Η λύση των δύο κρατών είναι ένας δρόμος που απαιτεί υπομονή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από aa.com.tr), στην ομιλία του πριν την έναρξη της παρέλασης στα κατεχόμενα για την 40η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Επικαλέστηκε τον τούρκο ποιητή Μεχμέτ Ακίφ Ερσοϊ, λέγοντας ότι «αυτός είναι ο δρόμος του δικαίου, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Περπατάμε.
»Αν ο Αρμαγεδδών μπροστά μας τρελαθεί, παραφρονήσει, υπάρξουν στρατιές θάλασσες και τα σύννεφα βρέξουν στόλους, η πίστη στο στήθος θα είναι η ίδια, η χαρά θα είναι η ίδια, ο πόνος θα είναι ο ίδιος, ο σκοπός θα είναι ο ίδιος, η συνείδηση θα είναι η ίδια. Ακόμα κι αν ο κόσμος καταρρεύσει, να είστε σίγουροι ότι αυτό το μέτωπο δεν θα κλονιστεί».
Ως Τουρκία, συνέχισε, υπό την ηγεσία του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν, έχουν αναλάβει αποφασιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.
«Από αυτή την άποψη, στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε χώρο συνεργασίας και αυτή η συνεργασία να γίνει ένας μηχανισμός που παράγει συνεχώς σταθερότητα και ευημερία.
»Εργαζόμαστε επίσης για να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης για όλους τους ανθρώπους της περιοχής. Οπως υπερασπιζόμαστε τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, την ίδια στάση κρατάμε και στο Παλαιστινιακό», είπε ο κ. Γλιμάζ.
Κυπριακό και Παλαιστινιακό
«Η επόμενη περίοδος, ο αιώνας της Τουρκίας, είναι επίσης ο αιώνας της τδβκ. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η τδβκ θα πάρει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο», επισήμανε.
Το θέμα, υποστήριξε, είναι η ανάπτυξη της «βόρειας Κύπρου, το δίκαιο μερίδιο στους φυσικούς πόρους και η ενσωμάτωση της τδβκ στη διεθνή κοινότητα. Ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, επιδεικνύουμε ισχυρή βούληση και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».
Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, ο Τζεβντέτ Γιλμάζ σημείωσε ότι έχουν περάσει 40 μέρες από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων και, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 73% από τους σχεδόν 12.000 Παλαιστίνιους που δολοφονήθηκαν στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη ήταν γυναίκες και παιδιά.
«Πρέπει να τιμωρηθούν»
Ολες αυτές οι ενέργειες αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να τιμωρηθούν, τόνισε. Προσπαθούμε να πετύχουμε μια άμεση κατάπαυση του πυρός, συνέχισε, και να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
«Από εδώ, από τα εδάφη της τδβκ που βίωσε κάποτε τέτοιες φρικαλεότητες, στέλνω χαιρετισμούς σε όσους πήραν θέση στο πλευρό των καταπιεσμένων σε όλο τον κόσμο» είπε, σε μια παράλληλη αναφορά στα δύο αυτά «καυτά» μέτωπα της περιοχής.
«Γνωρίζουμε αυτή τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας και ορισμένων χωρών που αυτοαποκαλούνται κοιτίδα της δημοκρατίας, από προηγούμενες περιόδους, για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Ελληνοκύπριοι εναντίον των Τουρκοκυπρίων εδώ», ισχυρίστηκε.
«Είναι σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα ν’ αναλάβει την ευθύνη για τη Γάζα και να λάβει συγκεκριμένα βήματα. Οι εξελίξεις έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι δυνατόν να εδραιωθεί μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας χωρίς δίκαιη πολιτική λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα», σημείωσε.
Και αποκαλύπτοντας την ουσία των τουρκικών επιδιώξεων, κατέληξε, λέγοντας ότι «η Τουρκία υποστηρίζει μια διαδικασία λύσης, συμπεριλαμβανομένου και του να είναι εγγυήτρια μαζί με τις περιφερειακές χώρες στη φάση της εφαρμογής της λύσης».
«Μοντέλο Κύπρου» για το Παλαιστινιακό
Ουσιαστικά, η Τουρκία προτείνει το «μοντέλο Κύπρου» για το Παλαιστινιακό, δηλαδή την ύπαρξη δυο κρατών, που στην περίπτωση του Κυπριακού στοχεύει στη διχοτόμηση, καθώς και σύστημα εγγυήσεων, όπως εκείνο που άνοιξε τον δρόμο στον Αττίλα, το 1974.
Εμμέσως πλην σαφώς, στόχος της Αγκυρας είναι να «δικαιωθεί» η πολιτική της διχοτόμησης στην Κύπρο, και, βέβαια, εάν σταθεί δυνατόν, η ίδια να πλασαριστεί στο μεγάλο πρόβλημα, το Παλαιστινιακό, όπως έχει αναφερθεί σε μερίδα του τουρκικού Τύπου, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, του ακροδεξιού «γκρίζου λύκου», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προέδρου του κόμματος MHP.
Σε δήλωσή του στις 21-10-2023, ο Μπαχτσελί, που επανειλημμένως λέει όσα αποφεύγει επίσημα να πει ο Ερντογάν, αφού επετέθη κατά πάντων για την αδυναμία ή αδιαφορία να υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα, επιχείρησε να αναδείξει την Τουρκία ως καθοριστικό «παίκτη» στο Παλαιστινιακό. Κάτι, πάντως, για το οποίο πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν σφόδρα.
«Εάν οι επιθέσεις δεν σταματήσουν, εάν συνεχίσουν να πέφτουν βόμβες στους καταπιεσμένους, λέω ανοιχτά στο έθνος μου ότι η Τουρκία πρέπει γρήγορα να δράσει και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, δεδομένων των ιστορικών, ανθρωπιστικών και θρησκευτικών ευθυνών της. Εναπόκειται σε εμάς να αναλάβουμε αποστολή προστασίας της Γάζας» ήταν η δήλωση που, απ’ όσα είπε, προκάλεσε ερωτηματικά εντός και εκτός της χώρας του για το κατά πόσον «η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στην Παλαιστίνη».
Το «σύστημα εγγυήσεων»
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη, φιλοκεμαλική εφημερίδα, Cumhuriyet, η οποία επικαλείται διευκρινίσεις από πηγές του MHP, «πίσω από τις δηλώσεις Μπαχτσελί κρύβεται ο στόχος της δημιουργίας συστήματος εγγυήσεων στην Παλαιστίνη υπό την Τουρκία».
Δηλαδή, να μπει εγγυητής η Τουρκία στο ενδεχόμενο μιας διευθέτησης του Παλαιστινιακού. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, παραπέμπουν στην Κύπρο ως παράδειγμα του «συστήματος εγγυήσεων».
Κατά τις ίδιες «πηγές του MHP», προσθέτει η Cumhuriyet, οι δηλώσεις Μπαχτσελί είχαν στόχο να αναδείξουν την πρόταση που είχε ήδη διατυπώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, περί της εφαρμογής ενός νέου μηχανισμού εγγυήσεων για την επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης στη βάση των δύο κρατών.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, κατά το MHP, ο Χ. Φιντάν ουσιαστικά είχε προτείνει το μοντέλο διεθνών εγγυήσεων, ενώ παραλληλίζοντας το Παλαιστινιακό με το Κυπριακό και τη Γάζα, ουσιαστικά αποσκοπούσε «να δικαιώσει τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».
Το δημοσίευμα της Cumhuriyet είχε τίτλο: «Μοντέλο Κύπρου. Το σύστημα εγγυήσεων. Πηγές του MHP: Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα για την Παλαιστίνη: Βάση το μοντέλο της Κύπρου».
Προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας τους, οι ίδιες πηγές του MHP φέρουν ως παράδειγμα τις συμφωνίες της Ζυρίχης – Λονδίνου που οδήγησαν στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Οι ενδιαφερόμενες πλευρές μπορούν να υπογράψουν συμφωνίες στην Παλαιστίνη υπό την Τουρκία. Τα τουρκικά στρατεύματα μπορούν ν’ αναπτυχθούν για τη διαχείριση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή», ανέφεραν.
Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχει το παράδειγμα της περιόδου πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο («ειρηνευτική επιχείρηση», την αποκαλούν), το 1974.
Νεο-οθωμανικές επιδιώξεις
Το αφήγημα της Αγκυρας είναι το εξής, όπως εξηγούσαν οι πηγές του MHP: «Η Παλαιστίνη βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1516 έως το 1917. Τέθηκε υπό βρετανική εντολή μόλις το 1920, μετά τη Διακήρυξη Μπαλφούρ, στις 2 Νοεμβρίου 1917. Οπως και στην περίπτωση της Κύπρου, βάση της Τουρκίας είναι το 1917. Η περιοχή ήταν υπό τουρκική (σ.σ. οθωμανική – κράτος το οποίο δεν υπάρχει πλέον) κυριαρχία μέχρι το 1917.
»Μ’ άλλα λόγια, η Τουρκία δεν είναι ξένη σε αυτή τη γη ή όπως το θέτει ο Μπαχτσελί: Η γη αυτή είναι η κληρονομιά των προγόνων μας. Επομένως, ένας μηχανισμός εγγυήσεων που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να τεθεί υπό την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει ν’ αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή».
Το Ισραήλ απειλή για την Τουρκία
Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές του MHP επισημαίνουν ότι το Ισραήλ «θέλει να δημιουργήσει μια νέα Μέση Ανατολή» με την υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς και ότι «η Τουρκία θ’ αποτελέσει τον επόμενο» στόχο του.
Αφού αναφέρουν ότι η Παλαιστίνη βρίσκεται γεωγραφικά κοντά στην Τουρκία, στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζουν: «Το Ισραήλ με τις ΗΠΑ θέλουν ν’ αλλάξουν αυτή τη γεωγραφία. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύουν την Τουρκία μέσω της Συρίας. Η Τουρκία διενεργεί αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.
»Ολοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ προστατεύουν εκεί τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PYD και το YPG (σ.σ. η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» το κουρδικό κίνημα στη Συρία που συνεργάζεται με αμερικανικές δυνάμεις).
Φτάνουν επίσης στο σημείο να «συνδέουν» τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PYD και το YPG με το Ισραήλ, το οποίο στη συνέχεια θα απειλήσει την ασφάλεια της Τουρκίας. Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ», καταλήγουν.
Latest News
Τι σκέφτονται οι κάτοικοι της Γροιλανδίας για την εξαγορά τους; - Η ανάλυση του Economist
Στη Γροιλανδία αναφέρουν ότι η παγκόσμια προσοχή της τελευταίας εβδομάδας επανέφερε το ζήτημα της ανεξαρτησίας στο προσκήνιο
Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας;
Εάν ένα τέλος σημαίνει μία συμφωνία για ειρήνη διαρκείας, η απάντηση είναι όχι, λένε πολλοί αναλυτές - Τι θέλει ο Πούτιν
Ισχυρές καταιγίδες προ των πυλών – Πού θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις
Αλλάζει από σήμερα το σκηνικό του καιρού, καθώς αναμένονται βροχές και καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε συγκεκριμένες περιοχές
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Στους 11 οι νεκροί από την πύρινη κόλαση στο Λος Άντζελες - Στους 13 οι αγνοούμενοι
Το Μεξικό στέλνει βοήθεια - Έξι πυρκαγιές μαίνονται στην κομητεία του Λος Άντζελες από την Τρίτη
Μειωμένο προβάδισμα CDU-CSU βλέπει νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία - Άνοδος για το AfD
Την υποψηφιότητά τους ανακοίνωσαν και επίσημα οι Όλαφ Σολτς και Αλίς Βάιντελ για τις εκλογές στη Γερμανία
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και ζητούν από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ «να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού κορυφαία προτεραιότητα»
Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.
Η Ρώμη θέλει μερίδιο στη «μοιρασιά» της Συρίας
Ο ΥΠΕΞ από την Ιταλία, Αντόνιο Ταγιάνι επισκέφθηκε Δαμασκό και Βηρυτό, δείχνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για τις εξελίξεις