Κορυφαίος Γάλλος εμπειρογνώμονας τέχνης πρόκειται να δικαστεί με την κατηγορία της πλαστογραφίας για την κατασκευή επίπλων που ψευδώς ισχυρίστηκε ότι ήταν του 18ου αιώνα και που πωλήθηκαν σε υψηλές τιμές σε αγοραστές μεταξύ των οποίων και το Παλάτι των Βερσαλλιών.

Ο Μπιλ Παγιό, ειδικός στα γαλλικά έπιπλα του 18ου αιώνα, κατηγορείται για οργανωμένη απάτη μεταξύ 2008 και 2015, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα πλαστογραφίας που συγκλονίζουν τον κόσμο της τέχνης τα τελευταία χρόνια.

Για δεκαετίες, ο Παγιό, ο οποίος διηύθυνε το τμήμα επίπλων της παρισινής γκαλερί Didier Aaron, απολάμβανε τη φήμη του κορυφαίου εμπειρογνώμονα στον κόσμο για γαλλικά κομψοτεχνήματα του 18ου αιώνα. Η απόφαση του μουσείου των Βερσαλλιών να αγοράσει τις καρέκλες βσίστηκε στην φήμη του Παγιό. Και με βάση τα στοιχεία του Παγιό, η κυβέρνηση χαρακτήρισε δύο από τις ψεύτικες παρτίδες του ως εθνικούς θησαυρούς.

Εργα τέχνης: Κέρδη εκατομμυρίων με πλαστούς πίνακες Πικάσο και Βαν Γκογκ – Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ο ανταγωνιστής του Παγιό Ουρμάν ήταν αυτός που συνειδητοποίησε ότι οι καρέκλες ήταν νέες κατασκευές, αρχικά επειδή αναγνώρισε σε αυτές το έργο του επιχριστή και σκαλιστή του Παγιό. Ήξερε ότι σε ένα από αυτούς, για παράδειγμα, άρεσε να περνάει μια “πατίνα” λιωμένης μαύρης καραμέλας γλυκόριζας στην επιφάνεια των αναπαραγωγών, για να κάνει το νέο ξύλο να φαίνεται παλιό και βρώμικο. Το 2012, ο Ουρμάν είδε ένα ζευγάρι πτυσσόμενα παγκάκια που ήταν προς πώληση στον εκθεσιακό χώρο της γκαλερί Aaron και αναφέρονταν ως κάποτε ιδιοκτησία της πριγκίπισσας Λουίζας Ελισάβετ, της μεγαλύτερης κόρης του βασιλιά Λουδοβίκου XV είχε ένα προαίσθημα. «Έγλειψα την καρέκλα και voilà», είπε στο Vanity Fair. «Μπορούσα να γευτώ την απάτη».

Την επόμενη εβδομάδα, αντιμετώπισε τον Παγιόt, ο οποίος ήταν κάποτε καθηγητής ιστορίας της τέχνης στη Σορβόννη. «Είπα στον Μπιλ ότι ήταν πάντα ο ήρωάς μου και αυτό δεν ήταν σωστό», θυμάται ο Ουρμάν. «Είπε: «Εγώ είμαι ο γειιδκός» και δεν παραδέχτηκε τίποτα». Λίγους μήνες αργότερα, ο Ουρμάν έμαθε ότι οι Βερσαλλίες είχαν αγοράσει τα κομμάτια. Έστειλε ένα e-mail απαριθμώντας τους ενδοιασμούς του στους επιμελητές του μουσείου, με θέμα «Επισφαλές απόκτημα». Απάντησαν προωθώντας το σημείωμά του. . . στον Παγιό, του οποίου η γκαλερί απείλησε αμέσως τον Ουρμάν με μήνυση. Εν τω μεταξύ, τα κομμάτια παρουσιάστηκαν και ήταν μέρος μιας μεγάλης έκθεσης το 2014.

Η γαλλική αστυνομία κινήθηκε τελικά να αναλάβει την υπόθεση και ο Παγιό συνελήφθη το 2016, μαζί με άλλους έξι φερόμενους ως συμμετέχοντες στο σχέδιό του. Εξέτισε τέσσερις μήνες φυλάκιση με προκαταρκτική ποινή – αναμένει δίκη αργότερα φέτος για μια πλήρη σειρά κατηγοριών (συμπεριλαμβανομένης της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της φοροδιαφυγής) που θα μπορούσαν να τον στείλουν πίσω στην φυλακή – και αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι υπεύθυνος για άλλα αντίγραφα που βρίσκονται επί του παρόντος σε μουσεία και συλλογές σε όλο τον κόσμο.

Ο 59χρονος Παλό, είναι μια γνώριμη φιγούρα στη Γαλλία λόγω των τακτικών δημοσιεύσεων και των εμφανίσεων του στα μέσα ενημέρωσης. Είχε το παρατσούκλι “Père la chaise” – ένα λογοπαίγνιο πάνω στο όνομα του νεκροταφείου Père-Lachaise του Παρισιού και τη φράση “πατέρας της καρέκλας”.

Κατηγορείται μαζί με τον συνεναγόμενο του Μπρούνο Ντενουά, έναν εξέχοντα ξυλογλύπτη, ότι παρήγαγε και πουλούσε καρέκλες από το 2007 έως το 2008 που φέρεται να ήταν ιστορικά κομμάτια που είχαν κοσμήσει τα δωμάτια προσωπικοτήτων της εποχής η Μαντάμ ντου Μπαρί, η ερωμένη του Λουδοβίκου XV. και η Μαρία Αντουανέτα.

Η απάτη συνεχίστηκε απαρατήρητη για χρόνια παρά τα προειδοποιητικά σημάδια μέχρι που οι ερευνητές παρατήρησαν τελικά ανωμαλίες μετά το 2014. Όταν ξέσπασε το πλήρες σκάνδαλο το 2016, το υπουργείο Πολιτισμού διέταξε έλεγχο της πολιτικής εξαγορών των Βερσαλλιών.

Το σκάνδαλο δεν είναι το μόνο που ταρακούνησε τον πολύ φυλαγμένο κόσμο των κορυφαίων μουσείων της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια. Ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρώην διευθυντής του μουσείου του Λούβρου, κατηγορήθηκε πέρυσι για συνωμοσία για να κρύψει την προέλευση των αρχαιολογικών θησαυρών που οι ερευνητές υποπτεύονται ότι βγήκαν λαθραία από την Αίγυπτο στο χάος της Αραβικής Άνοιξης.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας, το ακυρωτικό δικαστήριο, απέρριψε την Τετάρτη έφεση που άσκησε ο Μαρτινέζ για απόσυρση των κατηγοριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.