Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να αντιστέκεται στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών του προηγούμενου τριημέρου, αλλά και την πτώση του ενεργειακού κλάδου.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Rotation και ήπιο profit taking

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,7%, τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 2,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,01% στις 7.410 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,24% στις 15.786 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,57% στις 7.168 μονάδες.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Hellofresh κατέγραψε βουτιά 22%, αφού η γερμανική εταιρεία διανομής κιτ γευμάτων μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις της για τα βασικά κέρδη λόγω της αδύναμης αύξησης των πωλήσεων και της αύξησης του κόστους στη Βόρεια Αμερική.

Από την άλλη, οι μετοχές της σουηδικής εταιρείας ανάπτυξης παιχνιδιών Embracer Group σημείωσε άλμα 12% αφού η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες των τριμηνιαίων κερδών και επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για ολόκληρο το έτος.

Οι επενδυτές προσαρμόστηκαν σήμερα και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι μετρήσεις ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο. Η ανακοίνωση του ΔΤΚ για την Ευρωζώνη έχει προγραμματιστεί να δημοσιευτεί αύριο.

Η δήλωση Lagarde

Πάντως, υποστηρικτικά λειτούργησε η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, ότι το «χειρότερο σενάριο σοβαρών συστημικών κινδύνων που υλοποιούνται ταυτόχρονα» δεν έχει λάβει μορφή μέχρι στιγμής. Μιλώντας στο 7ο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου στη Φρανκφούρτη, υπογράμμισε ότι ορισμένοι από τους κινδύνους που προειδοποίησε το ESRB πριν από περίπου ένα χρόνο πραγματοποιήθηκαν «εν μέρει», όπως η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και οι συνέπειες της πτώσης του οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων που οδήγησαν στην πρόσφατη εμπορική τραπεζική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην αστάθεια στις τιμές των ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι κίνδυνοι δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την κερδοφορία, σύμφωνα με τη Lagarde. Παρόλα αυτά, «ο κατάλογος των ευάλωτων κόμβων στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα παραμένει μακρύς» και «οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος των τραπεζών της ΕΕ θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά, εάν χρειαστεί να πουληθούν», προειδοποίησε η Lagarde.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές