Τα αποκαλυπτήρια των διατάξεων που ανατρέπουν το φορολογικό καθεστώς για πάνω από 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας με την ανάρτηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη δημόσια διαβούλευση.

Με τη δημοσιοποίηση των ρυθμίσεων στην τελική τους μορφή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος των επαγγελματιών αλλά και για τις εκπτώσεις και εξαιρέσεις ενώ το οικονομικό επιτελείο δηλώνει ανοιχτό για περαιτέρω διορθώσεις σε επιμέρους ζητήματα, οι οποίες όμως δεν θα ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του ελάχιστου εισοδήματος των 10.920 ευρώ και του ελάχιστου φόρου.

Χάρης Θεοχάρης: «Όλα ανοιχτά για βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο»

Τα νέα μέτρα έχουν ξεσηκώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους, οι οποίοι ζητούν την άμεση απόσυρσή τους, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας τεκμηριωμένες προτάσεις για αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο.

Διεύρυνση

Οι τελικές αποφάσεις για τις διορθώσεις θα ληφθούν μετά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται:

1. Η διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα είναι μαχητό. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα. Ωστόσο οι λόγοι που αναγνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών είναι περιορισμένοι και συγκεκριμένοι, καθώς σε αυτούς εντάσσει τους υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, τη νοσηλεία, τα πλήγματα από θεομηνίες κ.λπ.

2. Η αντιμετώπιση περιπτώσεων επαγγελματιών άνω των 65 ετών ή επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

3. Για τον προσδιορισμό του ελάχιστου εισοδήματος να λαμβάνονται υπόψη εκτός από τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθοί, συντάξεις) και εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα. Οι συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο.

Ελάχιστο εισόδημα

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών:

  • Tο ελάχιστο αποδεκτό όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης του επαγγέλματός του δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 10.920 ευρώ. Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 10% και ανέρχεται σε 12.012 ευρώ. Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στις 13.104 ευρώ και για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στις 14.196 ευρώ.
  • Σε περίπτωση που ο αυτοαπασχολούμενος έχει υπαλλήλους η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται α) κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τις 15.000 ευρώ, β) κατά 35% έως 100%, όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολουμένου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορεί να φθάσει το ελάχιστο εισόδημα είναι 50.000 ευρώ.

Τι δεν αλλάζει

Με βάση τις διευκρινίσεις της ηγεσίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

  • Σε περίπτωση των ζευγαριών που είναι και οι δύο ελεύθεροι επαγγελματίες το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται χωριστά για τον καθένα και σε καμία περίπτωση το εισόδημα το ενός δεν θα καλύπτει το εισόδημα του άλλου εάν είναι μικρότερο του ελάχιστου εισοδήματος, καθώς όπως τονίζουν δεν πρόκειται για τεκμήρια διαβίωσης αλλά και για τεκμαρτό εισόδημα.
  • Εξαιρούνται από το τεκμαρτό εισόδημα όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και οι αγρότες.
  • Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί και για φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από τρία ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb καθώς θεωρούνται επιτηδευματίες και θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι εάν για αυτή την κατηγορία ισχύσουν από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας δηλαδή από το 2024 οι εκπτώσεις έως 100% στο τεκμαρτό εισόδημα.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax