Υπαίτιοι θανατηφόρων τροχαίων, εμπρηστές εξ αμελείας, όπως και δράστες άλλων αδικημάτων που έχουν καταδικαστεί, αφήνονται ελεύθεροι με αναστολή και στο μεσοδιάστημα παραβιάζουν εκ νέου τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, θα αντιμετωπίζονται εφεξής εντελώς διαφορετικά από τη Δικαιοσύνη και ο κίνδυνος φυλάκισής τους δεν θα είναι μόνο στα χαρτιά.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στη δέσμη των 60 και πλέον αλλαγών στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ετοιμάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και αναμένεται να παρουσιαστούν και να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση πριν από το τέλος Νοεμβρίου.

«Η ελληνική κοινωνία βιώνει εδώ και δεκαετίες μια αίσθηση ανομίας και μία αίσθηση ατιμωρησίας», τόνισε ο Γ. Φλωρίδης μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου που αφορούσε τον τομέα της δικής του αρμοδιότητας, δίνοντας για μία ακόμα φορά το στίγμα των επερχόμενων αλλαγών για υποθέσεις της αποκαλούμενης «μικρομεσαίας εγκληματικότητας».

«Άρα αυτό δημιουργεί μία αίσθηση ότι στην Ελλάδα ό,τι και να κάνεις, όποια εγκληματική δραστηριότητα και να αναπτύξεις δεν πρόκειται να έχεις καμιά συνέπεια», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Τον Νοέμβριο αναμένεται να τεθούν προς διαβούλευση οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που θα περιλαμβάνει και αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης κάποιων καταδικασθέντων.

Εξήγησε μάλιστα ότι σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις δεν θα οδηγούνται στη φυλακή ανεξαιρέτως όλοι όσοι καταδικάζονται, αλλά θα υπάρχει μία κλιμακωτή πρόβλεψη που θα κινείται σε τρία διαφορετικά επίπεδα: το ένα είναι η επαναφορά της μετατροπής των ποινών σε χρήμα, που κατά περίπτωση θα μπορεί να φτάνει ακόμα και στα 100 ευρώ την ημέρα, το δεύτερο είναι η κοινωνική εργασία και η διασύνδεση του μέτρου αυτού και με περισσότερους φορείς του Δημοσίου εκτός από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το τρίτο είναι η έκτιση των ποινών είτε μερικώς, είτε καθ’ ολοκληρίαν.

Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος κατηγορούμενος θα μπορεί ένα μέρος της ποινής να το εκτίσει και ένα άλλο μέρος να το εξαγοράζει ή να το «εκτίει» με τον εναλλακτικό τρόπο της παροχής κοινωφελούς εργασίας.

Οι ποινές θα εκτίονται

Με τον τρόπο αυτόν, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι ποινές – και ακριβέστερα μέρος των ποινών – ακόμα και για εξ αμελείας αδικήματα θα εκτίονται με βάση τις επερχόμενες αλλαγές.

Έτσι, «ο κανόνας θα είναι τέλος στην ατιμωρησία και οι εξαιρέσεις θα είναι ο ανασταλτικός χαρακτήρας. Αυτό τώρα ως μία γενική παρέμβαση θα τη δει κάποιος και σε κάποια εγκλήματα ειδικά να ενισχύεται πάρα πολύ», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης, αναφέροντας ως παράδειγμα τα πολύνεκρα τροχαία.

«Η πρόβλεψη στον Κώδικα για ανθρωποκτονία από αμέλεια με βάση τη χαμηλότερη ποινή είναι τρεις μήνες. Οι τρεις μήνες τώρα γίνονται καταρχάς δύο χρόνια ή τρία χρόνια… Δεν γίνεται να ξεκινάς από τους τρεις μήνες όταν έχεις σκοτώσει άνθρωπο».

Επιπλέον, σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνονται στο ίδιο νομοθέτημα και για τις υποθέσεις εκείνες που κάποιος έχει συλληφθεί, έχει διωχθεί, έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό με ποινή μεγαλύτερη από ένα έτος και ενώ εξακολουθεί να είναι ελεύθερος με αναστολή διαπράττει νέο αδίκημα. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα οδηγείται στη φυλακή μόνο εάν το δικαστήριο με αιτιολογημένη απόφασή του κρίνει ότι εκτέλεση της ποινής δεν είναι αναγκαία για να αποτρέψει τον κατάδικο από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων, ενώ διαφορετικά θα προβλέπεται έκτιση ολόκληρης ή μέρους της ποινής.

«Το έχω πει κι άλλες φορές. Διακρίνεται από δύο πράγματα, το ένα είναι η πρόβλεψη πληθώρας ποινών και το άλλο, μία καταπληκτική ευρηματικότητα ώστε οι ποινές να μην εκτίονται» επανέλαβε ο Γ. Φλωρίδης ενόψει των επερχόμενων νομοθετικών αλλαγών.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα