Ο δρόμος για το net zero της ενεργειακής μετάβασης έχει μια βαθιά οικονομική διάσταση, αλλά και τεχνολογικές αβεβαιότητες, όπως επεσήμαναν ο υπουργός και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου στις ομιλίες κατά το 27ο Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Μιλώντας για τις τεχνολογικές αβεβαιότητες που συνοδεύουν την πράσινη μετάβαση, ο υπουργός αναφέρθηκε στην αγορά της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και στις διάφορες τεχνολογίες που ανταγωνίζονται η μία την άλλη.
«Δεν γνωρίζουμε ποια θα επικρατήσει στο τέλος και πάνω απ’ όλα, αν θα επιλέξουμε τη σωστή ή την λάθος», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. «Αν γίνει ένα λάθος στην πρόβλεψη τότε οι οικονομικές ζημίες θα είναι τεράστιες», υπογράμμισε φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» για την οποία, όπως σημείωσε, δαπανήθηκαν 1,5 δισ. ευρώ, και πλέον «έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις».
ΔΕΣΦΑ: Το υδρογόνο μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια της Ελλάδας για απανθρακοποίηση
Αναφερόμενος στην ενεργειακή αγορά του μέλλοντος, επεσήμανε ότι «μπορεί να διαφαίνεται ποιες τεχνολογίες θα επικρατήσουν αλλά οι αβεβαιότητες υπάρχουν». Όπως υποστήριξε, μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα δεν πρέπει να επενδύει πρόωρα σε νέες τεχνολογίες καθώς κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αύξηση του κόστους και των επιδοτήσεων εις βάρος της πραγματικής οικονομίας. «Δεν θα πρέπει να σπεύδουμε να υιοθετήσουμε τεχνολογίες που δεν είναι ώριμες καθώς καταλήγουμε να πληρώνουμε παρά πολλά χρήματα, χωρίς αυτά να μεταφράζονται σε ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας ή σε κεφαλαιοποίηση εμπειρίας», τόνισε.
Υψηλά τα κόστη για το υδρογόνο
Μάλιστα, η κυρία Σδούκου, απαντώντας σε αιτιάσεις για αναβάθμιση του στόχου που έχει τεθεί στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την τεχνολογία του υδρογόνου (σ.σ. χρησιμοποιείται για αποθήκευση ενέργειας) ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέει» καθώς για την περαιτέρω ανάπτυξη του καυσίμου απαιτούνται κονδύλια της τάξης των 700 εκατ. ευρώ ετησίως σε επιδοτήσεις επενδύσεων και διερωτήθηκε: «Τελικά, τί πρέπει να κάνουμε; Να επενδύσουμε χρήματα στο υδρογόνο, ή να προστατεύσουμε τους καταναλωτές; Πρέπει να κοιτάμε τί δυνατότητες έχουμε».
Ενεργειακή εξοικονόμηση
Επίσης, η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε στη σημασία της ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας για την ενεργειακή μετάβαση. «Αποτελεί σημείο- κλειδί στην πορεία προς το net zero. Το μαρτυρούν οι πολύ επιτυχημένες δράσεις και τα προγράμματα για όλα τα βαλάντια και για ευρείες κοινωνικές ομάδες. Στο αναθεωρημένο νέο ΕΣΕΚ, στοχεύουμε η τελική κατανάλωση ενέργειας να μην υπερβεί τους 15,4 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου το 2030, δηλαδή μείωση 7% από το προηγούμενο ΕΣΕΚ. Βασικός μοχλός προς αυτή την κατεύθυνση είναι το «Κύμα Ανακαινίσεων» για την αναβάθμιση κατοικιών», σημείωσε.
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των υπεράκτιων αιολικών
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι η τεχνολογία που έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ανατολική Μεσόγειο. Προκύπτει ωστόσο και δεύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, από την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών πάρκων, καθώς, όπως υποστήριξε ο υπουργός, θα εγκαθίστανται πολύ κοντά στα νησιά περιορίζοντας το κόστος δικτύου και συντήρηση. Το «κεφάλαιο» υπεράκτια, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, θα ξεκινήσει με πιλοτικές επενδύσεις, ενώ το τελικό πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει έπειτα από τρία χρόνια, όταν θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα για τις τιμές.
Να κινούνται εντός ΕΣΕΚ οι επενδυτές
Για την επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση ο κ. Σκυλακάκης έθεσε ως προτεραιότητα τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά με αποθήκευση, σημείωσε ότι οι επενδύσεις στα δίκτυα είναι αναγκαστικά μεσομακροπρόθεσμες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει απεριόριστος ηλεκτρικός χώρος, επομένως και οι επενδυτές δεν θα πρέπει να κινούνται εκτός της στρατηγικής στόχευσης που εμπεριέχει το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ.
Ως προς το ζήτημα της απελευθέρωσης ηλεκτρικού χώρου που θα κάνει πιο εύκολη την απορρόφηση της εκρηκτικής ανάπτυξης των ΑΠΕ, η κυρία Σδούκου από την πλευρά της αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης και αύξησης της χωρητικότητα του δικτύου. «Ένα σύστημα ηλεκτρισμού με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αποθήκευση. Στηρίζουμε τη διείσδυση μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρειαζόμαστε περισσότερη αντλησιοταμίευση που θα έχει μεγάλος όφελος και γι αυτό την έχουμε στις μεγάλες προτεραιότητές μας. Ενθαρρύνουμε, τη σύναψη απευθείας διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών που συμβάλλουν στην απευθείας πρόσβαση σε καθαρή και φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ και με αμιγώς όρους αγοράς», τόνισε.
Πέρα από τις επενδύσεις στις αναγκαίες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η κυρία Σδούκου επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την εξισορρόπηση του συστήματος προβλέπει ένα συνδυασμό τεχνολογιών που θα περιλαμβάνει μπαταρίες και αντλησιοταμίευση, υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου, κατανεμόμενες ΑΠΕ και απόκριση ζήτησης και παραγωγή ανανεώσιμων αερίων.
Latest News
Εκτίναξη 50% των εκπομπών CO2 σε μια τετραετία από τις ιδιωτικές πτήσεις
Οι ιδιωτικές πτήσεις παρήγαν αθροιστικά περίπου 15,6 εκατομμύρια τόνους σε άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2023
Το 2024 θα είναι «σχεδόν σίγουρα» η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία
Το 2024 αναμένεται να αναδειχθεί ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος.
Στην πρίζα… η ζήτηση για αυτοπαραγωγή ενέργειας – Τα στοιχεία του GreenTank
Αφορούν σε έργα για αυτοπαραγωγή ενέργειας από πολίτες, επιχειρήσεις, αγρότες, δήμους, ενεργειακές κοινότητες και άλλους φορείς, ισχύος 133 MW
Χατζηγάκης για Τραμπ: Ισως καθυστερήσει τη μετάβαση στις ΑΠΕ αλλά το megatrend δεν αλλάζει
Ο Μικέλης Χατζηγάκης εκτίμησε ότι η εκλογή του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ δεν είναι μια καλή εξέλιξη για τις ΑΠΕ
Η εκλογή Τραμπ «ρίχνει» τις μετοχές των εταιρειών καθαρής ενέργειας
Οι μετοχές των εταιρειών με δραστηριότητα στην καθαρή ενέργεια πέφτουν με την εκλογή Τράμπ καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα καταργησει τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Ανησυχία στους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Παρισιού για την εκλογή Τραμπ ενόψει της COP29
Ο Τραμπ, γνωστός αρνητής της κλιματικής κρίσης, την έχει αποκαλέσει «μια από τις μεγάλες απάτες»
«Πέφτει» η παγκόσμια ζήτηση για EV - Τι ανησυχεί τους καταναλωτές
Μόλις κατά 3% από πέρυσι αυξήθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα σύμφωνα με έρευνα της EY
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959