Συνεδρίαση αφιερωμένη στην Εθνική Τράπεζα ήταν η σημερινή στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στη σκιά της μεταβίβασης του τραπεζικού πακέτου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατάφερε να κλείσει με κέρδη και οριακά από τις 1.250 μονάδες, ενώ ο τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος από το 2008, όταν και είχαν περάσει τα πακέτα του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,89% στις 1.250,44 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.239,03 μονάδων (-0,03%) και 1.263,82 μονάδων (+1,97%). Ο τζίρος ανήλθε στα 1,1 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 220,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 166,2 εκατ. τεμάχια αξίας 883,8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,42% στις 3.048,64 μονάδες, ενώ στο +0,83% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.067,12 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,79% στις 1.059,82 μονάδες.
ΤΧΣ: «Πέρασε» μέσω πακέτων στους θεσμικούς το ποσοστό του στην Εθνική
Το ΧΑ επέστρεψε στις θετικές εβδομάδες, μετά το “διάλειμμα” της προηγούμενης, κλείνοντας στο πενθήμερο με κέρδη. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,93%, με τον FTSE 25 να έχει κέρδη 4,39%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +11,54%.
Απελευθέρωση δυνάμεων
Η ολοκλήρωση της διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας απελευθέρωσε δυνάμεις επαναφέροντας την ανοδική δυναμική στο ΧΑ, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Οι τράπεζες είχαν τον πρώτο λόγο σε αυτή την άνοδο η οποία αποτιμά α) την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank και της Eurobank β) την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Alpha Bank και γ) το ενδιαφέρον ρεκόρ στην διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Εν προκειμένω η συγκέντρωση ρευστότητας άνω των 8 δις ευρώ αποτελεί μια ισχυρή παρακαταθήκη για την αίσια έκβαση των απαιτητικών εγχειρημάτων διάθεσης μετοχών του Ελ. Βενιζέλος και της Τράπεζας Πειραιώς. Αποτελεί επίσης μια ένεση εμπιστοσύνης από το εξωτερικό ως προς τις προοπτικές της χώρας αφού ο τραπεζικός κλάδος είναι ο κατεξοχήν εκφραστής της προοπτικής για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σε ότι αφορά την απελευθέρωση δυνάμεων η λήξη της αναμονής στο θέμα της κάλυψης της προσφοράς των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τιμολόγησε μια σειρά νέων που είχαν περάσει στην διάρκεια της εβδομάδας κάτω από το ραντάρ της αγοράς. Τα ισχυρά πλεονάσματα της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, η θετική οπτική του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ΑΕΠ του 2024 (2,0-2,5%) και φυσικά τα αποτελέσματα των εταιριών βρήκαν παράθυρο ευκαιρίας για να αποτυπωθούν στις τιμές στην πανηγυρική συνεδρίαση της Παρασκευής η οποία είχε τζίρο άνω του 1 δις ευρώ (με τα πακέτα του ΤΧΣ), τον υψηλότερο από τις 15 Μαΐου του 2008 (3,03 δις ευρώ) όταν είχαν περάσει τα πακέτα του ΟΤΕ στην DT.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε την ανοδική δυναμική διασπώντας με εμφατικό τρόπο την αντίσταση των 1.240 μονάδων. Η διόρθωση από την γρήγορη κίνηση ως τις 1.240 μονάδες είχε σαν πέρας τις 1.194 μονάδες από τις οποίες πλέον ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες παρέμειναν αγορασμένοι ενώ η μεσοπρόθεσμη εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε εκκίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 1.300 μονάδων. Οι ταλαντωτές συνηγορούν σε αυτό το ανοδικό περιθώριο πριν μπουν σε υπερτιμημένες ζώνες ενώ και τα επιμέρους διαγράμματα αφήνουν χώρο για την συνέχιση της ανοδικής κίνησης προς την εν λόγω αντίσταση.
Η εναλλαγή των πρωταγωνιστών δημιουργεί επίσης ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας καθώς η διαφυγή από την συσσώρευση έχει πραγματοποιηθεί πλειοψηφικά από τις μετοχές των τραπεζών. Η δυναμική της συνεδρίασης της Παρασκευής πάντως δίνει πλεονέκτημα στους αγοραστές για την ερχόμενη εβδομάδα η οποία λόγω των ειδικών συνθηκών που συνεπάγεται η είσοδος των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να έχει αυξημένη μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ έκλεψε λίγο από τη λάμψη της Εθνικής, αφού σημείωσε άλμα 7,31%, με τη δεύτερη να κλείνει στο +5,88% και στα 6,12 ευρώ. Από κοντά και η Βιοχάλκο με +5,39%, με την Eurobank και την Πειραιώς να κλείνουν με άνοδο 4,38% και 2,28% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas, Coca Cola και Ελλάκτωρ.
Μικρά ήταν τα κέρδη σε ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ Aegean, Quest και Σαράντης έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Από την άλλη, σε αρνητικά εδάφη διολίσθησαν οι ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, Titan και Μυτιληναίος, ενώ Τέρνα Ενεργειακή και Cenergy έκλεισαν με πτώση 1,23% και 1,88% αντίστοιχα. Ο ΟΠΑΠ έχασε 2,12 και “προσγειώθηκε στα 14,75 ευρώ.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024