Τον δρόμο της σταθεροποίησης επέλεξε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το βέλτιστο σενάριο μετά το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα, καθώς κατάφερε να διαχειριστεί τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών, αλλά και τις αναπροσαρμογές των χαρτοφυλακίων μετά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι τραπεζικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 1.238,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.231,29 μονάδων (-0,32%) και 1.240,61 μονάδων (+0,43%). Ο τζίρος ανήλθε στα 97,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 8,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 3.014,22 μονάδες, ενώ στο +0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.038,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,09% στις 1.015,24 μονάδες.

Goldman Sachs: Βλέπει αποδόσεις πάνω από 7% το 2024 στο Xρηματιστήριο Αθηνών 

Άντεξε, χωρίς την επιστράτευση μεγάλων δυνάμεων

Ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να κρατήσει το επίπεδο των 1.000 μονάδων, αν και δοκιμάστηκε ενδοσυνεδριακά, επιβεβαιώνοντας ότι η προσφορά απορροφήθηκε στο μεγαλύτερο της βαθμό. Αν και οι βραχυπρόθεσμοι έσπευσαν σήμερα να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους, δεν διατάραξαν τα επίπεδα, δεδομένου ότι το κλίμα στην αγορά έχει βελτιωθεί σημαντικά. Άλλωστε, όπως ήταν αναμενόμενο η αγορά θα έπρεπε να περάσει από τη βάσανο των βραχυπρόθεσμων για να μπορέσει να κοιτάξει και τον πρώτο και κοντινό στόχο των 1.240 μονάδων και να ανοίξει το δρόμο προς τις 1.250 μονάδες.

Πέραν των παραπάνω, η αγορά επιδόθηκε σήμερα και σε ένα ιδιότυπο rotation, παραμένοντας στη σκιά των τραπεζικών εξελίξεων. Μετά το ηχηρό ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών στο book building για το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Εθνικής, η σκυτάλη περνάει στο retail, στο οποίο και θα διατεθεί το 5% της τράπεζας, με τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά.

Παρόλα αυτά, η διαφορά της τιμής της Εθνικής στο ταμπλό (5,75 ευρώ), με την τιμή της προσφοράς του 5% (5,44 ευρώ) καθιστά αυτόματα συμφέρον για αρκετά χαρτοφυλάκια να συμμετέχουν στη διαδικασία. Επομένως η αγορά θα πρέπει να περάσει και από αυτές τις αναταράξεις του rotation των θέσεων (όπως συνέβη και το τελευταίο διάστημα), χωρίς προς στιγμή να έχει χαλάσει τις θετικές προοπτικές που ήδη έχουν διαγραφεί με τη συμμετοχή ισχυρών επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, σημαίνοντα ρόλο στα παραπάνω έχει η πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (αναμένουμε και την Fitch την 1η Δεκεμβρίου), αλλά και η γενικότερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας που παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράφει ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από την Ευρωζώνη φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος στην Ελλάδα κατά 2,4%, που θα είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, ενώ υψηλή για τη χρονική συγκυρία θα είναι η ανάπτυξη και το επόμενο έτος με αύξηση του ΑΕΠ 2,3% και 2,2% το 2025.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Λάμδα, Quest, Cenergy και Σαράντης κράτησαν ψηλά τη “σημαία” των στηρίξεων στην αγορά, καθώς έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν και η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Πειραιώς, με την τελευταία μάλιστα να ανακάμπτει από το ενδοσυνεδριακό -1,3%. Μικρά ήταν τα κέρδη σε Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Alpha bank, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo.

Στον αντίποδα, η Motor Oil έκλεισε με απώλειες 3,66%, με τα ΕΛΧΑ και την Aegean να κλείνουν με πτώση 1,97% και 1,19% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, Autohellas, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Τιτάν, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Eurobank.

Στην Εναλλακτική, η Foodlink ξεχώρισε σήμερα με το +5% και τα 31,2 χιλ. τεμάχια που διακίνησε, με την Realcons να κλείνει στο +3,33% προσπαθώντας να ξεφύγει προς τα 2,50 ευρώ. Από την άλλη, ημέρα διόρθωσης η σημερινή για Κέκροπα (-6,55%), Frigoglass (-7%) και Intralot (-3%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών