Με εξαιρετική επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση -ιδιαίτερα νέων- ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, το οποίο διεξήχθη την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 και ώρες 10:00 – 17:00, στην Κεντρική Αίθουσα του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.
Στον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό και στην Αποταμίευση ήταν αφιερωμένο το 4ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, με τις τέσσερις κυρίαρχες θεματολογίες που αναπτύχθηκαν να αφορούν στα παρακάτω καίρια ζητήματα:
Oικονομικός και χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός! Ποιες είναι οι διαφορές τους
• «Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, κοινωνική υπευθυνότητα και κοινωνική συνοχή»
• «Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, υπεύθυνη χρηματοδότηση και χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα»
• «Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, αποταμίευση και επενδύσεις»
• «Ανοικτή συζήτηση για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού»
Το Συνέδριο αποτέλεσε -για ακόμα μία χρονιά- τόπο συνάντησης κορυφαίων θεσμικών προσωπικοτήτων της χώρας μας, σημαντικών αντιπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας και του πανεπιστημιακού χώρου, με σκοπό την ανάδειξη των διαφόρων εκφάνσεων του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.
Συμπεράσματα
Τα γενικά συμπεράσματα του Συνεδρίου συνοψίζονται ως κάτωθι:
• Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός περικλείει ένα ευρύ φάσμα δράσεων που ξεκινούν από την νηπιακή ηλικία, συνεχίζουν στους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και φθάνουν μέχρι και τους συνταξιούχους.
• Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, δεδομένων των σημαντικών παγκόσμιων και εγχώριων προκλήσεων, όπως η πολυπλοκότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η υπερχρέωση, οι συχνές χρηματοπιστωτικές κρίσεις, η μακροζωία, η χρηματοοικονομική τεχνολογία αλλά και η μεταφορά σημαντικών αποφάσεων από τις κυβερνήσεις στα νοικοκυριά, αποτελεί πλέον απαραίτητη δεξιότητα για τον 21ο αιώνα, για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα για την νέα γενιά.
• Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και η υπεύθυνη χρηματοδότηση είναι άμεσα συνδεδεμένες και ενισχύουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ανθεκτικότητα του συστήματος αλλά και την ευημερία των πολιτών.
• Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός δεν αφορά μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τους διαχειριστές των κεφαλαίων, οι οποίοι πρέπει να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους με κοινωνικά κριτήρια, εταιρική υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον και τον πλανήτη.
• Η ολιστική γνώση αποτελεί ασπίδα προστασίας για τα νοικοκυριά, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά σε καταστάσεις χρηματοπιστωτικών κρίσεων και άλλων πολιτικών, κοινωνικών και γεωπολιτικών αναταράξεων.
• Υπάρχει άμεση ανάγκη βελτίωσης της χρηματοοικονομικής παιδείας των Ελλήνων πολιτών, δεδομένου ότι για χρόνια ζούσαμε σε καταστάσεις ψευδαίσθησης για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας. Επιπλέον, έχουμε βιώσει αρκετές χρηματοπιστωτικές κρίσεις, από την φούσκα του 1999 μέχρι την μερική πτώχευση του 2012 και, φυσικά, μια μακράς διάρκειας οικονομική κρίση. Ως εκ τούτου, για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων οι πολίτες πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι.
Μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα παιδιά, οι γυναίκες και οι συνταξιούχοι.
• Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνδράμουν και να ενισχύσουν τέτοιες δράσεις αφού το κοινωνικό τους αποτύπωμα είναι σημαντικό.
• Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός πρέπει να εισαχθεί στα προγράμματα σπουδών τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η υπάρχουσα διδασκομένη ύλη στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι περιορισμένη και ανεπαρκής, καθώς δεν αντανακλά την σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα.
Latest News
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας