Μπορεί το ποσοστό της ανεργίας να κινείται – πλέον – στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2009 καταγράφοντας θεαματική αποκλιμάκωση στο 10%, ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προβλήματος εξακολουθούν να έχουν αρνητικό πρόσημο.
Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η αγορά εργασίας δείχνει να έχει ανακάμψει, αλλά ο αριθμός των απασχολουμένων εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερος από τον αντίστοιχο της εποχής (2009) κατά την οποία η ανεργία κατέγραφε το ίδιο ποσοστό.
Με ένα κλικ μάθε για τη σύνταξή σου – O ΕΦΚΑ στη νέα εποχή
Έμφυλη ανισότητα
Αντιστοίχως, οι νέοι, οι γυναίκες και τα άτομα με χαμηλή εξειδίκευση εξακολουθούν να έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ όπου παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης δεν συνοδεύεται με βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Η έμφυλη ανισότητα στην εργασία παραμένει αμετάβλητη, ενώ το ποσοστό ανεργίας να είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών.
Τα στοιχεία προέρχονται από την έκθεση του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία διαπιστώνει – μεν – ανάκαμψη των ποσοτικών μεγεθών της αγοράς εργασίας, η οποία συνεχίσθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023, υπογραμμίζει – δε – ότι η δυναμική αυτή δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση της αγοράς.
Έτσι, η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στους νέους κάτω των 25 ετών και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης τόσο στις ηλικίες 20 – 64 ετών όσο και στις γυναίκες ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Ανεργία – Απασχόληση
Η ανεργία βρίσκεται ένα βήμα πριν «πέσει» κάτω από το όριο του 10%, ποσοστό στο οποίο βρισκόταν τον Σεπτέμβριο του 2009, δηλαδή προ 14 ετών, όταν δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί η οικονομική κρίση στη χώρα. Ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μετά την Ισπανία.
Η απασχόληση, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στα 4,226 εκατομμύρια άτομα, αφετέρου είναι σημαντικά μειωμένη, κατά περίπου 320.000 εργαζομένους, σε σχέση με τον αριθμό των απασχολουμένων 4,546 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που κατέγραφε η στατιστική υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2009. Αυτό σημαίνει πως η ανεργία μπορεί να υποχώρησε, αλλά οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας παραμένουν ακόμη.
Σε σχέση πάντως με τον προηγούμενο χρόνο, τα στοιχεία δείχνουν πως οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 70.724 άτομα και κατά 55.173 σε σχέση με ένα μήνα πριν, τον Αύγουστο του 2023 (1,3%), καθώς στον τουριστικό κλάδο δεν έγιναν απολύσεις λόγω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Στην Ε.Ε.
Το ποσοστό απασχόλησης είναι 7,7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο χαμηλότερο συνολικό ποσοστό απασχόλησης στις ηλικίες 20-64 ετών ν (61,7%) ανάμεσα σε ολκές τις χώρες – μέλη της ΕΕ, με την Ιταλία να καταγράφει τη χειρότερη επίδοση (61,2%), ενώ ακολουθεί η Ισπανία (64,7%).
Ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε κατά 104.240 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022 (-18,2%) και κατά 24.549 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023 (-5,0%).
Σημαντική θεωρείται η μείωση της ανεργίας στους άνδρες στο 8%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες, τα μεγάλα θύματα της ανεργίας, είναι της τάξης του 12,4%. Τα αντίστοιχα ποσοστά ένα χρόνο πριν ήταν 9,4% και 15,5%.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανεργία των γυναικών είναι κατά 35% υψηλότερη από αυτή των ανδρών, με τη διαφορά τους να αγγίζει τις 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Αισθητά μειωμένη, στο 19,4%, υπολογίστηκε η ανεργία των νέων (15-24 ετών), όταν το αντίστοιχο ποσοστό ένα χρόνο πριν φάνταζε δυσθεώρητο, σχεδόν διπλάσιο, στο 34,2%. Ωστόσο η απασχόληση των νέων η Ελλάδα καταγράφει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με το ποσοστό απασχόλησης στους νέους κάτω των 25 ετών να είναι μόλις 18,2%.
Τέλος, τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό («άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.100.098, σημειώνοντας αύξηση κατά 4.184 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2022 (0,1%) και μείωση κατά 32.923 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (1,1%).
Latest News
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Τι προβλέπεται για τον κατώτατο μισθό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Οι διατάξεις για τους εργαζόμενους
Στο τραπέζι νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος - Το σχέδιο με τις αλλαγές
Ομοβροντία νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, θέτει το 2025 σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Φόρους 18,8 δισ. ευρώ γλίτωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2024
«Φούσκωσαν» κατά 3,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο - Τι δείχνει η ακτινογραφία σε 1.116 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές
Στην Αθήνα η συνάντηση Χημικών και Τελωνειακών Υπηρεσιών από 27 χώρες και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς
Η διήμερη συνάντηση στην ΑΑΔΕ ολοκληρώθηκε, με τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 95 χρόνων από την ίδρυση του Γενικού Χημείου του Κράτους
Νέα έκρηξη χρεών στον ΕΦΚΑ - Πόσοι απειλούνται με αναγκαστική είσπραξη [πίνακες]
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία
Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις το 2025 ανά κατηγορία, κλιμάκιο και Ταμείο
Οι συντάξεις πληρώνονται τέλη Δεκεμβρίου - Τι θα ισχύσει για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και τις κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις
Ερχεται σοκ και... ΔΕΟΣ στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο
Ειδικοί «Ράμπο» για μεγάλες υποθέσεις και δύσκολες αποστολές - Ποιες είναι οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών της ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Τα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής - Εκδήλωση της ΑΑΔΕ με τον πρωθυπουργό [live]
Ειδική εκδήλωση της ΑΑΔΕ στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία Μητσοτάκη με θέμα «Σύγχρονα - Δίκαια- Αποτελεσματικά»