
Ματαιώνει η Ιορδανία μία συμφωνία που επρόκειτο να υπογραφεί με το Ισραήλ, η οποία προέβλεπε την παροχή ενέργειας στο Τελ Αβίβ έναντι διοχέτευσης νερού προς το Αμμάν.
Dubai Airshow 2023: Ερημο το περίπτερο του Ισραήλ στην έκθεση του Ντουμπάι
Αυτό γνωστοποίησε σήμερα ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Ayman Safadi στην τηλεόραση του AL Jazeera.
«Δεν θα προχωρήσει λόγω πολέμου»
«Είχαμε έναν περιφερειακό διάλογο για περιφερειακά έργα. Νομίζω ότι όλα αυτά ο πόλεμος (έχει) αποδείξει, ότι δεν θα προχωρήσουν», δήλωσε ο Σαφάντι, αναφερόμενος τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Πρόσθεσε ότι όλες οι προσπάθειες της Ιορδανίας επικεντρώνονται στον τερματισμό αυτού που χαρακτήρισε ως «τη βαρβαρότητα των αντιποίνων που πραγματοποιεί το Ισραήλ» στον υπό τη διοίκηση της Χαμάς θύλακα της Γάζας.
«Δεν θα συμμετάσχουμε σε διάλογο για τη Γάζα»
Ο Σαφάντι δήλωσε ότι η Ιορδανία δεν θα συμμετάσχει ποτέ σε διάλογο για το ποιος θα διοικεί τη Γάζα μετά τον πόλεμο, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πράσινο φως στο Ισραήλ να κάνει ό,τι θέλει.
«Αν η διεθνής κοινότητα θέλει να συζητήσει για αυτό, πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο τώρα», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι στις 6 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Μπισέρ αλ Χασάουνα, άφησε «ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» όσον αφορά την αντίδρασή της χώρας του στην «αποτυχία» του Ισραήλ να διακρίνει μεταξύ των στρατιωτικών και των πολιτικών στόχων στους εντεινόμενους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Χασάουνα δεν διευκρίνισε τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει ως απάντηση, λίγες ημέρες αφότου ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ιορδανίας, ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ, που έφυγε από το Αμάν λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν θα επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα και να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του, κηρύσσοντάς τον ουσιαστικά persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο).


Latest News

Το μυστικό επιτυχίας του Ρέι Ντάλιο και οι 5 «δυνάμεις» που αλλάζουν τον κόσμο
Ο Ρέι Ντάλιο αναλύει τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις και δίνει μία συμβουλή...

Μετά την Adidas, τι; Η επανάσταση του Samba και η Nike
Oι πωλήσεις γυναικείων αθλητικών παπουτσιών ξεπέρασαν τα 17 δισ. δολάρια το 2024 - Ο ρόλος της Adidas

Πράσινο φως σε δυτικά funds να πουλήσουν ρωσικές μετοχές - Νέο διάταγμα Πούτιν
Το διάταγμα του Κρεμλίνου επιτρέπει σε εταιρείες όπως η Jane Street, η GMO και η Franklin Templeton να εκφορτώνουν συμμετοχές

Ποιοι πανηγυρίζουν για τις δασμολογικές... γκάφες του Τραμπ
Ο Τραμπ αντέστρεψε γρήγορα την υπερρύθμιση του Μπάιντεν και σπαταλά τα κέρδη, επιβάλλοντας δασμούς

Πόσα στοχεύει να συγκεντρώσει η σουηδική Asker από την IPO στην Στοκχόλμη
Η Asker φιλοδοξεί να συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια κορώνες σε νέα ίδια κεφάλαια

Γιατί θα ακριβύνουν τα μπέργκερ στις ΗΠΑ
Τα χάμπουργκερ θα γίνουν ακριβότερα εξαιτίας του Τραμπ

Πότε αντιμετωπίζουν αυξημένη λογοδοσία οι CEOs - Τι έδειξε μελέτη
Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι είναι πιο πιθανό να απολυθούν για υπολειτουργία της εταιρείας εάν κάποια μέλη του ΔΣ έχουν μια συγκεκριμένη ιδιότητα

Πόσο θα κοστίσουν οι αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη ;
Οι αμυντικές δαπάνες στο 3,5% του ΑΕΠ θα κοστίσουν στην ΕΕ σχεδόν 390 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Economist: Τα ενοίκια εκτοξεύονται, ο αριθμός των κατοικιών μειώνεται
Οι ενοικιαστές στις εύπορες χώρες είναι οργισμένοι με τα υψηλά ενοίκια - Τι αναφέρει ανάλυση του Economist

Φρανσουά Βιλερουά: Αυτογκόλ ο αμερικανικός εμπορικός πόλεμος
Ο μεγάλος χαμένος της πολιτικής Τραμπ θα είναι οι ΗΠΑ, εξηγεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό