Για πρώτη φορά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδιο για αποστολή ανθρώπων και δημιουργία βάσης στη Σελήνη, καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται για τους ορυκτούς πόρους του φεγγαριού.
Προσχέδιο που παρουσίασε στέλεχος της κρατικής αεροδιαστημικής εταιρείας RKk Energia προβλέπει την δημιουργία μόνιμης βάσης το διάστημα 2031-2040, αναφέρει το πρακτορείο TASS.
Το σχέδιο περιλαμβάνει αναφορές στην αξιοποίηση των σεληνιακών πόρων, αναμεταδίδει το Reuters.
Η ανακοίνωση έρχεται λίγους μήνες μετά την ταπεινωτική απώλεια του Αυγούστου, όταν το σκάφος Luna 25, η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη εδώ και 47 χρόνια, συνετρίβη κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού λόγω τεχνικού σφάλματος.
Το 1969 οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη και ως τώρα η μόνη χώρα που στέλνει ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης, όμως η σοβιετική αποστολή Luna-9 είχε πραγματοποιήσει την πρώτη προσσελήνωση το 1966.
Ο σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα το 1961, όμως η ΕΣΣΔ ουδέποτε κατάφερε να στείλει κοσμοναύτες στο φεγγάρι.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει το δικό της τροχιακό εργαστήριο, ενόψει του παροπλισμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά τα τέλη της δεκαετίας.
Ο νέος σταθμός, δήλωσε ο Πούτιν, πρέπει «να έχει το δυναμικό να αναλάβει τις αποστολές του μέλλοντος» -μια πιθανή αναφορά στα σχέδια εδραίωσης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη και τελικά στον Άρη.
«Το σεληνιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Δεν υπάρχουν σχέδια τερματισμού του» ξεκαθάρισε ο ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στην πρόσφατη αποτυχία του Luna 25.
Το πρόγραμμα Artemis της NASA για την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη προβλέπει πρώτη προσσελήνωση το 2026 το νωρίτερο, ενώ πρόγραμμα ανθρώπινων αποστολών έχει παρουσιάσει επίσης η Κίνα για την επόμενη δεκαετία.
Latest News
Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο
Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»
Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη
Ευθυμίου (Εθνική): Απαραίτητη η AI για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος
Οι επισημάνσεις της Τούλας Ευθυμίου, Chief Money Laundering Officer of Financial Crime Compliance της Εθνικής Τράπεζας
Ποια είναι η Bluesky που «έκλεψε» 700.000 χρήστες από το Χ
Σύμφωνα με ειδικούς, το Bluesky έχει μετατραπεί σε «καταφύγιο» για τους πρώην πλέον χρήστες του Χ
Ανησυχία στη Γερμανία για κυβερνοεπιθέσεις και fake news ενόψει εκλογών
Οι υβριδικές αυτές απειλές για τη Γερμανία προέρχονται «κυρίως από το καθεστώς του Πούτιν»
Γιατί πολλές κυβερνοεπιθέσεις δεν αναφέρονται στην Ελλάδα
Το επερχόμενο σχέδιο νόμου για την κυβερνοασφάλεια επιβάλλει κάποιες βασικές τεχνικές προδιαγραφές για τις κυβερνοεπιθέσεις
Μεγαλώνει η σύγκρουση για τα μικροτσίπ
Το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε την TSMC να σταματήσει να αποστέλλει ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές ΑΙ σε κινεζικές εταιρείες
Ποιες είναι οι επόμενες θεωρίες συνομωσίας; Ρωτήστε τους εφήβους - Ο ρόλος των social media
Οι έφηβοι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τις ψευδείς πληροφορίες και τις θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο - Πού υπερτερούν σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικίες
Huawei: Μάχη σε δικαστήριο των ΗΠΑ για να απορριφθούν οι κατηγορίες περί συνωμοσίας
«Η κυβέρνηση προσέγγισε την Huawei ως εισαγγελικό στόχο σε αναζήτηση εγκλήματος», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος της Huawei
Αγώνας δρόμου της OpenAI για πιο έξυπνη ΑΙ - Πιάνουν «ταβάνι» τα σημερινά μοντέλα
Εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης όπως η OpenAI επιδιώκουν να ξεπεράσουν απροσδόκητες καθυστερήσεις και προκλήσεις