
«Χρήματα για την Παιδεία και όχι για τη Σοφία», φώναζε ο ελληνικός λαός πριν από εξήντα χρόνια για την προίκα που δόθηκε τότε για τους γάμους της με τον Χουάν Κάρλος. Αν και μοιάζει απίθανο να έχουν περισσέψει λεφτά από εκείνα που είχε δώσει η Ελλάδα για να προικοδοτήσει την κόρη του βασιλιά Παύλου της Ελλάδας και της Φρειδερίκης η Ισπανία εξακολουθεί να την πληρώνει.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η Σοφία θα έπαιρνε ως προίκα 9 εκατομμύρια δραχμές, 300.000 δολάρια εποχής, τα οποία δεν θα υπόκειτο σε καμία φορολογία και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε συνάλλαγμα.
To «ερώτημα της βασίλισσας» επιστρέφει με εκδίκηση
Σήμερα υπάρχει ακόμη ετήσιο ποσό για τον βασιλικό οίκο στη χώρα της Ιβηρικής όπου η μοναρχία ακόμη αναγνωρίζεται έστω και δίχως αποφασιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας.
Όπως γράφουν τα περιοδικά που ασχολούνται με τους Ισπανούς βασιλιάδες «Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας για την Casa Real (Ο Βασιλικός Οίκος), η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν μεγάλοι μισθοί στους κατοίκους της. Ο βασιλιάς δεν είναι ούτε θα είναι εκατομμυριούχος. Η Λετίσια δεν έχει την πολυτέλεια να γεμίσει την ντουλάπα της με τσάντες Hermès και τα κορίτσια δεν έχουν ακόμη ούτε επίδομα. Η Doña Sofía (Η Σοφία της Ελλάδας) διατηρεί τον μισθό της, αλλά υπάρχει λόγος για αυτό: η θεσμική της ατζέντα είναι ακόμα ενεργή.
Κάθε χρόνο, ανάλογα με το ύψος του Γενικού Προϋπολογισμού που διαθέτει το ισπανικό Κράτος στον Βασιλικό Οίκο, γίνεται αντίστοιχα η διανομή. Όλα αποφασίζονται στο Παλάτι. Το 2023, εισέπραξε 8,2 εκατ. ευρώ.
Περισσότερα από τα μισά (4,7 εκατομμύρια) έχουν διατεθεί για «την αμοιβή του προσωπικού και των μελών της βασιλικής οικογένειας».
Ο ετήσιος μισθός της Σοφίας υπολογίζεται φέτος στα 121.186 ευρώ. Καθόλου άσχημα για μια γυναίκα που ζει στο παλάτι στη Θαρθουέλα. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να πληρώσεις ούτε ευρώ για τη διαμονή της. Δεν πληρώνει για ρεύμα, νερό, φαγητό, κοινόχρητα ή την επισκευή υδραυλικών, ηλεκτρολογικών και ότι άλλο χρειάζεται ένα σπίτι. Ούτε για ταξίδια, υγεία και όλα τα σχετικά.
Συνεπώς αν τα βάλουμε σε μηνιάτικα είναι δέκα χιλιάρικα και όλα πληρωμένα. Δώρο Πάσχα, Αδείας και Χριστουγέννων δεν προβλέπεται στην Ισπανία. Εστω κι έτσι άσχημο δεν το λες το δεκάρικο. Μάλιστα δια δεύτερη σερί χρονιά όλοι τους πήραν αύξηση αφού δόθηκε αντίστοιχα και μεγαλύτερο ποσό από τα ταμεία του ισπανικού κράτους για το παλάτι.
Τι έκανε το ισπανικό παλάτι
Η Doña Letizia, επίσης απαλλαγμένη από αυτά τα είδη δαπανών, κερδίζει περισσότερα από την πεθερά της. Συγκεκριμένα, το 2023 θα πάρει 148.015 ευρώ.
Και ο Φελίπε ΣΤ’, ο βασιλιάς της Ισπανίας, παίρνει τα περισσότερα από όλους. Είναι αυτός με τον υψηλότερο μισθό. Ξεπερνά τις 269.000 ευρώ. Μισθός που ποικίλλει κάθε χρόνο ανάλογα με την αντίστοιχη κατανομή στο Στέμμα από το Κράτος. Ο Χουάν Κάρλος, ο πατέρας του, κέρδισε υψηλότερα ποσά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Για τα νόμιμα πάντα ο λόγος.
Όσο για τη Λεονόρ και τη μικρή Σοφία, ακόμα δεν πληρώνονται. Πρώτα πρέπει να τελειώσουν τις σπουδές τους και θα είναι αργότερα, όταν ενεργοποιηθεί η θεσμική τους ατζέντα, όταν θα μπουν στο μισθολόγιο.
Μετά από χρόνια και χρόνια παράδοσης στο στέμμα και για ευνόητους λόγους ξέρουμε ότι αν κάτι δεν λείπει από τη βασιλική οικογένεια είναι τα χρήματα. Έχουν φτάσει τόσο μακριά που προέκυψαν σκάνδαλα με τον Χουάν Κάρλος Α’ σχετικά με την προσωπική του περιουσία, η οποία υπολογίζεται στα 2 δις και η προέλευση της θεωρείται θολή.
Ως αποτέλεσμα αυτού, ο γιος του Φελίπε ΣΤ’ πήρε την απόφαση να απορρίψει οποιαδήποτε κληρονομιά από τον πατέρα του με σκοπό να αποφύγει περαιτέρω αμαύρωση της εικόνας των βασιλιάδων. Ο Χουάν Κάρλος Α’ έπρεπε να παραχωρήσει τον θρόνο στον γιο του σχεδόν από υποχρέωση, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως βασιλιάς, αφού ο αριθμός των σκανδάλων που προέκυψαν τον καθιστούσαν αδύνατον να συνεχίσει να κυβερνά. Η προτεραιότητα του Φελίπε ΣΤ’ και της Λετίσια πάντως ήταν να πάρουν απόσταση από αυτό εξαιτίας της σκοτεινής και νομικά αμφίβολης εικόνας του Χουάν Κάρλος στην Ισπανία.


Latest News

Πολωνία: Ανεβάζει στο 5% τις αμυντικές δαπάνες – Το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΝΑΤΟ
Η Πολωνία είναι το μέλος του ΝΑΤΟ που δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της στην άμυνα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ

Το πλήγμα των δασμών στις Big Tech των ΗΠΑ
Ο οικονομικός αντίκτυπος των δασμών Τραμπ στις μετοχές των Big Tech στις ΗΠΑ- Ηχηρό σοκ μετά τις ανακοινώσεις

Σε αναστολή επενδυσεων στις ΗΠΑ καλεί ο Μακρόν τις ευρωπαϊκές εταιρείες
Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά να ανασταλούν οι επενδύσεις έως ότου ξεκαθαριστούν τα πράγματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Κρούγκμαν: «Καταρρίπτει» το αφήγημα Τραμπ για τον τρόπο υπολογισμό των δασμών
Ο Νομπελίστας οικονομόλογος έγραψε για τον Τραμπ ότι έχει τρελαθεί τελείως ενώ επικαλείται ψευδή στοιχεία!

Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ καταργεί το πρόγραμμα Golden Visa
Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα και την αύξηση στις τιμές των ακινήτων - Η στέγαση είναι δικαίωμα, λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός

Το 16% του προσωπικού της σχεδιάζει να απολύσει η Automatic
Η Automatic, η εταιρεία του Tumblr και του WordPress, ανακοίνωσε τις απολύσεις λίγους μήνες μετα τις αποχωρήσεις στελεχών

Ο CEO της Volvo λέει ότι η εταιρεία θα παράγει περισσότερα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών, η Volvo δηλώνει ότι θα αυξήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Charleston της Νότιας Καρολίνας

Τραμπ για δασμούς: Το χειρουργείο τελείωσε, ο ασθενής επέζησε και θα γίνει πιο δυνατός από ποτέ
Με χειρουργό και μάλιστα επιτυχημένο παρομοιάζει τον εαυτό του ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αποκαλεί τις ΗΠΑ «ασθενή» τον οποίο ο ίδιος χειρούργησε μέσω της επιβολής… δεσμών

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να βάλει «ψαλίδι» στον GDPR
Για τις μικρές και ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις, οι όγκοι εγγράφων που ζητά ο GDPR από τις εταιρείες να παράγουν αποτελούν εδώ και καιρό ένα πρόβλημα

Πυρά Λούτνικ στους συμμάχους των ΗΠΑ για τους μη-δασμολογικούς φραγμούς στο εμπόριο
«Δεν καταλαβαίνετε την κλίμακα και το βάθος του τρόπου με τον οποίο κρατούν τα προϊόντα μας εκτός», δήλωσε ο Λούτνικ