
Ώθηση στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη δίνει ο επερχόμενος χειμώνας, με τους επενδυτές να σταθμίζουν την επερχόμενη αυξημένη ζήτηση για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και τους κινδύνους πιθανών διακοπών στον εφοδιασμό.
«Τσιμπάει» στην Ολλανδία το φυσικό αέριο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο αναφοράς αυξήθηκαν έως και 2,9% σήμερα Τετάρτη, μετά από προειδοποίηση του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει επειδή οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου της είναι γεμάτες.
Το ολλανδικό προθεσμιακό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, διαμορφωνόταν 2,8% υψηλότερα, στα 48,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, νωρίς το πρωί στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο της Βρετανία σημείωνε αύξηση κατά 3,6%.
Από τα μέσα Οκτωβρίου, τα συμβόλαια κινούνται σε ένα στενό εύρος περίπου 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εξισορροπώντας από τη μια τα ισχυρά αποθέματα και από την άλλη τη διαρκή έκθεση της Ευρώπης στις διακοπές εφοδιασμού.
Ενώ η Ευρώπη κατάφερε να αντικαταστήσει με επιτυχία τις περισσότερες από τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι πολύ μικρές ποσότητες που εξακολουθεί να προμηθεύεται από τη Ρωσία δεν παύουν να λαμβάνονται υπόψη ως παράγοντας αστάθειας για τους traders.
Την ίδια στιγμή, η Βουλγαρία, μέσω της οποίας διοχετεύονται ορισμένοι όγκοι από τη Ρωσία προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη, αρχίζει να εισπράττει νέο φόρο επί των ροών. Το μέτρο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και ο πιθανός αντίκτυπός του στις προμήθειες παραμένει ασαφής.
Ταυτόχρονα, ο καιρός είναι ασυνήθιστα ήπιος σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Μαζί με τις ισχυρές προμήθειες από τη Νορβηγία και τους πωλητές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυτό συμβάλλει στη διατήρηση των τιμών υπό έλεγχο.
Πολύ καλή προετοιμασία
«Η Ευρώπη είναι πραγματικά καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τον χειμώνα», δήλωσε στο Bloomberg ο Cristian Signoretto, διευθυντής παγκόσμιου φυσικού αερίου και LNG στην Eni, στο περιθώριο του συνεδρίου της βιομηχανίας Wood Mackenzie την Τρίτη.
Υπήρξαν ορισμένες πρώτες αναλήψεις από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου πρόσφατα, αλλά τα αποθέματα καυσίμων εξακολουθούν να έχουν πληρότητα σε ποσοστό περισσότερο από 99%, και οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν θα μπορούσαν να αναπληρωθούν τα Σαββατοκύριακα, όταν η ζήτηση είναι συνήθως χαμηλή, είπε ο ίδιος. «Η αστάθεια υπάρχει και θα υπάρχει, αλλά πιστεύουμε ότι θα περάσουμε πολύ καλά αυτόν τον χειμώνα», κατέληξε.


Latest News

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 19 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αίρει και για τις 19 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 18 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ άρει για τις 18 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Η Κίνα σταματά να αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ
Η παύση εισαγωγών LNG δείχνει πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει διαχυθεί στον ενεργειακό τομέα

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ

Γαλλικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ρωσικών assets από την Naftogaz
Rωσικό δικαστήριο αύξησε σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο κατά της Naftogaz

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα
Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Διαγωνισμός fast track για τα blocks της Chevron
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δημοσιοποιεί τις επόμενες μέρες το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Chevron

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης