Με τον τζίρο να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υπερμεγεθη πακέτα που αφορούσαν στην ΕΤΕ και την ανταλλαγή του 22% από το ΤΧΣ σε όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον κατά τη διαδικασία.
Η τιμή των 5,30 ευρώ φαντάζει όνειρο γι αόσους πήραν τελικά χαρτιά, καθώς στο ταμπλό διαπραγματευόταν πάνω από 6 καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Στο ταμπλό, πέραν από τα 864 εκατ. ευρώ πακέτων, άλλα 100+ πέρασαν καθαρά από συναλλαγές, με το μέγεθος να αφορά σε ρεκόρ και να επιβεβαιώνει την υπέρμετρη ζήτηση για την ΕΤΕ.
Αναλυτικότερα, η ζήτηση ήταν 8x σε ιδιώτες και θεσμικούς, με το διεθνές book να βλέπει κάλυψη 9,5x, ένα νούμερο που δεν έχει επαναληφθεί.
Πάνω από το 90% των “νέων” μετόχων είναι θεσμικοί και μακροπρόθεσμοι, εξασφαλίζοντας την ποιότητα της μετοχικής βάσης.
Επίσης, και προφανώς βάσει της συναλλακτικής δραστηριότητας στο ταμπλό, οι ενδιαφερόμενοι ψώνισαν σήμερα όσα δεν τους έδωσε η διαδικασία, που κυμάνθηκε από το 50% έως το 70% της συνολικής ζητηθείσας ποσότητας.
Ιδιαίτερη μνεία στη συμπεριφορά των ΣΜΕ, ιδίως της ΕΤΕ: το συμβόλαιο “χάρισε” ευκαιρίες, καθώς παρέμεινε χωρίς discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή, η οποία ήταν ανώτερη κατά 15% από την τιμή του placement (5,3).
Με άλλα λόγια, όποιος ήθελε, “κλείδωνε” την επιτευχθείσα -σε λίγες ώρες- απόδοση μεταξύ 5,30 που είχε αγοράσει τη μετοχή μέσω placement (θα είναι διαθέσιμα προς διαπραγμάτευση την Τρίτη) και 6+ που έβλεπε στα ΣΜΕ, τα οποία θα σόρταρε κατά το equivalent.
Εν πρώτοις, η αγορά Παραγώγων προεξόφλησε ανοδική συνέχιση, καθώς δεν έβγαιναν πωλητές στα ΣΜΕ ακόμα και με τόση απόδοση.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον ζήτημα ήταν το θετικό κλίμα που χτίστηκε, αποτυπωμένο και στη συμπεριφορά των λοιπών μετοχών, τόσο των τραπεζικών όσο και πολλών δεικτοβαρών.
Και αναγνωρίζοντας αφενός ότι ο χαρακτήρας του Χρηματιστηρίου μας είναι τραπεζοβαρής και τραπεζολάγνος, αφετέρου ότι η εικόνα της ΕΤΕ είναι συμπαγής πολλούς μήνες τώρα, έχοντας πείσει πολλούς για την “εξυγίανσή” της, είναι λογικό να μεταφράζουμε πολύ θετικά την επίσης θετική αποδοχή της μετοχής από τους επενδυτές.
Τέλος, περιμένουμε με ανυπομονησία την πάντα “ζωηρή” μετοχή της ΠΕΙΡ να πάρει σήμα αφέτη όταν θα έρθει η ώρα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την τράπεζα.
Ειδική μνεία στα στασινόχαρτα, με ΕΛΧΑ και ΒΙΟ να υπεραποδίδουν, όπως μας είχε προϊδεάσει μέρες τώρα η ύπουλη συμπεριφορά τους. Ο όμιλος είναι γνωστός για την σοφή διαχείριση των ενοποιημένων καταστάσεων, και με γνώμονα ότι ΕΛΧΑ και (κυρίως) CENER είναι εταιρίες-διαμάντια, είναι λογικό να χαμογελάσουν οι μέτοχοι.