Την καλή πορεία των τελευταίων ημερών συνέχισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έλαβαν νέα ώθηση από τα επιμέρους στοιχεία της οικονομίας, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο μάλιστα να καταφέρνει σήμερα να περάσει σε θετικά εδάφη από την αρχή του έτους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 2,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 7.486 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,86% στις 15.748 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,33% στις 7.209 μονάδες.

Παρά το ασταθές περιβάλλον του 2023, ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται σε θετικά εδάφη πλέον από την αρχή του έτους, καθώς από την αρχή του Νοεμβρίου καταγράφει κέρδη 2,6%.

Σε επίπεδο τίτλων, η Siemens Energy κέρδισε περισσότερο από 8,8%, αφού η εταιρεία εξασφάλισε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις που σχετίζονται με έργα από τη γερμανική κυβέρνηση. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι χορήγησε το backstop ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ σε γραμμές εγγυήσεων που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Από την άλλη, οι μετοχές της γαλλικής κατασκευάστριας τρένων Alstom υποχωρούν περισσότερο από 15% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα περικόψει 1.500 θέσεις εργασίας και θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία καθώς προσπαθεί να στηρίξει τον ισολογισμό της.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε απότομα τον Οκτώβριο στο 4,6% από 6,7% τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας σε χαμηλό δύο ετών. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 4,8% σε ετήσια βάση και 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο δομικός ΔΤΚ — ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού — υποχώρησε κατά 5,7% τον Οκτώβριο από 6,1% τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία έφτασε στο 4% τον Οκτώβριο, με το ποσοστό να είναι σύμφωνο με την προκαταρκτική ανακοίνωση. Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,9%. Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Οκτώβριο.

Τέλος, ο ιταλικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε αύξηση 1,7% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, υποχωρώντας 0,1 ποσοστιαίες μονάδες από τα προκαταρκτικά στοιχεία. Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ μειώθηκε κατά 0,2%.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που καλύπτει όλα τα είδη εκτός της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 4,2% τον Οκτώβριο, από 4,6% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θετικά πρόσημα, άλμα για την Ericson
Αγορές |

Ανοδικά οι ευρωαγορές, άλμα για την Ericsson

Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, προσπαθώντας να συνεχίσουν την αντίδραση που άρχισαν χτες μετά από αρκετές ημέρες πιέσεων. Οι δείκτες Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να κερδίζει κατά 0,95%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,49% στις 8.263 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,11% […]