Το μέγεθος των ημιτελών, προπωληθέντων κατοικιών στην Κίνα είναι περίπου 20 φορές το μέγεθος του κατασκευαστή ακινήτων Country Garden στα τέλη του 2022, σύμφωνα με έκθεση της Nomura την Τετάρτη.

Η Country Garden ήταν ο μεγαλύτερος μη κρατικός κολοσσός ακινήτων στην Κίνα από την άποψη των πωλήσεων. Αντιμετώπισε προβλήματα χρηματοδότησης φέτος τα οποία την οδήγησαν να αθετήσει την πληρωμή ενός ομολόγου σε δολάρια ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

«Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια μονάδες μη κατασκευασμένων και καθυστερημένων προπωλούμενων κατοικιών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα, Ting Lu και μια ομάδα.

Περίπου 3,2 τρισεκατομμύρια γιουάν (440 δισεκατομμύρια δολάρια) χρειάζονται για να ολοκληρωθούν αυτές οι υπόλοιπες κατοικίες/ διαμερίσματα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα διαμερίσματα στην Κίνα πωλούνται συνήθως πριν από την ολοκλήρωσή τους. Η διασφάλιση της κατασκευής των κατοικιών αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, καθώς οι καθυστερήσεις κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο πρόθυμους να αγοράσουν νέα διαμερίσματα.

Τι αναφέρει η έκθεση της Nomura

«Κατά την άποψή μας, εν μέσω της κατάρρευσης του κλάδου ακινήτων και των εκτεταμένων πιστωτικών επιπτώσεων μεταξύ των κατασκευαστών ακινήτων, οι αγοραστές κατοικιών μπορεί να γίνονται όλο και πιο ανυπόμονοι όσο περιμένουν την παράδοση των αγορασμένων νέων κατοικιών τους», ανέφερε η έκθεση Nomura.

«Κάποια στιγμή το επόμενο έτος, το ζήτημα της παράδοσης μιας κατοικίας στους αγοραστές του θα μπορούσε να μετατραπεί σε κοινωνικό ζήτημα και να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα και το Πεκίνο μπορεί τελικά να χρειαστεί να αυξήσει σημαντικά την πολιτική υποστήριξη», ανέφεραν οι αναλυτές. «Βλέπουμε αυτό ως το κλειδί για την πραγματική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τομέα των ακινήτων και στην οικονομία».

Πέρυσι, πολλοί αγοραστές κατοικιών στην Κίνα αποφάσισαν να μην πληρώσουν τα στεγαστικά δάνειά τους για αγορές ακινήτων λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην κατασκευή. Οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν οικονομική κρίση μετά την προσπάθεια του Πεκίνου το 2020 να ελέγξει την υψηλή έκθεσή τους σε χρέη. Οι περιορισμοί της Covid-19 πέρυσι ενέτειναν επίσης τις δυσκολίες στον κατασκευαστικό κλάδο.

«Υποθέτοντας αύξηση όγκου κατά 20% στις αποπερατώσεις νέων κατοικιών για το τρέχον έτος, οι κατασκευαστές θα καταφέρουν να παραδώσουν μόνο το 48% των κατοικιών που είχαν προπωληθεί μεταξύ των ετών 2015 και 2020, αφήνοντας το 52% να εξακολουθεί να υπόκειται σε καθυστερήσεις», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή