Η σουηδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για μια «μαζική» ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να καλύψει την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τα διάφορα μοντέλα για το πώς το κράτος μπορεί να μοιραστεί τους οικονομικούς κινδύνους με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που επιλέγουν να επενδύσουν σε τεχνολογία χωρίς εκπομπές ρύπων.
Η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία. Ταυτόχρονα, η δημόσια υποστήριξη για νέους πυρηνικούς σταθμούς δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.
«Παρέχουμε τις απαραίτητες συνθήκες της αγοράς λέγοντας ότι το κράτος θα παρέμβει και θα αναλάβει μέρος του κινδύνου», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Ελίζαμπεθ Σβάντεσον σε συνέντευξη Τύπου. «Καταρρίπτουμε τα εμπόδια».
Πώς η Γαλλία «κλειδώνει» τις τιμές πυρηνικής ενέργειας – Ο μηχανισμός ανακατανομής κερδών
Τριπλασιασμός
Όπως γράφει το Bloomberg, η Σουηδία είναι επίσης ένα από τα έθνη που ενδέχεται να υπογράψουν δήλωση στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα για τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως έως το 2050. Η ώθηση καθοδηγείται από τις ΗΠΑ και άλλοι υποστηρικτές μπορεί να περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Οι Σουηδοί είχαν μια σχέση αγάπης-μίσους με την ατομική ενέργεια από τον πρώτο εμπορικό αντιδραστήρα το 1972. Η αυξανόμενη λαϊκή αντιπολίτευση τα επόμενα χρόνια κορυφώθηκε με ένα δημοψήφισμα του 1980 που κάλεσε τους νομοθέτες να διαλύσουν τους αντιδραστήρες. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ στην πραγματικότητα, και πριν από τις περσινές εκλογές, ο νικητής της κεντροδεξιάς συμμαχίας έκανε την πυρηνική αναγέννηση πυλώνα της προεκλογικής του εκστρατείας.
Η ανακοίνωση της Πέμπτης έρχεται σε συνδυασμό με προηγούμενη δέσμευση για παροχή 400 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (37,9 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πιστωτικές εγγυήσεις, καθώς τα κυβερνώντα κόμματα ανυπομονούν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις να συνεχίσουν την επέκταση πριν από τις επόμενες εκλογές το 2026.
Καθυστερήσεις
Ωστόσο, οι αντιδραστήρες είναι εμφανώς δαπανηροί στην κατασκευή και μπορεί να συνοδεύονται από τεράστιους κινδύνους καθυστερήσεων. Στη Φινλανδία, ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας της Ευρώπης ξεκίνησε εμπορική λειτουργία φέτος — 14 χρόνια αργότερα από το προγραμματισμένο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το έργο Hinkley της Electricite de France SA υπερβαίνει τον προϋπολογισμό.
Η σουηδική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι λεγόμενοι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία και στοχεύει να έχει εγκαταστάσεις που θα παράγουν απόδοση ισοδύναμη με δύο αντιδραστήρες πλήρους κλίμακας έως το 2035, δήλωσε ο Tobias Andersson, εκπρόσωπος της ενεργειακής πολιτικής των Σουηδών Δημοκρατικών.
Ο πιο πιθανός φορέας εκμετάλλευσης τέτοιων μικρότερων μονάδων, οι οποίες θα κατασκευαστούν πιο γρήγορα από τις συμβατικές μονάδες, είναι η κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall AB. Η εταιρεία λειτουργεί πέντε από τους έξι αντιδραστήρες της Σουηδίας, οι οποίοι παρέχουν περίπου το ένα τρίτο της ισχύος της χώρας. Η εταιρεία νωρίτερα φέτος ξεκίνησε μια διαδικασία αγοράς γης δίπλα στο εργοστάσιο Ringhals στη δυτική ακτή.
Το πιο ανοδικό σενάριο της Σουηδικής Υπηρεσίας Ενέργειας είναι ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να διπλασιαστεί ήδη από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και λέει ότι η αιολική ενέργεια που βασίζεται στην ξηρά είναι πιθανό να παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της νέας παραγωγικής ικανότητας μέχρι τότε.
«Φυσικά μπορείτε να ονειρεύεστε, να έχετε παραισθήσεις και να προσεύχεστε για την αιολική ενέργεια για να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται, αλλά τελικά δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από όνειρα, προσευχές και παραισθήσεις», είπε ο Άντερσον στη συνέντευξη Τύπου. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να χτίσει την πολιτική της πάνω σε αυτό. Αντίθετα, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε συνθήκες για μια μαζική αύξηση της πυρηνικής ενέργειας».
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν