Υπό το βάρος επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων βρίσκεται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί και σήμερα να μην θέσει εν αμφιβόλω τα επίπεδα των 1.230 μονάδων, αλλά και να μαζέψει δυνάμεις για το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,25% στις 1.235,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 32,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.003,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,38% στις 1.011,42 μονάδες.

Η ψήφος δόθηκε…

H “ψήφος εμπιστοσύνης” των διεθνών επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες (βλ. υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών για την απόκτηση  του 20% της Εθνικής από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η είσοδος της UniCredit στο μετοχολόγιο της Alpha ως στρατηγικός επενδυτής με αγορά πακέτου σε τιμή άνω της επικρατούσας στο ταμπλό του ΧΑ) αποτελούν βάσιμα εχέγγυα αισιοδοξίας για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης του κλάδου, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένης της τραπεζοκεντρικότητας του ΧΑ, οι τίτλοι του κλάδου αναμένεται να συμπαρασύρουν εφεξής ολόκληρο το ταμπλό και να αναβαθμίσουν τις προοπτικές χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή τη συγκυρία, τα εμπλεκόμενα επαγγελματικά χαρτοφυλάκια έχουν άριστες πληροφορίες, ισχύ και χαρακτήρα μακρόχρονης διακράτησης και λογικά προδικάζουν ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αποκομίσουν κεφάλαιο συν κέρδος.

Ο κ. Στεριώτης, αναμένει τις εξελίξεις και συνιστά στους Έλληνες επενδυτές λιανικής -“καμμένους” και μη – την αποφυγή βιαστικών κινήσεων και μαζικής ψυχολογίας. Διεθνώς, ο τραπεζικός κλάδος ευνοήθηκε θεωρητικά φέτος από την άνοδο των επιτοκίων και το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Θετικό για τις αποτιμήσεις τους και το γεγονός ότι αποφεύγεται το σενάριο της παγκόσμιας ύφεσης και άρα οι προοπτικές για βιομηχανία, μεταποίηση, κατανάλωση και αποπληρωμή παλαιότερων δανείων είναι αρκετά ευοίωνες.

Στον αντίποδα, μετά και τα τελευταία στοιχεία για τον αμερικάνικο πληθωρισμό, οι αγορές τιμολογούν εντονότερα και πάλι το ενδεχόμενο να παύσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων παρέμβασης. Σε αυτό συντελεί και το προσωρινό «φρένο» που έχει μπει στις ανατιμήσεις του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια. Πλέον, δεν αναμένονται εκπλήξεις ούτε «σκληρή γλώσσα» στις συνεδριάσεις των Fed και ΕΚΤ στα μέσα του Δεκέμβρη, καθώς οι περιώνυμες αγορές “κοντράρουν” το bear market των κρατικών χρεογράφων, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Μυτιληναίος, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τιτάν, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Autohellas, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Quest.

Από την άλλη, Aegean και Σαράντης ξεχωρίζουν με την απόδοση τους, καθώς κερδίζουν 2,40% και 2,05% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Motor Oil, Λάμδα, Βιοχάλκο, Eurobank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΕΛΧΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών