
Αντιμέτωπες με καιρικά φαινόμενα, το κόστος των οποίων θα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάθε τρεις εβδομάδες, βρίσκονται πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό συγκρίνεται με κάθε τέσσερις μήνες τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της Εθνικής Κλιματικής Αξιολόγησης των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά, που η συγκεκριμένη αξιολόγηση περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τις οικονομικές επιπτώσεις που συνδέονται με τη δράση για το κλίμα.
Ο κόσμος «δεν είναι καλά προετοιμασμένος» για να σταματήσει την κλιματική κρίση
Τεράστιο το κόστος
Τέτοια γεγονότα κοστίζουν στις ΗΠΑ σχεδόν 150 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και πλήττουν δυσανάλογα τις φτωχές και μειονεκτούσες κοινότητες. Η αξιολόγηση αναφέρει ότι οι οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν πιο σοβαρές εάν η χώρα δεν επενδύσει περισσότερα στην καθαρή ενέργεια και δεν προσαρμόσει τις πόλεις της στις υψηλότερες θερμοκρασίες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Ενώ ορισμένες οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ήδη αισθητές σε ολόκληρη τη χώρα, οι επιπτώσεις των μελλοντικών αλλαγών προβλέπεται να είναι πιο σημαντικές και εμφανείς σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ», τονίζει η ομοσπονδιακή έκθεση.
Τα χιονοδρομικά κέντρα στα βορειοδυτικά , οι αγρότες στα μεσοδυτικά και η αλιεία στα βορειοανατολικά αντιμετωπίζουν κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα για τις τοπικές οικονομίες τους.
Οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές, οι τυφώνες και οι πλημμύρες συμβαίνουν συχνότερα λόγω των αυξανόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διαταράσσοντας τις προμήθειες τροφίμων και νερού και τον τρόπο ζωής της χώρας. Περίπου το 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ ζει σε παράκτιες κοινότητες που εκτίθενται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και εκατομμύρια ιδιοκτήτες σπιτιών θα μπορούσαν να εκτοπιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με την αξιολόγηση.

Επιχορηγήσεις
Όπως γράφει η Wall Street Journal, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε την Τρίτη ότι διαθέτει 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις για την αναβάθμιση του πιεσμένου ηλεκτρικού δικτύου της χώρας , την τελευταία σε μια σειρά επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από τον νόμο για τις υποδομές του 2021. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, εν τω μεταξύ, προσφέρει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για κοινοτικά έργα για το κλίμα μέσω του νόμου για το κλίμα του περασμένου έτους, γνωστό ως νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού .
Τέτοιες επενδύσεις κρίνονται επιτακτικές καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πρέπει να επιταχύνουν τις μειώσεις των εκπομπών και να αφαιρέσουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για να επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή, αναφέρει η έκθεση της Τρίτης.
Η μείωση που καταγράφηκε πρόσφατα στις εκπομπές αερίων στις ΗΠΑ δεν είναι αρκετή για να βάλει τη χώρα σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της, καταλήγει η έκθεση.
Οι εκπομπές μειώθηκαν λιγότερο από 1% ετησίως κατά μέσο όρο από το 2005 έως το 2019, αλλά θα πρέπει να μειώνονται περισσότερο από 6% κατά μέσο όρο ετησίως για να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους και Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Το βλέμμα στον ΗΑΕ
Η έκθεση της Τρίτης έρχεται ενόψει της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για το κλίμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αργότερα αυτόν τον μήνα.
Συμπίπτει με την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα καθαρής ενέργειας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Η έκθεση υποστηρίζει τη στρατηγική του προέδρου να μετατρέψει την κλιματική κρίση σε οικονομική ευκαιρία μέσω επιδοτήσεων και άλλων κινήτρων, δήλωσε ο εθνικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα, Αλί Ζαϊντί.
«Απλώς γίνεται ακόμη πιο σημαντικό να εφαρμόζουμε στρατηγικές ανθεκτικότητας για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι κρίσιμες υποδομές και τα περιουσιακά στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης προστατεύονται από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Dave White, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Αειφορίας και Καινοτομίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.
Ευκαιρίες και προσδόκιμο ζωής
Η αξιολόγηση εστιάζει επίσης στις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, διαπιστώνοντας ότι οι απώλειες σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να αντισταθμιστούν περισσότερο από νέες θέσεις εργασίας καθαρής ενέργειας και ότι τα οφέλη από την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής θα αντισταθμίσουν το κόστος.
Τέλος, η αξιολόγηση περιγράφει λεπτομερώς πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής, τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες και την ψυχική υγεία, εκτός από το πιο απτό κόστος καταστροφών.
«Πραγματικά απεικονίζει μια πολύ ευρύτερη εικόνα των τρόπων με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την καθημερινή ζωή», δήλωσε ο Delavane Diaz, επικεφαλής της ομάδας στο μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Electric Power Research και επίσης ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.


Latest News

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030