
Την αναβολή της συζήτησης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποφάσισε η Eπιτροπή Εξωτερικών της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.
«Λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και της έλλειψης ωριμότητας των διαπραγματεύσεων, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν», αναφέρεται στην εισήγηση των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την οποία υιοθέτησε η επιτροπή, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο ΤRT.
Boeing: Παίρνει το συμβόλαιο για τα νέα AWACS του ΝΑΤΟ
Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Burak Akçapar, δήλωσε ότι η χώρα του διανύει μια περίοδο «βαθιάς αλλαγής και μετασχηματισμού» σε διεθνές επίπεδο.
Επισημαίνοντας ότι οι «θερμές» συγκρούσεις συνεχίζονται στο βόρειο και νότιο τμήμα της Τουρκίας, ο Akçapar ανέφερε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κλονίσει βαθιά το περιβάλλον ασφαλείας στην ευρωατλαντική περιοχή. Αυτό που συνέβη στη Γάζα – οι επιθέσεις του Ισραήλ κόστισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Όλα αυτά αποκαλύπτουν τη σημασία μιας προσέγγισης 360 μοιρών για την ασφάλεια», τόνισε.
«Τι συμφωνήσαμε με Σουηδία και Φινλανδία»
Υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο νόμου για την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είχε ήδη εγκριθεί, ο Akçapar δήλωσε ότι υπάρχει μια κατάσταση που δημιουργείται από το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας.
Επισήμανε ότι η ασφάλεια της Βαλτικής και του βορρά έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ αναφερόμενος στην Σουηδία, σημείωσε ότι «μία από τις στρατηγικής σημασίας χώρες της περιοχής αυτής, αποφάσισε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εγκαταλείποντας την πολιτική ουδετερότητας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μετά το ξέσπασμα του πολέμου».
Και προσέθεσε ότι, «από την αρχή της διαδικασίας τονίσαμε στο υψηλότερο επίπεδο ότι η Σουηδία, ως μελλοντικός μας σύμμαχος, θα πρέπει να τηρεί τις νόμιμες ανησυχίες της χώρας μας για την ασφάλεια και να ενεργεί στο πνεύμα της συμμαχίας».
Ο Akçapar υποστήριξε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύτηκαν «να αποτρέψουν τη χρηματοδότηση και τις δραστηριότητες στρατολόγησης της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, να μην παρέχουν υποστήριξη στη FETÖ, το PKK/PYD, να λάβουν νομικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, να άρουν τους περιορισμούς στις διαδικασίες έκδοσης και απέλασης και την αμυντική βιομηχανία».
Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Σουηδία ενημέρωσε, επιπλέον, την Άγκυρα ότι έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο οδικού χάρτη που θα περιλαμβάνει τις ευθύνες που θα αναλάβει και ποια βήματα θα κάνει. Υποστήριξε επίσης ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν ενεργοποιηθεί κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επειδή πιστεύουν ότι ενισχύει τη συνεργασία της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
«Εκτιμούμε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα καταστήσει τον ευρωατλαντικό χώρο πιο ασφαλή, θα εξυπηρετήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων στη βάση των συμμαχικών δεσμών και ευθυνών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», κατέληξε.
Πηγή in.gr


Latest News

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης

Τέμπη: Πότε έρχεται το πόρισμα του ΕΜΠ
Θα ρίξει φως σε κρίσιμα ερωτήματα, κυρίως στο θέμα της πυρόσφαιρας – Τι αναφέρει μία νέα μαρτυρία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Μεγάλο Σάββατο
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο του Πάσχα για τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζική Μεταφοράς στην Αθήνα

Η διπλωματία πάνω σε χάρτες – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα
Ελληνική και τουρκική διπλωματία μετρούν αντιδράσεις και επόμενα βήματα

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων