Πολύ σκληρή για να «πεθάνει» αποδεικνύεται η ακρίβεια στα τρόφιμα και στα βασικά καταναλωτικά είδη καθημερινής ανάγκης, όπως καθαριστικά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται ότι τα «καρτελάκια» των μειώσεων μπήκαν σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων που τον Οκτώβριο ανατιμήθηκαν για να μειωθεί η τιμή σε κάποιους κωδικούς τον Νοέμβριο.
Από τα 60 ερευνώμενα αγαθά που περιέχει το «καλάθι» της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» μόνο στα 14 σημειώθηκαν μειώσεις τιμών, χωρίς όμως να κάνουν τη διαφορά. Κι αυτό γιατί συνολικά ο πληθωρισμός των τροφίμων κινήθηκε ανοδικά από μήνα σε μήνα με αύξηση 1,7%, «τρέχοντας» τον Οκτώβριο με σχεδόν διψήφιο ποσοστό αύξησης στο 9,9% από 9,4% στον Σεπτέμβριο.
Καρτελάκια: Οι «χρήσιμες» στρεβλώσεις της αγοράς
Στα τρόφιμα, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις ανατιμήσεις και του Οκτωβρίου σε σχέση με το Σεπτέμβριο παρέμειναν οι κατηγορίες: ελαιόλαδο και φρούτα και ακολούθησαν το κακάο και η σοκολάτα σε σκόνη, το γάλα, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, τα αυγά η μαργαρίνη και τα τυριά.
Χαώδεις διαφορές
Ενώ οι μηνιαίες αυξήσεις στα αγαθά των τροφίμων και των ποτών έφτασαν έως 14,05% (σ.σ. στο ελαιόλαδο), οι μειώσεις ήταν 7 φορές χαμηλότερες ποσοστιαία, καθώς στην καλύτερη περίπτωση έφτασαν στο 1,85% (στα πατατάκια), ξεκινώντας από 0,07% στο γιαούρτι και 0,08% στα ζυμαρικά.
Πιο αναλυτικά, εκτός από το ελαιόλαδο και τα φρέσκα φρούτα (8,05%), οι τιμές από μήνα σε μήνα αυξήθηκαν στο φρέσκο γάλα (4,78%), στα αυγά (4,11%), στα τυριά (2,31%), στα παρασκευάσματα με βάση τα ψάρια και τα θαλασσινά (5,38%), στη μαργαρίνη και σε άλλα φυτικά λίπη (2,47%), στον καφέ (1,9%), στα αναψυκτικά (1,74%) και στους χυμούς φρούτων (1,6%).
Τα «καρτελάκια»
Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες – εξαιρούνται το ελαιόλαδο και τα φρούτα – οι καταναλωτές είδαν πριν μερικές μέρες τα πρώτα «καρτελάκια» μειώσεων τιμών, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του φρέσκου γάλακτος.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι για να μπει το «καρτελάκι» σε κάποιο προϊόν απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μείωση τουλάχιστον 5% και κατ’ ελάχιστον για ένα εξάμηνο.
Όσον αφορά τα προϊόντα που συμμετέχουν στη «μόνιμη μείωση τιμής», σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, έχουν ξεπεράσει τα 740 προϊόντα από 63 εταιρείες και σε 50 διαφορετικές κατηγορίες.
«Στόχος μας να προσεγγίσουμε τα 1.000 διαφορετικά προϊόντα. Παρακινούμε τους καταναλωτές να αξιοποιούν το καλάθι του νοικοκυριού και την πρωτοβουλία μόνιμης μείωσης τιμής, γιατί τονώνει τον ανταγωνισμό και οδηγεί προς τα κάτω τις τιμές», υπογράμμισε ο υπουργός.
Τα αποτελέσματα του μέτρου θα αρχίσουν να φαίνονται από τον επόμενο μήνα και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι μπορέσουν να ανατρέψουν τα «σκληρά» νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς οι νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα τον Οκτώβριο ανέκοψαν την πτωτική πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή. Τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 3,4% από 1,6% τον Σεπτέμβριο.
Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στα καθαριστικά και στα είδη προσωπικής υγιεινής
Δεν είναι όμως μόνο τα τρόφιμα και τα ποτά που κατέγραψαν ανατιμήσεις τον Οκτώβριο για να μπουν ορισμένα αυτόν τον μήνα στο μέτρο της «μόνιμης μείωσης τιμής». Το ίδιο συνέβη και για τα βασικά καταναλωτικά είδη καθημερινής ανάγκης.
Έτσι λοιπόν, στα είδη καθαρισμού και συντήρησης σπιτιού, όπως χλωρίνη, απορρυπαντικά για το πλύσιμο των ρούχων (στο χέρι και στο πλυντήριο), απορρυπαντικά για πιάτα (στο χέρι και στο πλυντήριο), μαλακτικό ρούχων, υγρό καθαριστικό τζαμιών, καθαριστικό τουαλέτας κ.λπ., καθώς και στα άλλα είδη οικιακής χρήσης, π.χ. χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, αλουμινόχαρτο, σακούλες σκουπιδιών κ.ά., οι τιμές σε μηνιαία βάση, δηλαδή συγκρίνοντας τις τιμές του Οκτωβρίου με εκείνες του Σεπτεμβρίου, αυξήθηκαν 1,13% και 1,4% αντίστοιχα.
Ετησίως, ήτοι σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, οι τιμές των ειδών καθαρισμού και συντήρησης σπιτιού είναι υψηλότερες κατά 4,64%, ενώ στα άλλα είδη οικιακής χρήσης οι τιμές παραμένουν σταθερές.
Στα είδη προσωπικής υγιεινής (χαρτί υγείας, παιδικές πάνες, σερβιέτες, οδοντόκρεμα, σαπούνια, σαμπουάν, αφρός ξυρίσματος, αφρόλουτρο κ.ά.) μέσα σε ένα μήνα, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ συγκριτικά με τον πέρσι είναι αυξημένες κατά 3,2%.
Latest News
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας
Οι έμμεσοι φόροι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ [γράφημα]
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2023 αντιστοιχούσαν στο 21,9% του ΑΕΠ έναντι 20,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο εννεάμηνο - Ποιοι προτίμησαν Ελλάδα
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 16.722,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η Ευρώπη θα απαντήσει αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς
Ο Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Πώς αντιμετωπίζουν την Black Friday οι Έλληνες - Η έρευνα της Revolut
Το 7% των Ελλήνων ανησυχεί μήπως πέσει θύμα απάτης στην Black Friday, ωστόσο, θα αναζητήσει μεγάλες προσφορές
«Καμπανάκι» ΙΟΒΕ για την υστέρηση των περιφερειών - Στην Αττική το μισό ΑΕΠ
Η έρευνα του ΙΟΒΕ επισήμανε πως υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και ευκαιρίες για σύγκλιση των ελληνικών περιφερειών σε μια σειρά από τομείς