Παγκόσμιες επιπτώσεις αναμένεται να έχει η συμφωνία στην οποία στοχεύει να καταλήξει Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου.
Διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, προσέρχονται σήμερα Τρίτη σε έναν ακόμα γύρο -πιθανότατα τον τελευταίο- προκειμένου να καθορίσουν τη μορφή των κανόνων για τον περιορισμό του μεθανίου που διαρρέει στην ατμόσφαιρα από τον ενεργειακό τομέα. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι αργότερα αυτόν τον μήνα.
Δορυφόροι εντόπισαν διαρροές μεθανίου σε βρετανικές εγκαταστάσεις
Έλεγχοι για διαρροές μεθανίου
Οι κανόνες θα απαιτήσουν από τις ενεργειακές εταιρείες να επιθεωρούν τακτικά υποδομές όπως αγωγούς και πετρελαιοπηγές για να αναζητούν μεθάνιο – ένα αέριο που είναι 80 φορές πιο ισχυρό από το CO2 σε χρονικό διάστημα 20 ετών – που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα. Παραμένουν οι διαφορές σχετικά με το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι μια διαρροή για να απαιτηθεί επισκευή, ενώ ορισμένα κράτη της ΕΕ ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια.
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η εφαρμογή των κανόνων στις εισαγωγές την επόμενη δεκαετία θα ήταν ένα βήμα πέρα από τους κανονισμούς σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Νιγηρία. Αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο κλίμα, επειδή το μπλοκ των 27 εθνών βασίζεται σε ξένες προμήθειες για πάνω από το 90% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του.
«Σας παρακολουθούμε», είπε η Jutta Paulus, η βουλευτής των Πρασίνων που είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής του κοινοβουλίου, σε ένα μήνυμα προς τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων εκτός του μπλοκ. «Θέλουμε να κάνουμε κάτι που έχει πραγματικά νόημα για το κλίμα».
Φιλόδοξα σχέδια
Σύμφωνα με την Task Force Clean Air, εάν η ΕΕ εφαρμόσει το ίδιο επίπεδο περιορισμών στις εισαγωγές όπως κάνει για τις εγχώριες προμήθειες ορυκτών καυσίμων, τότε οι παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά τουλάχιστον 30%.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού του μπλοκ σε μια περίοδο που χάνεται η εξάρτησή του από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.
Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπει το Bloomberg News, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε σταδιακά να θεσπίζει κανόνες έτσι ώστε οι εισαγωγές να φτάσουν σε ένα «ορισμένο επίπεδο απόδοσης έντασης μεθανίου» μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η ΕΕ βασίζεται στη Νορβηγία για περίπου το 44% του φυσικού αερίου της μέσω αγωγών και στις ΗΠΑ για σχεδόν το ήμισυ του υγροποιημένου φυσικού αερίου της.
Οι εκπομπές μεθανίου από το αέριο μέσω αγωγών τείνουν να είναι υψηλότερες από ό,τι για το LNG, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων στις χώρες παραγωγής, σύμφωνα με την Berkley Research Group.
Το εξωτερικό «αποτύπωμα» μεθανίου
«Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες τη ρύπανση ενώ διεκδικεί ηγετική θέση στο κλίμα», δήλωσε η Flavia Sollazzo, ανώτερη διευθύντρια της EU Energy Transition στο Environmental Defense Fund Europe. «Το εξωτερικό «αποτύπωμα μεθανίου» του μπλοκ είναι έως και 8 φορές υψηλότερο από τις εγχώριες εκπομπές του».
Οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν δορυφορικές παρατηρήσεις έχουν διαπιστώσει με συνέπεια ότι οι φορείς εκμετάλλευσης και οι κυβερνήσεις αναφέρουν σημαντικά τις επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων στο κλίμα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι οι παρατηρούμενες εκλύσεις μεθανίου από τις παγκόσμιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι 30% υψηλότερες από τις εκτιμήσεις που παρέχονται από χώρες στα Ηνωμένα Έθνη.
Η βιομηχανία εν τω μεταξύ ασκεί πιέσεις ενάντια σε αυστηρότερους κανόνες. Τα όρια ανίχνευσης διαρροών και επισκευής που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ισοδυναμούν με ένα κλάσμα των εκπομπών μεθανίου μιας γαλακτοπαραγωγικής αγελάδας, ενώ άλλα μέτρα όπως ο ποσοτικός προσδιορισμός των εκπομπών από υποθαλάσσια πηγάδια δεν είναι εφικτά, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Παραγωγών Πετρελαίου & Αερίου.
«Ο κανονισμός της ΕΕ για το μεθάνιο κινδυνεύει να είναι αδύνατο να εφαρμοστεί από την ευρωπαϊκή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω ορισμένων απαιτήσεων που δεν συνδέονται με την πραγματικότητα», δήλωσε ο Nareg Terzian, επικεφαλής στρατηγικής και επικοινωνίας στον όμιλο. «Ορισμένες απαιτήσεις βασίζονται σε τεχνολογίες που δεν υπάρχουν. Άλλα είναι εντελώς δυσανάλογα».
Latest News
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5°C ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έμειναν μόνο στα χαρτιά
Πάνω από 320 δισ. δολ. ο «λογαριασμός» των φυσικών καταστροφών το 2024
Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών είναι «ανασφάλιστες»
Αυξημένες πωλήσεις αναφέρει η σουηδική Polestar
Η Polestar ανακοίνωσε λιανικές πωλήσεις 12.256 για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 ,έναντι 11.640 κατα το ίδιο διάστημα του 2023