Σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα από εκείνα του Σεπτεμβρίου κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, παρά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε περιφερειακό πόλεμο, που διαφάνηκαν αρχικά – αλλά και παρά τις περικοπές στην παραγωγή που έχουν θέσει σε ισχύ οι χώρες του ΟΠΕΚ+. Είναι ενδεικτικό ότι το αργό τύπου Brent, που αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, έχει υποχωρήσει σε περίπου 82 δολάρια το βαρέλι από το υψηλό των 98 δολαρίων που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Πετρέλαιο: Οι τιμές υποχωρούν λόγω φόβων για μείωση της ζήτησης σε ΗΠΑ και Κίνα

Τι λένε οι αναλυτές

Αναλυτές αποδίδουν την πορεία αυτή των τιμών του μαύρου χρυσού στην υποτονική ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και στην υποχώρηση των αρχικών ανησυχιών για διαταραχές στην προσφορά από τον πόλεμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι επενδυτές επικεντρώνονται περισσότερο στην αργή ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ οι ανησυχίες για πιθανές διαταραχές της προσφοράς από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχουν υποχωρήσει κάπως», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μέρος της Nissan Securities.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της χώρας φέτος θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και ότι η ζήτηση θα μειωθεί. Εκτίμησε μάλιστα ότι το επόμενο έτος, η κατά κεφαλήν κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Επιφυλακτικότητα

Οι αγορές ήταν επίσης επιφυλακτικές ως προς την πιθανή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια εάν δεν περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Μια πιο γερακίσια στάση της Fed «δεν είναι μια προοπτική που το αργό πετρέλαιο θα καλωσορίσει, δεδομένου ότι τα πρόσφατα στοιχεία στην Κίνα και τις ΗΠΑ έφεραν ξανά στην επιφάνεια τους φόβους για την ανάπτυξη» δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο αναλυτής αγοράς της IG Tony Sycamore.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, αύξησαν επίσης τους φόβους για τη ζήτηση. Οι τιμές καταναλωτή στην ασιατική υπερδύναμη υποχώρησαν στα χαμηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί κατά την αρχή της πανδημίας, προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Παρόλα αυτά, αναλυτές εκτιμούν ότι αν το πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) πλησιάσει τα 75 δολάρια το βαρέλι, «πιθανότατα θα δούμε αγορές που θα παράσχουν στήριξη λόγω των προσδοκιών ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα αποφασίσουν να συνεχίσουν τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς τους μετά τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Kikukawa της NS Trading.

Αισιόδοξος ο ΟΠΕΚ

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο ΟΠΕΚ, που στην έκθεσή του για τον Νοέμβριο η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, αποδίδει την υποχώρηση των τιμών στη δράση των κερδοσκόπων, προβλέποντας μάλιστα ότι το 2023 θα κλείσει με μικρή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου. Παράλληλα, διατήρησε τη σχετικά υψηλή πρόβλεψή του για τη ζήτηση το 2024.

Ο ΟΠΕΚ υπογραμμίζει ότι η αγορά παραμένει υγιής παρά τα «υπερβολικά αρνητικά συναισθήματα».

«Τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ισχυρές μεγάλες παγκόσμιες τάσεις ανάπτυξης και τα υγιή θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου», ανέφερε ο ΟΠΕΚ, τονίζοντας ότι «οι τιμές του πετρελαίου είχαν τάση μείωσης τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω των κερδοσκόπων της χρηματοπιστωτικής αγοράς».

Στην έκθεση ο ΟΠΕΚ ανέβασε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 στα 2,46 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), σε μία αύξηση περίπου 20.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψη. Το 2024, ο ΟΠΕΚ βλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εκτίμηση που παρέμεινε αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση της παραγωγής

Θα ακολουθήσει στις 26 Νοεμβρίου η σύνοδος του ΟΠΕΚ+, όπου τα μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ και οι σύμμαχοί τους θα καθορίσουν την πολιτική τους για το επόμενο διάστημα. Από τα τέλη του 2022 η ομάδα μειώνει σταθερά την παραγωγή για να στηρίξει την αγορά.

Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις των κρατών του ΟΠΕΚ, πάντως, η πετρελαϊκή παραγωγή του Οργανισμού αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα λόγω της μεγαλύτερης παραγωγής σε Ιράν, Αγκόλα και Νιγηρία. Η Τεχεράνη εξαιρείται από τις περικοπές του ΟΠΕΚ λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, ενώ η παραγωγή στις δύο αφρικανικές χώρες ανέκαμψε καθώς ξεπέρασαν εσωτερικές προκλήσεις που περιόριζαν την παραγωγή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια