Αύξηση των δαπανών κατά περίπου 25% το 2024 και κονδύλια ρεκόρ για την άμυνα, προβλέπει ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός που εγκρίθηκε σήμερα Παρασκευή από την Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, την Κρατική Δούμα.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Vyacheslav Volodin, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2024-2026 αναπτύχθηκε ειδικά για τη χρηματοδότηση του ρωσικού στρατού και για τον μετριασμό των επιπτώσεων των «17.500 κυρώσεων» στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το σχέδιο δαπανών, οι μεγαλύτερες ποτέ, αμυντικές δαπάνες της χώρας αναμένεται να ξεπεράσουν τις κοινωνικές δαπάνες το επόμενο έτος για πρώτη φορά στη σύγχρονη ρωσική ιστορία. Η εξέλιξη έρχεται καθώς το Κρεμλίνο επιθυμεί να υποστηρίξει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου .

Η ιστορικά χαμηλή ανεργία, οι υψηλότεροι μισθοί και οι στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες θα βοηθήσουν το Κρεμλίνο να ξεπεράσει τον εσωτερικό αντίκτυπο της στροφής της οικονομίας σε πολεμική βάση, αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα μακροπρόθεσμα, λένε οι αναλυτές.

Στρατιωτική σύγκρουση

Ο προϋπολογισμός «αφορά τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία και την ετοιμότητα για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση στο διηνεκές», σχολιάζει στο APNews, ο Ρίτσαρντ Κόνολι, ειδικός στον στρατό και την οικονομία της Ρωσίας στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

«Αυτό ισοδυναμεί με την εκ νέου στρατιωτικοποίηση της ρωσικής κοινωνίας», είπε.

Το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταψήφισε τον προϋπολογισμό, επικρίνοντας αυτό που περιέγραψε ως «χαμηλές συντάξεις» και ανεπαρκή οικονομική στήριξη για τους ηλικιωμένους, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Ο προϋπολογισμός θα πάει τώρα στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο  για έγκριση και τελικά στον Πούτιν για υπογραφή.

«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε να εγκρίνουμε έναν προϋπολογισμό που όχι μόνο θα διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την άμυνα της χώρας μας, αλλά θα παρέχει επίσης όλα τα απαιτούμενα κονδύλια για την εγγύηση των κοινωνικών υποχρεώσεων του κράτους», δήλωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Alexander Zhukov, σύμφωνα με το Tass.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι αναμένει ότι οι δαπάνες θα φτάσουν τα 36,66 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 411 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2024, με προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα 0,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ρωσίας.

Μέρος του ρωσικού προϋπολογισμού είναι μυστικό καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να κρύψει τα στρατιωτικά του σχέδια. Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι Farida Rustamova και Maksim Tovkaylo δήλωσαν στο κανάλι τους στο Telegram, Faridaily, ότι περίπου το 39% όλων των ομοσπονδιακών δαπανών θα διατεθεί για την άμυνα και την επιβολή του νόμου το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή