«Τον τελευταίο καιρό διαιωνίζεται μια ατέρμονη και εν πολλοίς άδικη συζήτηση περί φοροδιαφυγής και αισχροκέρδειας η οποία αδιακρίτως κατηγορεί γενικά και αόριστα την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σ. Καφούνης.
Παράλληλα αναφέρει ότι «το να «τσουβαλιάζονται» άνθρωποι και κλάδοι, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι αυτό που λένε είναι το σωστό, δεν μπορεί επ’ ουδενί να οδηγήσει σε παραγωγικές συζητήσεις και σε συμπεράσματα τα οποία να βασίζονται στην πραγματικότητα.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να πούμε «φτάνει πια» με τις αστήριχτες κατηγορίες περί αισχροκέρδειας και φοροδιαφυγής και την αιωρούμενη απειλή τιμωρητικών προστίμων. Φαινομενικά και πρόσκαιρα κάτι τέτοιο μπορεί να ικανοποιεί μια μερίδα ανθρώπων, αλλά οι υγιώς σκεπτόμενοι, γνωρίζουν καλά ότι η αληθινή αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι η ακρίβεια.
Αυτή η κατάσταση δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, αλλά είναι η πραγματικότητα τούτη τη στιγμή σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και έχει τις ρίζες της στην κρίση της πανδημίας, στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε μια σειρά άλλων κρίσεων οι οποίες επηρεάζουν έντονα την εφοδιαστική αλυσίδα.
Αντί να επαναφέρουμε λοιπόν έναν διάλογο κραυγών ενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας, αχρείαστο αφενός και με αμφίβολα εισπρακτικά αποτελέσματα αφετέρου, είναι προτιμότερο να κοιτάξουμε με θάρρος το αύριο».
Επίσης, υπογραμμίζει ότι «η πορεία ελάφρυνσης από τα παράλογα μνημονιακά βάρη, που η επιχειρηματικότητα απέδειξε ότι αμέσως επενδύει με πολλαπλασιαστικά οφέλη, είναι πολύ σωστή και οφείλουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε σε αυτό τον δρόμο.
Η προσφορά του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία και στην κοινωνία δεν σταματά εκεί καθώς όχι μόνο δημιουργεί νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αλλά μεγαλώνει σημαντικά τα κρατικά έσοδα. Με τον τρόπο αυτό, δίνει στο κράτος τη δυνατότητα να αυξήσει τους μισθούς ακόμη και στον δημόσιο τομέα και βοηθά ουσιαστικά στην εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής υπέρ των αδύναμων συμπολιτών μας.
Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία αποτελεί την χειρότερη μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού, οφείλουμε να δημιουργήσουμε αληθινά κίνητρα για τον κάθε πολίτη-όχι για να καταγγείλει καθώς δεν είναι αυτή η δουλειά του- αλλά για να επωφεληθεί στο έπακρο από τις αποδείξεις που θα λαμβάνει σε κάθε οικονομική του συναλλαγή.
Αν θέλουμε να συνεχιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας, να συνεχιστούν οι μικρές και μεγάλες επενδύσεις που όχι μόνο θα δώσουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά αλλά θα προσφέρουν και δέλεαρ επιστροφής σε όσους αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, οφείλουμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα μέσω της απενεχοποίησης του κέρδους.
Καλό είναι δε να θυμόμαστε ότι το κράτος ισομοιράζεται τα όποια κέρδη προκύπτουν. Ας κάνει αυτό τη δουλειά του και ας αφήσει τους επαγγελματίες να κάνουν τη δική τους. Όχι άλλη αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή λοιπόν».
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο σε μία πλατφόρμα - Η συμφωνία με την Prosperty
Ο στόχος για το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η διαφάνεια και η εξορθολόγιση των τιμών ακινήτων
To παράδοξο της ιδιωτικής κατανάλωσης – Γιατί αντέχει παρά τον πληθωρισμό
Ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε «χαμηλές» πτήσεις, εντούτοις η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να στηρίζει το ΑΕΠ
Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία της περιοχής, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος
BofA για Ελλάδα: Καλπάζει η οικονομία, αλλά για πόσο...
Oι συνεχιζόμενες βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρουν απτά αποτελέσματα σημειώνει η BofA για την ελληνική οικονομία - Η πρόκληση της διατήρησης της ανάπτυξης
Εντυπωσιακή προσέλευση στο 5ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – Τα βασικά συμπεράσματα
Η γενική θεματολογία του 5ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού αφορούσε το τρίπτυχο «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός, Αποταμίευση και Επενδύσεις»,
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 13,4 δισ. στο δεκάμηνο – Πώς κινήθηκαν τα έσοδα
Τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό - Αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 2,419 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών
Πώς δηλώνεται η ακινησία οχημάτων λόγω κλοπής ή θανάτου
Τι προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τα οχήματα
Στη χαμηλότερη θέση η Ελλάδα με βάση το βιοτικό επίπεδο - Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ
Μολονότι το εισόδημα αυξάνεται τα τελευταία έτη, ο ρυθμός ανόδου δεν επαρκεί να καλύψει τις απώλειες από τη 10ετή κρίση σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ