Ο προϋπολογισμός του Ισραήλ για το 2024 θα είναι δομημένος ώστε να επικεντρώνεται στον πόλεμο και στη συνέχεια στην οικονομική ανάπτυξη, με απαραίτητες παραχωρήσεις για την επέκταση της κυβέρνησης ενότητας της χώρας.

«Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε είναι η επέκταση της κυβέρνησης ενότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και μετά τον πόλεμο», δήλωσε τη Δευτέρα ο Νιρ Μπαρκάτ, υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg Radio στη Νέα Υόρκη.

«Το 2024, δομούμε πραγματικά τον προϋπολογισμό ώστε να επικεντρωθούμε στον πόλεμο και αμέσως μετά στην οικονομική ανάπτυξη. Θα κάνουμε τις υποχωρήσεις που απαιτούνται ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι», είπε ο Μπαρκάτ.

Στις συμπληγάδες αγορών και πολιτικής επιβίωσης ο νέος προϋπολογισμός του Νετανιάχου

Τις επόμενες ημέρες η κατάθεση του προϋπολογισμού

Το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ αναμένεται να δημοσιεύσει τον νέο προϋπολογισμό τις επόμενες ημέρες εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, το κόστος του οποίου αναμένεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς κοστίζει στην οικονομία περίπου 260 εκατομμύρια δολάρια καθημερινά. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει υψηλότερες δαπάνες για στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς και χαμηλότερα έσοδα καθώς κλάδοι, όπως ο τουρισμός και η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώνονται.

Οι αμφιλεγόμενες δαπάνες για προτεραιότητες για τους δεξιούς εταίρους του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου —όπως η χρηματοδότηση για υπερορθόδοξα σχολεία και η ανάπτυξη εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη— έχουν πυροδοτήσει μια εθνική συζήτηση σχετικά με το εάν τέτοιες μεταφορές θα πρέπει να περιοριστούν για να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο για χρηματοδότηση πολέμου.

«Ο πόλεμος θα μας κοστίσει 2 έως 3% του ΑΕΠ, κάτι που το Ισραήλ θα μπορούσε σχετικά εύκολα να διαχειριστεί», δήλωσε ο Μπαρκάτ, μέλος του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου και πρώην δήμαρχος της Ιερουσαλήμ.

«Αν δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχει οικονομία», είπε ο Μπαρκάτ. «Γι’ αυτό είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε όλα όσα χρειάζεται να κάνουμε για να επαναφέρουμε την ασφάλεια».

Οι κίνδυνοι

Τα ισραηλινά περιουσιακά στοιχεία από το σέκελ έως τα ομόλογα έχουν ανακτήσει τις περισσότερες αν όχι όλες τις απώλειές τους από τον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς. Αλλά ο κίνδυνος εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από το χρέος της κυβέρνησης.

Το κόστος ασφάλισης ισραηλινών κρατικών ομολόγων έναντι χρεοκοπίας είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που ήταν πριν από την έναρξη του πολέμου.

Η άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση για θρησκευτικά προγράμματα και οικισμούς στη Δυτική Όχθη τέθηκε υπό αμφισβήτηση πολύ πριν ο πόλεμος ανατρέψει την οικονομία των 520 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τους επικριτές να προειδοποιούν ότι θα καταστείλει την ανάπτυξη.

Αλλά τώρα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό δεδομένου ότι ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε να πληρώσει «όποιο οικονομικό τίμημα κι αν μας επιβάλει αυτός ο πόλεμος».

«Καυτή πατάτα»

Η «καυτή πατάτα» της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού έχει πέσει στον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ , ο οποίος από τη μια διακηρύσσει ότι στόχος είναι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη» και από την άλλη θέλει να εξασφαλίσει 1,2 δισεκατομμύρια σέκελ που προορίζονται για την αύξηση των αμοιβών των δασκάλων στα ορθόδοξα σχολεία, ενώ παράλληλα προχωρά με περισσότερες δαπάνες για οικισμούς την ώρα που οι εντάσεις στη Δυτική Όχθη αυξάνονται.

«Εάν δεν γίνει σημαντική αλλαγή στον προϋπολογισμό, το Ισραήλ κινδυνεύει να επιδείξει αδυναμία να κυβερνήσεις», έγραψαν δύο πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, ο Karnit Flug και ο Jacob Frenkel, προτείνοντας, σε μια τέτοια περίπτωση, υποβάθμιση της αξιολόγησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή