
Φόροι που φτάνουν ακόμα και το 2,5%, χάρη σε μια πληθώρα εξαιρέσεων και τις γνωστές «βελτιστοποιήσεις», εγγύτητα με το Ισραήλ και τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας του, ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης, ιστορική παρουσία μιας μεγάλης ρωσικής μειονότητας πλούσιων επενδυτών: όπως επιβεβαιώνεται από τα αρχεία του «Cyprus Confidential», τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διαρροή χρηματοπιστωτικών δεδομένων από την Κύπρο, η χώρα αποτελεί εδώ και μια δεκαετία ένα είδος κόμβου για νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες συγκροτούν ένα σημαντικό κομμάτι μιας οικονομίας επικεντρωμένης κυρίως στα χρηματοοικονομικά, τη λογιστική και τον τουρισμό.
Για τις ρωσικές και ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας, σημειώνει στο σχετικό ρεπορτάζ της η γαλλική «Le Monde», η Λεμεσός έχει γίνει με το πέρασμα του χρόνου ό,τι είναι το Δουβλίνο για τις GAFAM: μια πύλη προς την Ευρώπη. Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, ωστόσο, η Κύπρος φιλοξενεί κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες ειδικεύονται στην «γκρίζα ζώνη» της ψηφιακής οικονομίας: ιστοσελίδες πορνό, επιθετικά διαφημιστικά δίκτυα, προμηθευτές τεχνολογίας παρακολούθησης, «φάρμες περιεχομένου» κ.ο.κ. Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ωστόσο, η ζωή στο «νησί των startups» έχει διαταραχθεί από ένα εξωτερικό γεγονός: τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πολυεθνικές: Κολοσσοί επενδύουν σε ελληνικές startups
Εγκατάσταση στη Λεμεσό
Για παράδειγμα, ο λευκορωσικός γίγαντας βιντεοπαιχνιδιών στρατηγικής Wargaming, παρών στο νησί από το 2009, διέκοψε ξαφνικά κάθε δραστηριότητά του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία τον Απρίλιο του 2022 και ενίσχυσε την παρουσία του στη Λευκωσία, όπου καταλαμβάνει ένα επιβλητικό γυάλινο κτίριο. Στη Λεμεσό έχουν εγκατασταθεί από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του δημαρχείου, περισσότεροι από 10.000 Ουκρανοί. Η παραλιακή πόλη έχει επίσης βιώσει μια μεγάλη εισροή ρώσων εργολάβων και μηχανικών που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω της επιστράτευσης καθώς και της σκλήρυνσης του καθεστώτος.
Οπως λέει στη «Le Monde» ο Αλεξέι Γκουμπάρεφ, ένας επιχειρηματίας που μετακόμισε στην Κύπρο πριν από 21 χρόνια, συνιδρυτής της Techisland, ομάδας συμφερόντων για τις εταιρείες του τομέα, οι αφίξεις του τομέα της τεχνολογίας στην Κύπρο έγιναν σε διάφορα κύματα – τέλη της δεκαετίας του 2000, το 2012, το 2018 και τέλος, φυσικά, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, και τη διαταγή επιστράτευσης στη Ρωσία, τον Σεπτέμβριο: «Πολλοί νεαροί μηχανικοί συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να επιστρατευτούν».
Μετανάστες της τεχνολογίας
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι «ρώσοι μετανάστες της τεχνολογίας» απέχουν πολύ από το να είναι θαυμαστές του Βλαντίμιρ Πούτιν – εντάσεις υπάρχουν ωστόσο στις εταιρείες που συχνά απασχολούν τόσο Ουκρανούς όσο και Ρώσους.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η έξοδος εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης και επενδυτών από τη Ρωσία είχε άμεσο και ορατό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία. Το 2022, 1.200 ξένες εταιρείες, όλες στον ψηφιακό τομέα, εγκαταστάθηκαν στο νησί χάρη σε ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Εμπορίου, ενισχύοντας το ΑΕΠ της χώρας κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Ο τομέας των τεχνολογιών είναι ο βασικός παράγοντας που επέτρεψε έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5,6% το 2022, διπλάσιο από ό,τι προβλεπόταν στις αρχές του έτους, παρότι επισκέφθηκαν το νησί λιγότεροι τουρίστες.
Εκτοξεύθηκε το κόστος ζωής
Για τους Κύπριους, ωστόσο, όπως και στο Δουβλίνο, αυτή η εισροή κεφαλαίων και επιχειρήσεων δεν φέρνει μόνο καλά. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται (μηχανικοί, ειδικοί στο μάρκετινγκ ή στα χρηματοοικονομικά) καταλαμβάνονται κυρίως από αλλοδαπούς. Και το κυριότερο, το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί. Στη Λεμεσό, ορισμένα ενοίκια έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 2016, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, φτάνοντας σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα του Παρισιού. Και πρέπει να οπλιστεί κανείς με πολλή υπομονή για να βρει ένα ακίνητο: η αγορά είναι τόσο κορεσμένη που όλα τα κτηματομεσιτικά γραφεία έχουν ανοίξει λίστες αναμονής. Αυτές οι οικονομικές αναταράξεις τροφοδοτούν σαφή δυσαρέσκεια – όχι όμως τόσο απέναντι στους ρώσους και τους ουκρανούς μετανάστες όσο απέναντι στους φτωχότερους, περισσότερο μελαμψούς μετανάστες.


Latest News

Χρυσές αλυσίδες και ζιβάγκο - Το στυλ επτά geniuses της τεχνολογίας
Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας μάς χάρισαν μερικά από τα πιο σπουδαία προϊόντα τεχνολογίας του κόσμου - και το έκαναν με ένα ιδιαίτερο στυλ, όμορφο, μέτριο ή και ακαλαίσθητο

Κυβερνούν οι... απάτες - Γιατί οι ΗΠΑ χάνουν μισό τρισ. δολ. ετησίως
Ειδική σε θέματα διαθοράς από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν των ΗΠΑ, δίνει τα πρώτα σημάδια μετατροπής της αμερικανικής δημοκρατίας σε κλεπτοκρατία.

Πόσο πιστοί μένουν οι καναλωτές στα brands; Τι δείχνει έρευνα της ΕΥ
Σύμφωνα με την νέα έρευνα της EY «EY Future Consumer Index», οι καταναλωτές απομακρύνονται από τα brands, καθώς δοκιμάζεται η αφοσίωσή τους

Αλλάζει ο χάρτης των σπάνιων γαιών - Μπορεί η ΕΕ να κερδίσει το παιχνίδι;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται σπάνιες γαίες και κρίσιμες πρώτες ύλες για να προωθήσει τη στρατηγική της οικονομική ατζέντα

Η Tesla κατέθεσε μήνυση για να ανοίξει αντιπροσωπείες στο Ουισκόνσιν
Ο Ίλον Μασκ ξοδεύει πολλά για να επηρεάσει τις εκλογές δικαστικών στην πολιτεία και αιτία είναι η Tesla

Αθλητικό ρόφημα με υπογραφές αστέρων του NBA και της πολιτικής
Ο σταρ του NBA Στεφ Κάρι συνεργάζεται με την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα

Τα αποτελέσματα της Jefferies δείχνουν τη Wall Street πληγωμένη αλλά όχι καταβεβλημένη
Η αιφνιδιαστική πτώση εσόδων της Jefferies σηματοδοτεί προσοχή στη σύναψη συμφωνιών υπό τον Τραμπ

ΗΠΑ: Απαισιοδοξία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων – Πώς μπορεί να επηρεάσει την οικονομία
Όταν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αισθάνονται άσχημα, οι επιπτώσεις μπορεί να διαπερνούν την οικονομία
![Oxford Economics: Βαρύς ο λογαριασμός των εμπορικών πολέμων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_alouminio-600x352.png)
Βαρύς ο λογαριασμός των εμπορικών πολέμων [γραφήματα]
Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε ταχύτατα στην υλοποίηση μιας εμπορικής ατζέντας που υπερέβαινε ακόμη και τις προεκλογικές εξαγγελίες του

Τα μπόνους των στελεχών της Goldman χαρακτηρίζονται «υπερβολικά» από την Glass Lewis
Η Glass Lewis συνιστά στους επενδυτές να ψηφίσουν κατά των μπόνους 80 εκατομμυρίων δολαρίων