![Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η Ελλάδα ανοίγει 5 ηλεκτρικές λεωφόρους για πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/photo_5956540175905570941_y-1.jpg)
Ολοένα και πιο επίκαιρη χαρακτήρισε την προώθηση των διασυνδέσεων των μεσογειακών χωρών για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης κατά την ομιλία του στην γενική συνέλευση της Ένωσης Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Μεσογείου Med-TSO που έλαβε χώρα σήμερα στην Αθήνα.
Ο κ. Μανουσάκης στάθηκε στην ανάγκη πολλαπλασιασμού των ηλεκτρικών δικτύων προκειμένου να υποστηριχθούν οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας, σε αυτό το πλαίσιο, τον κρίσιμο ρόλο του Med-TSO για την ταχύτερη δυνατή ανάπτυξη των Μεσογειακών Συστημάτων Ενέργειας.
ΑΠΕ: Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων προϋπόθεση για την ενεργειακή μετάβαση
Τα οφέλη από ένα σταθερό σύστημα στη Μεσόγειο
Αναφερόμενος στα οφέλη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Μεσογείου, υπογράμμισε ότι είναι υποδομές που μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των πολιτικών εντάσεων, στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού των εμπλεκόμενων χωρών.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένα σταθερό και ισχυρό ηλεκτρικό σύστημα στη Μεσόγειο είναι απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς, όπως εξήγησε, η μεσογειακή λεκάνη διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό ΑΠΕ, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρη την Ευρώπη με καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια.
Σχετικά με τη γεωπολιτική αξία των διασυνδέσεων που δρομολογούνται στην περιοχή, επεσήμανε ότι είναι έργα που διαφοροποιούν τις πηγές εφοδιασμού της Ευρώπης και ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της Μεσογείου συνολικά. «Βλέπω ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι για την αξιοποίηση του τεράστιου ανανεώσιμου δυναμικού της Μεσογείου η συνεργασία στο πλαίσιο του Med-TSO είναι «κλειδί».
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/photo_5956540175905570942_y-1.jpg)
Καλώντας για εντατικοποίηση της υπάρχουσας συνεργασίας, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε επίσης στις κοινές προκλήσεις και στόχους των Διαχειριστών της περιοχής, μεταξύ των οποίων η ενθάρρυνση των επενδύσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση του ανανεώσιμου δυναμικού, η αντιμετώπιση της στοχαστικότητας των ΑΠΕ και η βελτίωση των αδειοδοτικών διαδικασιών και του ρυθμιστικού πλαισίου για τα έργα.
Η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ
Ο κ. Μανουσάκης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του παρουσιάζοντας τα έργα διεθνών διασυνδέσεων που ωριμάζουν με την ενεργή συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ. Τα έργα αυτά, όπως είπε, μπορούν να φέρουν τη Μεσόγειο «στο προσκήνιο της πράσινης μετάβασης» και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εξελιχθεί σε ισχυρό εξαγωγέα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και κρίσιμο σημείο εισόδου πράσινης ενέργειας μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και κεντρικής Ευρώπης. Έκανε ειδική μνεία στη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, ένα έργο που προωθεί η εταιρεία ELICA του Ομίλου Κοπελούζου καθώς και στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε πρόσφατα ως project promoter. Μίλησε ακόμη για τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, τη διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, καθώς και τον διάδρομο καθαρής ενέργειας Ελλάδας-Γερμανίας Green Aegean Intercοnnector.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης