Με σημαντικά έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αποτυπώνοντας για ακόμη μία φορά την ικανοποίηση των επενδυτών για τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, ενώ με το κλίμα να παραμένει θετικό και να μεταφέρεται ιδίως από την αμερικανική αγορά η οποία αφομοιώνει το σενάριο της λήξης του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι αλλάζει στους Δείκτες της Αγοράς Μετοχών

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1%, καταγράφοντας κέρδη πάνω από 2% στην εβδομάδα. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,26% στις 7.504 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,84% στις 15.919 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,91% στις 7.233 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 1,9%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 4,5% και ο CAC 40 κέρδη 2,7%.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Rolls-Royce έφτασε σε υψηλό 52 εβδομάδων σήμερα, μετά από άνοδο κατά περίπου 190% σε ένα χρόνο. Η βρετανική εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας έχει υποστεί σημαντικές οικονομικές αλλαγές από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος Tufan Erginbilgic ανέλαβε τον Ιανουάριο και παρουσίασε ένα σχέδιο για την ενίσχυση της επιχείρησης.

Από την άλλη, πτώση 10% σημείωσαν οι μετοχές της Volvo Cars, αφού η κινεζική μητρική εταιρεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Geely άρχισε να πουλά μέρος της μετοχής της.

Ο πληθωρισμός

Αν και άρχισαν επιφυλακτικά ανοδικά, οι αγορές αντέδρασαν θετικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου 2023 στην Ευρωζώνη. Η τελική ένδειξη για τις τιμές καταναλωτή της ευρωζώνης έδειξε απότομη επιβράδυνση, με τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου να ανέρχεται στο 2,9% σε σύγκριση με 4,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, τη Eurostat.

Στα μάκρο της ημέρας, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 0,3% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι όγκοι πωλήσεων καυσίμων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 2%, οι πωλήσεις καταστημάτων τροφίμων μειώθηκαν κατά 0,3% και οι πωλήσεις καταστημάτων εκτός τροφίμων μειώθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο ήταν 2,7% χαμηλότερες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Το τρίμηνο έως τον Οκτώβριο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 1,1% σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μέτρηση του Οκτωβρίου 2023 ήταν 3,1% κάτω από τον Φεβρουάριο του 2020, τον τελευταίο μήνα πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές