της Ευρώπης.
Ωστόσο, η συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects, δήλωσε ότι αφαιρεί την αναμενόμενη παραγωγή LNG 2 της Αρκτικής από τη μοντελοποίηση της προσφοράς και της ζήτησης για το επόμενο έτος, λέγοντας ότι οι κυρώσεις θα ενισχύσουν την αγορά.
Το Arctic LNG 2 «τρέχει» η ρωσική ιδιωτική εταιρεία Novatek, η οποία κατέχει το 60%. Άλλοι μέτοχοι είναι η TotalEnergies της Γαλλίας, δύο κινεζικές κρατικές εταιρείες και μια ιαπωνική κοινοπραξία μεταξύ του εμπορικού οίκου Mitsui & Co και της Jogmec που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, με μερίδια 10% η καθεμία.
Προβληματισμοί
Ο Shaistah Akhtar, συνεργάτης και ειδικός σε κυρώσεις στη δικηγορική εταιρεία Mishcon de Reya, είπε ότι οι περιορισμοί των ΗΠΑ θα εμποδίσουν ουσιαστικά το έργο για τους δυτικούς αγοραστές.
«Εάν πρόκειται να συμμορφωθείτε με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, όπως θα κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι εάν έχουν οποιοδήποτε είδος συναλλαγών με τις ΗΠΑ, δεν θα αγοράσουν το αέριο που προέρχεται από το έργο», είπε. «Εκτός αν έχετε κάποιο είδος άδειας ή εξαίρεσης».
Οι επενδυτές στο Arctic LNG 2 είναι σε θέση να πάρουν φυσικό αέριο από το έργο ανάλογα με τη συμμετοχή τους. Για την Total και τους εταίρους της στην κοινή επιχείρηση, αυτό θα σήμαινε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους όταν το έργο είναι σε πλήρη παραγωγή. Ωστόσο, σύμφωνα με τις κυρώσεις, οι μέτοχοι έχουν περιθώριο έως τα τέλη Ιανουαρίου του επόμενου έτους για να κλείσουν τις επενδύσεις τους.
Οι δυτικοί επενδυτές «θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποβάλουν αίτηση για εξαιρέσεις με ημερομηνίες σταδιακής κατάργησης», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, επικεφαλής ανάλυσης LNG στη Rystad Energy. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιο LNG να ρέει από το έργο στις αγορές των δυτικών συμμάχων, με παρόμοιο τρόπο με τον τρόπο με τον οποίο η Ιαπωνία εξουσιοδοτήθηκε να εισάγει ρωσικό αργό πετρέλαιο από το έργο Sakhalin 2 πάνω από το ανώτατο όριο τιμής.
Συμμόρφωση
Η Mitsui δήλωσε ότι η εταιρεία θα «συμμορφωθεί με τον νόμο κυρώσεων σχετικά με τις απολήψεις LNG» και ότι «επί του παρόντος εξετάζει συγκεκριμένες λεπτομέρειες». Η Jogmec είπε ότι «συλλέγει πληροφορίες από τα ενδιαφερόμενα μέρη και διενεργεί ενδελεχή έρευνα για την πρόοδο της κατάστασης».
Η Total τόνισε ότι «οι συνέπειες του χαρακτηρισμού . . . από τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τις συμβατικές δεσμεύσεις της TotalEnergies για το Arctic LNG 2 αξιολογούνται επί του παρόντος».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, μιλώντας σε εκδήλωση την περασμένη Πέμπτη, υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις «δεν θέτουν κανένα σημαντικό κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου». Ωστόσο, ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Yasunori Nishimura δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «ένας ορισμένος βαθμός» του αντίκτυπου στην Ιαπωνία είναι «αναπόφευκτος».
Οι ΗΠΑ δεν έχουν στοχεύσει άμεσα τα άλλα μεγάλα έργα LNG της Ρωσίας, το Yamal LNG και το Sakhalin 2, που αποστέλλουν το καύσιμο στην Ευρώπη και την Ασία.
Η Anne-Sophie Corbeau, ειδικός φυσικού αερίου στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, είπε ότι εάν το Arctic LNG 2 δεν αρχίσει να εξάγει όπως είχε προγραμματιστεί το 2024, «θα κρατήσει τις αγορές λίγο πιο σφιχτές για περισσότερο».
Οι κυρώσεις θα πλήξουν τη μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Ρωσίας να αυξήσει τις προμήθειες LNG και τους ανταγωνιστές ηγέτες στην αγορά, όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. «Δεν είναι δυνατόν», είπε ο Laurent Ruseckas, ειδικός στο φυσικό αέριο και εκτελεστικός διευθυντής της S&P Global. «Είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις όταν [η Ρωσία] αποκλείεται από τόσα πολλά μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της παγκόσμιας οικονομίας».
Latest News
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά