Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, δήλωσε σήμερα ότι τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών που επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας ανακωχής με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) ανησυχούν διότι η Κίνα και η Ρωσία βοηθούν τη Βόρεια Κορέα να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της επιτρέποντας στην Πιονγκγιάνγκ να παρακάμπτει κυρώσεις του ΟΗΕ.
Ο κ. Όστιν εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Άμυνας και αντιπροσωπειών των 17 χωρών που συμμετέχουν στη Διοίκηση ΗΕ (United Nations Command, UNC), τον φορέα που επιβλέπει την εφαρμογή της ανακωχής.
«Ανησυχούμε βαθιά» διότι η Κίνα και η Ρωσία «βοηθούν» τη Βόρεια Κορέα «να επεκτείνει τις δυνατότητές της, επιτρέποντάς της να αποφεύγει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», καθώς και για «την πρόσφατη αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας» της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, επέμεινε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ότι προμηθεύει τη Μόσχα με στρατιωτικό υλικό προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντάλλαγμα για τεχνική-στρατιωτική υποστήριξη.
Διαψεύδουν Βόρεια Κορέα και Ρωσία
Οι κυβερνήσεις της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας διαψεύδουν πως έχουν κλείσει εξοπλιστικές συμφωνίες, παρά τη δέσμευση των ηγετών τους τον Σεπτέμβριο σε συνάντησή τους στη ρωσική Άπω Ανατολή να εντείνουν τη διμερή συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο.
Από την πλευρά της η Κίνα, ο πιο στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, διαβεβαιώνει πως τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Η UNC υιοθέτησε σήμερα κείμενο με το οποίο τα 17 κράτη που την αποτελούν δεσμεύονται ότι θα αντιδράσουν με «ενιαίο» τρόπο σε περίπτωση επανέναρξης των εχθροπραξιών ή επίθεσης στην κορεατική χερσόνησο.
Επικεφαλής της UNC είναι κατά κανόνα ο επικεφαλής του αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος στη Νότια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε χθες τη UNC «αμερικανικό εργαλείο σύγκρουσης», που κατ’ αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τα Ηνωμένα Έθνη, είναι «παράνομος πολεμικός οργανισμός» και πρέπει να διαλυθεί προκειμένου να αποτραπεί το ξέσπασμα νέου πολέμου στην κορεατική χερσόνησο.
Οι υπουργοί Άμυνας των και της Νότιας Κορέας, αντίστοιχα ο κ. Όστιν και ο Σιν Γουόν-σικ, συμφώνησαν να αναθεωρήσουν διμερή συμφωνία ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των μεγεθυνόμενων απειλών εξαιτίας των πυρηνικών όπλων και των βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.
Οι δύο υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν ακόμη να ενταθούν τα κοινά γυμνάσια και να συνεργαστούν με την Ιαπωνία για την αποτροπή για την προετοιμασία για οποιαδήποτε βορειοκορεατική επίθεση.
Πηγή: ΑΠΕ
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία