Την έντονη διαφωνία του για το σχέδιο της G7 για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των ρωσικών διαμαντιών, εκφράζει ο νέος πρόεδρος του διεθνούς συστήματος πιστοποίησης για τους πολύτιμους λίθους, προειδοποιώντας για «ανεπανόρθωτη βλάβη» στους Αφρικανούς παραγωγούς.

Ο Ahmed bin Sulayem, ο οποίος αυτή την εβδομάδα εξελέγη στην ηγεσία της Διαδικασίας Κίμπερλι, ένα πολυμερές όργανο επιφορτισμένο με τον καθορισμό του εμπορίου διαμαντιών , είπε ότι κάθε προτεινόμενο σχέδιο «πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα αφρικανικά έθνη που παράγουν διαμάντια», όπως η Μποτσουάνα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Νότια Αφρική.

Ωστόσο, τα Εμιράτα προειδοποίησαν ότι η βελγική πρόταση να τεθούν περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο διαμαντιών, την οποία η G7 εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει, «υπολείπεται σημαντικά από αυτόν τον στόχο».

G7: Τα διαμάντια της Ρωσίας στο στόχαστρο

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το μπλοκ αναμένεται να προχωρήσει στην απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών αφού εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη από την ομάδα των αναπτυγμένων χωρών της G7 .

Ρήγμα στις σχέσεις της Ευρώπης με την Αφρική

Η διαμάχη σχετικά με τα διαμάντια αποτελεί ένα ακόμα ρήγμα στις σχέσεις της Ευρώπης με την Αφρική.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, μια υπουργική συνάντηση που είχε οριστεί για την επόμενη εβδομάδα αναβλήθηκε αφού αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι δεν υπήρχε πιθανότητα οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα περιέχει αναφορές σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Διαδικασία Κίμπερλι είναι το παγκόσμιο όργανο που ιδρύθηκε πριν από δύο δεκαετίες για την εξάλειψη του εμπορίου των λεγόμενων «ματωμένων διαμαντιών» μετά από ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ λόγω του διεθνούς συναγερμού για τα «blood diamonds» από τη Σιέρα Λεόνε.

Τα «διαμάντια του πολέμου»

Τα δυτικά έθνη έχουν απογοητευτεί από την αδυναμία της διαδικασίας να χαρακτηρίσει τις ρωσικές πέτρες ως «διαμάντια σύγκρουσης», καθώς η ονοματολογία προορίζεται για τη χρηματοδότηση ομάδων ανταρτών και όχι για πολέμους που ηγούνται από κυβερνήσεις εναντίον άλλων εθνών.

Η ΕΕ έχει υποστηρίξει ότι απαιτείται ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας για την επαλήθευση της προέλευσης ενός διαμαντιού και την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων σε ρωσικές πέτρες.

Τέσσερις προτάσεις είχαν υποβληθεί για ένα σύστημα παρακολούθησης και ανίχνευσης διαμαντιών μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού, το οποίο θα άνοιγε το δρόμο για την απαγόρευση της ΕΕ για τους ρωσικούς λίθους.

Οι 4 προτάσεις

Τι προτάσεις έχουν υποβάλλει το Βέλγιο, όπου βρίσκεται ένας κρίσιμος παγκόσμιος εμπορικός κόμβος στην Αμβέρσα, η Γαλλία με τον μεγάλο της τομέα κοσμημάτων, η Ινδία, το μεγαλύτερο κέντρο κοπής διαμαντιών στον κόσμο και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Διαμαντιών, ένα βιομηχανικό όργανο που υποστηρίζεται από την De Beers.

Σύμφωνα με μια εκδοχή της βελγικής πρότασης που είδαν οι Financial Times, η Αμβέρσα θα γινόταν «θυροφύλακας» για την επαλήθευση διαμαντιών μη ρωσικής προέλευσης που εισέρχονται στις χώρες της G7.

Ωστόσο, τα αφρικανικά έθνη ανησυχούν ότι θα γίνουν παράπλευρες ζημιές στο πλαίσιο μιας τέτοιας πρότασης, με την Αμβέρσα να επωφελείται από τα διαμάντια τους. Υπουργοί από αφρικανικά κράτη που παράγουν διαμάντια έχουν επίσης παραπονεθεί ότι αποκόπηκαν από τις συζητήσεις της G7.

Ο Sulayem είπε ότι η επικρατούσα άποψη από τους Αφρικανούς υπουργούς στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διαδικασίας Kimberley «ήταν ότι το προτεινόμενο βελγικό σχέδιο θα τιμωρούσε τα αφρικανικά έθνη που παράγουν διαμάντια προκαλώντας τους ανεπανόρθωτη ζημιά».

Η Αφρικανική Ένωση Παραγωγών Διαμαντιών, η οποία εκπροσωπεί 19 παραγωγούς που αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η πρόταση θα «φέρει διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας [και] πρόσθετο βάρος και κόστος» στις χώρες εξόρυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Telekom: Σε ύψος-ρεκόρ η αξία του brand
Διεθνή |

Η Apple παραμένει το πολυτιμότερο brand στον κόσμο - Πρώτο ευρωπαϊκό brand η Telekom

Η Telekom, στον όμιλο της οποίας μέλος είναι η COSMOTE, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη «Brand Finance Global 500» - Στην πρώτη θέση παραμένει η Apple