Νέο γύρο πιο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζεται να λάβει η ΕΕ ενώ επιμένει να στρέφεται και κατά των πλοιοκτητών και εδικότερα εκείνων που πωλούν μεγάλης ηλικίας πλοία στον σκιώδη στόλο δεξαμενοπλοίων, που στηρίζει με την δράση του το Κρεμλίνο.

Τα μέτρα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν επίσης αυστηρότερους ελέγχους σε πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία, ανέφεραν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times. Άλλα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν στενότερο έλεγχο των νηολογίων που παρέχουν υπηρεσίες σημαίας για πλοία του σκιώδους στόλου.

Βρετανία: Πάνω από 100 εταιρείες παραδέχονται ότι παραβίασαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο προγραμματισμένος 12ος γύρος κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα περιλαμβάνει “δράσεις για την αυστηροποίηση του ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου”.

Τα ρωσικά έσοδα

Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν λύσεις για τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων από τη στιγμή που το αργό πετρέλαιο Urals, το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας, άρχισε να διαπραγματεύεται πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων τον Ιούλιο.

Οι πωλήσεις ηλικιωμένων δεξαμενόπλοιων γνώρισαν μεγάλη άνθηση το 2022, σημειώνει το Tradewinds, ανεβάζοντας τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και αποκομίζοντας τεράστια κέρδη για ορισμένους πλοιοκτήτες. Το ενδιαφέρον προήλθε από ένα κύμα νέων πλοιοκτητών που εξασφάλισαν χωρητικότητα για μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου.

Οι επιστολές

Παράλληλα Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (Ofac) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ απέστειλε επιστολές σε 30 ναυτιλιακές εταιρείες που  δραστηριοποιούνται στις συναλλαγές αργού και μαζούτ που επηρεάζονται από το ανώτατο όριο τιμών.

Ζητείται από τους διαχειριστές να  αποδείξουν τα βήματα δέουσας επιμέλειας που έχουν αναλάβει για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τους κανόνες του price cap.
Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Οκτώβριο ήταν 18,3 δισ. δολάρια, μειωμένα από τα 19,6 δισ. δολάρια μηνιαίως κατά μέσο όρο το 2022, αλλά σημαντικά υψηλότερα από τα 15,8 δισ. δολάρια μηνιαίως από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή