
Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς συνεχίστηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα η επιβράδυνση του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων στη Γαλλία.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία της γαλλικής ΕΛΣΤΑΤ, Insee, τον Οκτώβριο η αύξηση κυμάνθηκε στα επίπεδα του 7,8%. Η μείωση σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο (πληθωριστική αύξηση 9,7%), διαμορφώθηκε στο -1,9%.
Γαλλία: Απρόσμενη μείωση πληθωρισμού παρά το άλμα στην ενέργεια
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη σε ορισμένες κατηγορίες, όπως το ψωμί και τα δημητριακά (+9,4%, έναντι +10,9% τον Σεπτέμβριο), το κρέας (+6,8%, έναντι +8,3% τον Σεπτέμβριο), το γάλα, το τυρί και τα αυγά (+11,2%, έναντι +13. 5% τον Σεπτέμβριο), έλαια και λίπη (+5,8%, σε σύγκριση με +7,8%), ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, σοκολάτα και είδη ζαχαροπλαστικής (+12,6%, σε σύγκριση με +14,0%), αλκοολούχα (+6,5%, σε σύγκριση με +7,3%) και μη αλκοολούχα ποτά (+9,9%, σε σύγκριση με +11,1%).
Τα νωπά προϊόντα είδαν τις τιμές να αυξάνονται κατά 1,1% τον Οκτώβριο του 2023, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους (+4,5% τον Σεπτέμβριο), κυρίως λόγω της ανάκαμψης των τιμών των λαχανικών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 5,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
Ωστόσο, η τιμή των νωπών φρούτων (+4,7%) αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (+4,2%), όπως και η τιμή των νωπών ψαριών (+1,5%, έναντι +0,1% τον Σεπτέμβριο).

Δείκτης τιμών καταναλωτή
Συνολικά, τον Οκτώβριο του 2023, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,0% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, γεγονός που αποτελεί επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 4,9% που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο.
Τον Οκτώβριο του 2023, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,1% σε διάστημα ενός μήνα, μετά από -0,5% τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη των τιμών των υπηρεσιών (+0,3% μετά από -1,6%), όπως και των τιμών των μεταφορών (+4,1% μετά από -11,6%), ενώ των βιομηχανικών προϊόντων επιβραδύνθηκαν (+0,2% μετά από +0,7%). Εκείνες της ενέργειας μειώθηκαν σε διάστημα ενός μήνα (-0,5% μετά από +2,0%), ιδίως εκείνες των πετρελαιοειδών (-1,7% μετά από +3,2%). Οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν σταθερές κατά τη διάρκεια ενός μήνα (+0,0% μετά από -0,3%).
Εποχικά προσαρμοσμένες, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο του 2023, μετά από +0,3% τον Σεπτέμβριο.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,0% τον Οκτώβριο του 2023, μετά από +4,9% τον Σεπτέμβριο. Αυτή η μείωση του πληθωρισμού ήταν αποτέλεσμα της έντονης επιβράδυνσης σε ετήσια βάση των τιμών της ενέργειας (+5,2% μετά από +11,9%) και της περαιτέρω επιβράδυνσης των τιμών των τροφίμων (+7,8% μετά από +9,7%) και των βιομηχανικών προϊόντων (+2,2% μετά από +2,8%). Οι τιμές των υπηρεσιών επιταχύνθηκαν (+3,2% μετά από +2,9%). Ο πληθωρισμός στον καπνό ήταν σταθερός, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (+9,9%).


Latest News

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

Η στιγμή της Μελόνι - Θα μπορέσει να «καλοπιάσει» τον Τραμπ για λογαριασμό της ΕΕ;
Η επίσκεψη της Μελόνι την Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει ένα μήνυμα ότι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα την πρόθεση να συναλλάσσονται με τον Τραμπ.

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια