Σχεδόν ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα παραγωγικής γης χάνονται κάθε χρόνο από τις αμμοθύελλες που επιδεινώνονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, προειδοποιεί με έκθεσή του ο φορέας του ΟΗΕ για την ερημοποίηση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Συνθήκης του ΟΗΕ για την Αντιμετώπιση της Ερημοποίησης (UNCCD), περίπου δύο δισεκατομμύρια τόνοι άμμου και σκόνης σηκώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα και προκαλούν μεγάλες οικονομικές ζημιές, ειδικά στην Ασία και την Αφρική.

Bloomberg: H κλιματική κόλαση απειλεί να μετατρέψει την Αθήνα σε φυλάκιο της Σαχάρας

Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια συνόδου στο Σαμαρκάντ του Ουζμπεκιστάν για την αξιολόγηση των ως τώρα προσπαθειών, προειδοποιεί πως τουλάχιστον το ένα τέταρτο των απωλειών οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες όπως οι εξορύξεις και η υπερβόσκηση.

Οι απώλεια επιφανειακού εδάφους δεν έχει επιπτώσεις μόνο στη διαθεσιμότητα των τροφίμων για κάποιες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, αλλά επιπλέον αυξάνει τη μετανάστευση, εμποδίζει την πλοήγηση και δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια, επισήμανε μιλώντας στο Reuters ο Ιμπραήμ Θίο, εκτελεστικός γραμματέας της UNCCD.

Ο οργανισμός ζητά καλύτερη διαχείριση της γης και βελτίωση των πρακτικών για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων εκτάσεων, καθώς και δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και κατάρτιση σχεδίων πρόληψης.

Ανεπαρκής χρηματοδότηση

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η ανεπαρκής χρηματοδότηση, επισήμανε ο Θίο, σημειώνοντας ότι μόλις 15 δισ. δολάρια διατέθηκαν την περίοδο 2016-19 για τις ανάγκες 126 χωρών.

Απαιτούνται νέα κίνητρα και δημόσια χρηματοδοτική στήριξη για να κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας και να φροντίσει τις εκτάσεις που χρησιμοποιεί, είπε.

Ο Θίο αναφέρθηκε στην Κίνα ως παράδειγμα επιτυχίας, χάρη σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αποκατάστασης και δενδροφύτευσης εκτάσεων.

Ωστόσο η Κίνα παραμένει ευάλωτη λόγω της σκόνης που πνέει νότια από τη Μογγολία, όπου η υπερβόσκηση και τα ορυχεία έχουν αφήσει τα τρία τέταρτα της Γης υποβαθμισμένα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2021.

Με την επόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα να ξεκινά αργότερα αυτό το μήνα στο Ντουμπάι, ο Θίο τόνισε ότι ένα πρόγραμμα αποκατάστασης εδαφών έχει κρίσιμη σημασία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι οι αλλαγές στη χρήση γης, όπως για παράδειγμα η αποδάσωση, αυξάνουν τις εκπομπές άνθρακα.

«Βρισκόμαστε σε φαύλο κύκλο» είπε ο εκτελεστικός γραμματέας της UNCCD. «Η υποβάθμιση της γης τροφοδοτεί την κλιματική αλλαγή και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την απώλεια γης σε όλο τον κόσμο».

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα