
Εν μέσω χιλιάδων επισκεπτών και εκθεσιακών περιπτέρων γεμάτων με κόσμο στη διεθνή έκθεση Dubai Airshow 2023, ένα περίπτερο είναι εντελώς άδειο: αυτό του Ισραήλ.
Κι όμως τίποτα δεν προδίκαζε αυτή την εξέλιξη πριν από δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του αεροπορικής έκθεσης που διοργάνωσε το Ντουμπάι τον Νοέμβριο του 2021, μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ, με τις οποίες ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ εκπροσωπήθηκε από αρκετούς από τις μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες αλλά και από μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας και όπλων. Τα περίπτερα των εταιρειών της γέμισαν τότε κόσμο, με αρμόδιους από τα Αραβακά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία να εξετάζουν τα ισραηλινά προϊόντα και να συνομιλούν με το προσωπικό των εταιρειών, πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν στον Κόλπο για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Αγνώριστο σκηνικό
Δύο χρόνια αργότερα, και ένα μήνα μετά τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, το σκηνικό είναι αγνώριστο.
Η μόνη ορατή εκπροσώπηση του Ισραήλ ήταν ένα μεγάλο περίπτερο της κρατικής βιομηχανίας Israel Aerospace Industries, καθώς και τα περίπτερα της Elbit Systems. Οι χώροι των περιπτέρων αυτών ήταν συνήθως έρημοι ή χρησιμοποιούνταν ως τόποι… ξεκούρασης από επισκέπτες της αεροπορικής έκθεσης που είπαν ότι ήταν εκεί για να χρησιμοποιήσουν τις δωρεάν καρέκλες και τραπέζια.
Την πρώτη μέρα της έκθεσης, το περίπτερο του IAI περιβαλλόταν από έναν κόκκινο κλοιό, ο οποίος αφαιρέθηκε τη δεύτερη μέρα.
Σε ρεπορτάζ που επιχείρησε το CNBC προσεγγίζοντας ένα άτομο που κατά δήλωσή του εργαζόταν για την IAI και δύο ακόμα που εργάζονταν στο περίπτερο της Elbit Systems, δεν υπήρξε αποτέλεσμα καθώς αμφότεροι αρνήθηκαν να μιλήσουν ή να δηλώσουν κάτι.
Το CNBC επικοινώνησε με δύο εκπροσώπους ισραηλινών αμυντικών εταιρειών που παρακολούθησαν την αεροπορική έκθεση το 2021. Αλλα αυτοί απάντησαν ότι δεν παρακολούθησαν τη φετινή έκθεση καθώς είχαν κληθεί στο στρατό της χώρας τους.
Επιπλέον, η SIBAT, η Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραήλ, ακύρωσε τη συμμετοχή της. Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το γραφείο μέσων ενημέρωσης του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αναφέρθηκε από το Defense News πριν από την εκδήλωση ως εξής: «Υπό το φως του πολέμου που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, η SIBAT αποφάσισε να μην εγκαινιάσει ένα εθνικό περίπτερο σε παγκόσμιες εκθέσεις άμυνας μέχρι νεοτέρας .»


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»