Στους δέκα πύραυλους που εκτοξεύονται από το αντίπαλο στρατόπεδο και εισέρχονται στην ισραηλινή επικράτεια, το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, Iron Dome, ή αλλιώς «σιδερένιος θόλος», καταρρίπτει συνήθως τους εννιά. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι διατήρησε αυτή την αναλογία, ακόμη και όταν η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες πυραύλους από τη Γάζα στο πλαίσιο της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, το Iron Dome έχει περιορισμούς, όπως επισημαίνει ο Εconomist. Κυρίως, η αναπλήρωση των αποθεμάτων του ώστε να παραμένει λειτουργικό, ακόμη και με τη βοήθεια του αμερικανού κατασκευαστή, είναι ακριβή σε χρήμα. Το κόστος που αναφέρθηκε για ένα μόνο τέτοιο σύστημα αναχαίτισης, που ονομάζεται Tamir, κυμαίνεται από 40.000 δολάρια, πιθανώς και υπερδιπλάσιο από αυτό το ποσό.

Ισραήλ: Ο σιδηρούς θόλος και πώς η Χαμάς εντόπισε την «Αχίλλειο Πτέρνα» του

Το Ισραήλ σχεδιάζει έτσι να αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας με λέιζερ, κάτι που εάν υλοποιηθεί θα την καταστήσει την πρώτη χώρα που θα λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα.

Πώς λειτουργεί το Iron Beam

Πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα το Iron Beam («Σιδερένια Ακτίνα»), όπως έχει ονομαστεί το σύστημα;

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποφάσισε να κατασκευάσει το Iron Beam πέρυσι, αφού κατέστρεψε με επιτυχία ρουκέτες, όλμους, drones και αντιαρματικά βλήματα στο πλαίσιο δοκιμών. Όπως το έθεσε ο Ναφτάλι Μπένετ, τότε πρωθυπουργός, το Ισραήλ θα ύψωνε ένα «τείχος από λέιζερ». Οι επιχειρήσεις αναμενόταν να ξεκινήσουν ίσως το 2025. Τώρα, με τον πόλεμο να μαίνεται, το χρονοδιάγραμμα ανατρέπεται. Το μεγάλο σημείο πώλησης, λέει ο Ούζι Ρούμπιν, πρώην επικεφαλής του Ισραηλινού Οργανισμού Πυραυλικής Άμυνας του υπουργείου Άμυνας, είναι οι απεριόριστες δυνατότητες βολών του Iron Beam. Οι βολές λέιζερ «κατασκευάζονται εν κινήσει», σημειώνει, η καθεμία με ντίζελ αξίας λίγων δολαρίων σε μια γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας.

Τεχνολογικό θαύμα

Το Iron Beam είναι ένα τεχνολογικό θαύμα. Τα κινητά όπλα λέιζερ χρησιμοποιούν μια πολύπλοκη διαμόρφωση κατόπτρων για να ανακατευθύνουν τα φωτόνια από τις διόδους εκπομπής φωτός σε μια ενιαία δέσμη. Για να μην λιώσουν οι καθρέφτες, σχεδιάστηκαν με εξαιρετικά συστήματα ανακλαστικότητας και ψύξης. Μετά από 10 χιλιόμετρα ταξιδιού, ένα λέιζερ του Iron Beam έχει τη διάμετρο ενός νομίσματος και είναι εκπληκτικά ακριβές, παρά τις παραμορφωτικές επιπτώσεις του ανέμου και της θερμοκρασίας του αέρα.

Όμως, όσο τρομακτικά κι αν είναι τα λέιζερ 100 κιλοβάτ (kW) του Iron Beam, ο Δρ Ρούμπιν προειδοποιεί ότι οι ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες για την «απόδοση του Star Wars» δεν είναι ρεαλιστικές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το βεληνεκές του Iron Beam, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι λίγο πάνω από το ένα τρίτο από αυτό των συστημάτων Tamir, που μπορούν να χτυπήσουν στόχους ακόμη και 70 χιλιόμετρα μακριά.

Μεινεκτήματα

Σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία Rafael, υπάρχει περιορισμός από τις καιρικές συνθήκες οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το σύστημα – καθώς η υγρασία και τα σωματίδια, όπως ο καπνός, απορροφούν την ενέργεια του λέιζερ.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ο «χρόνος αναμονής». Χρειάζονται αρκετά δευτερόλεπτα επαφής για ένα λέιζερ Iron Beam ώστε να αντλήσει αρκετή ενέργεια σε έναν περιστρεφόμενο πύραυλο ώστε να διασπαστεί ή να εκραγεί. Επομένως, ένα πυροβόλο όπλο Iron Beam δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο μπαράζ πυραύλων, επομένως το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το Iron Dome, το οποίο εκτοξεύει γρήγορα βολές αναχαίτισης.

Το Iron Beam θα αντλήσει επίσης δεδομένα στόχευσης από το δίκτυο ραντάρ και γρήγορων υπολογιστών του Iron Dome. Και τα λέιζερ του νέου συστήματος μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα στην καταπολέμηση των πιο αργών επιθετικών drones, τα οποία δεν περιστρέφονται και βασίζονται σε σχετικά ευαίσθητους ρότορες, πτερύγια φτερών και συστήματα καθοδήγησης, ώστε να καταρρίπτονται με πιο σύντομες εκρήξεις λέιζερ.

Ανησυχίες

Μια ανησυχία είναι ότι η Χαμάς και άλλες μαχητικές ομάδες μπορεί να καταφέρουν να καλύπτουν πυραύλους με ένα ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό. Και το κόστος εγκατάστασης των μπαταριών του Iron Beam είναι σημαντικό (αν και δεν αποκαλύπτεται). Ο Γιάκοφ Αμιντρόρ, ένας απόστρατος στρατηγός και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε πως μένει να αποδειχτεί εάν το Iron Beam καταρρίπτει αρκετούς πυραύλους για να δικαιολογήσει την επένδυση που έχει κάνει το κράτος του Ισραήλ.

Άλλες αντιαεροπορικές άμυνες λέιζερ βρίσκονται στα σκαριά. Η Lockheed Martin υπέγραψε, τον Δεκέμβριο του 2022, συμφωνία με τη Rafael για την από κοινού ανάπτυξη μιας παραλλαγής του Iron Beam για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και, ενδεχομένως, τους συμμάχους τους, ενώ η ομάδα «κατευθυνόμενης ενέργειας» του Ερευνητικού Εργαστηρίου Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού, αναπτύσσει λέιζερ κλάσης 300 kW.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή