Ώθηση στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη δίνει ο επερχόμενος χειμώνας, με τους επενδυτές να σταθμίζουν την επερχόμενη αυξημένη ζήτηση για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και τους κινδύνους πιθανών διακοπών στον εφοδιασμό.

«Τσιμπάει» στην Ολλανδία το φυσικό αέριο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο αναφοράς αυξήθηκαν έως και 2,9% σήμερα Τετάρτη, μετά από προειδοποίηση του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει επειδή οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου της είναι γεμάτες.

Το ολλανδικό προθεσμιακό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, διαμορφωνόταν 2,8% υψηλότερα, στα 48,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, νωρίς το πρωί στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο της Βρετανία σημείωνε αύξηση κατά 3,6%.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, τα συμβόλαια κινούνται σε ένα στενό εύρος περίπου 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εξισορροπώντας από τη μια τα ισχυρά αποθέματα και από την άλλη τη διαρκή έκθεση  της Ευρώπης στις διακοπές εφοδιασμού.

Ενώ η Ευρώπη κατάφερε να αντικαταστήσει με επιτυχία τις περισσότερες από τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι πολύ μικρές ποσότητες που εξακολουθεί να προμηθεύεται από τη Ρωσία δεν παύουν να λαμβάνονται υπόψη ως παράγοντας αστάθειας για τους traders.

Την ίδια στιγμή, η Βουλγαρία, μέσω της οποίας διοχετεύονται ορισμένοι όγκοι από τη Ρωσία προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη, αρχίζει να εισπράττει νέο φόρο επί των ροών. Το μέτρο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και ο πιθανός αντίκτυπός του στις προμήθειες  παραμένει ασαφής.

Ταυτόχρονα, ο καιρός είναι ασυνήθιστα ήπιος σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Μαζί με τις ισχυρές προμήθειες από τη Νορβηγία και τους πωλητές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυτό συμβάλλει στη διατήρηση των τιμών υπό έλεγχο.

Πολύ καλή προετοιμασία

«Η Ευρώπη είναι πραγματικά καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τον χειμώνα», δήλωσε στο Bloomberg ο Cristian Signoretto, διευθυντής παγκόσμιου φυσικού αερίου και LNG στην Eni, στο περιθώριο του συνεδρίου της βιομηχανίας Wood Mackenzie την Τρίτη.

Υπήρξαν ορισμένες πρώτες αναλήψεις από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου πρόσφατα, αλλά τα αποθέματα καυσίμων εξακολουθούν να έχουν πληρότητα σε ποσοστό περισσότερο από 99%, και οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν θα μπορούσαν να αναπληρωθούν τα Σαββατοκύριακα, όταν η ζήτηση είναι συνήθως χαμηλή, είπε ο ίδιος. «Η αστάθεια υπάρχει και θα υπάρχει, αλλά πιστεύουμε ότι θα περάσουμε πολύ καλά αυτόν τον χειμώνα», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Μπλακ άουτ το Πάσχα: Σήμανε συναγερμό ο ΑΔΜΗΕ στους ηλεκτροπαραγωγούς φωτοβολταϊκών – Ζητά περικοπές
Ενέργεια |

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα

Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Παπασταύρου: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον
Ενέργεια |

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον

Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

Βενζινοπώλες: «Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα»
Ενέργεια |

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες

Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης