«Το κάλεσμα που έχει απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση στις ξένες εταιρείες υπεράκτιων αιολικών γίνεται πράξη, αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον ολοένα και αυξάνεται», δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο της πρόσφατης εκδήλωσης της δανέζικης Copenhagen Offshore Partners (COP) για τα εγκαίνια των γραφείων της στην Αθήνα.
Η COP έχει εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν οι άνθρωποι της διοίκησης της εταιρείας.
Αιολική ενέργεια: Ένας «Βολταίρος» στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου
Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους, πρωταγωνιστές στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών, όπως η COP. Χαίρομαι που η COP είναι η πρώτη που ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα στη χώρα μας. Δεσμεύομαι ότι η εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα θα δικαιωθεί και θα αναγνωριστεί. Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας».
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στο κέντρο του ενδιαφέροντος τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και είναι σε θέση να γνωρίζει το δυναμικό της χώρας και τις πρώτες περιοχές για την ανάπτυξη των πάρκων. Παράλληλα, τόνισε πως θα κατατεθεί άρθρο στη Βουλή, που θα προβλέπει ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο 2 GW για τη σύνδεση υπεράκτιων αιολικών έργων με τμήματα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).
Τέλος, σημείωσε πως σε έναν κλάδο που διαρκώς αναπτύσσεται είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους, ώστε η διεθνής εμπειρία και τεχνολογία να έρθει και στην Ελλάδα. Αυτή η δυναμική και η διεθνής γνώση ταυτίζεται με το δυναμικό της χώρας. «Οι επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία και στο ελληνικό εργατικό δυναμικό, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στη χώρα να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος», κατέληξε.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Πρέσβης της Δανίας, κ. Per Fabricius Andersen, ο οποίος έκοψε και την κορδέλα στα εγκαίνια. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα οφέλη της επένδυσης της COP στην Ελλάδα και δήλωσε σίγουρος πως η Ελλάδα θα επιτύχει στον τομέα της αιολικής ενέργειας.
Οι πρώτες ανεμογεννήτριες στα ελληνικά νερά σε 2 χρόνια
Ο Νίκος Αλαγιαλόγλου, Διευθυντής της Copenhagen Offshore Partners (COP) στην Ελλάδα, από την πλευρά του σημείωσε πως η εταιρεία ανέπτυξε συνεργασίες και έφερε πριν από έναν χρόνο το ένα από τα δύο hubs της εταιρείας στην Αθήνα (το άλλο είναι στο Βιετνάμ). «Φιλοδοξούμε στα επόμενα χρόνια να δούμε τις πρώτες ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στα ελληνικά νερά. Θέλουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη χώρα», σχολίασε. Και συμπλήρωσε πως είναι ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο η εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα ο Thorbjørn Lund-Poulsen, Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της COP, δήλωσε πως «κάναμε μία έρευνα πριν φέρουμε τα γραφεία εδώ στην Αθήνα. Μιλήσαμε με ανθρώπους του κλάδου και είδαμε πως η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η Ελλάδα έχει επενδύσει στο εργατικό δυναμικό της, παρέχοντάς του υψηλή εκπαίδευση». Οι άνθρωποι εδώ, όπως είπε, έχουν γνώση και μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες γύρω από τον κλάδο. «Μιλήσαμε και με την Deloitte (εταιρεία που παρέχει χρηματοοικονομικές, επιχειρηματικές συμβουλευτικές υπηρεσίες) και μας πρότεινε την ελληνική αγορά για να φέρουμε τα γραφεία μας», σημείωσε. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η εταιρεία έχει μεγάλη παρουσία και δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο και τώρα στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκεται και η Ελλάδα. Με σύμμαχό τους την τεχνολογία, επιθυμούν πως θα αναπτύξουν υπεράκτια αιολικά πάρκα στο άμεσο μέλλον στη χώρα.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»