Η Ιταλία καθυστερεί για άλλη μια φορά την επικύρωση της μεταρρύθμισης του ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκής Ένωση.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φεντερίκο Φρένι, η ιταλική κυβέρνηση είναι απίθανό να επικυρώσει το ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ.
«Πριν από την τελική απόφαση για το σύμφωνο σταθερότητας, δεν θα λάβουμε καμία απόφαση για τον ESM», είπε ο Φρένι σε συνέντευξή του. «Όταν θα μάθουμε τι έχει συμφωνηθεί για το Σύμφωνο Σταθερότητας, τότε η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα εξετάσουν τον ESM».
Ιταλία: Αναβάθμιση ανάσα από την Moody’s – Βγαίνει από την επικίνδυνη ζώνη των… σκουπιδιών
Προβλήματα
Το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είναι πολιτικά τοξικό στην Ιταλία εδώ και χρόνια, με τις διαδοχικές κυβερνήσεις να μην μπορούν να εγκρίνουν τη μεταρρύθμισή του και τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι η χρήση του θα αύξανε τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους-μαμούθ της χώρας.
Το ταμείο ιδρύθηκε το 2012 για να βοηθήσει τις οικονομίες της ευρωζώνης με αντάλλαγμα αυστηρές μεταρρυθμίσεις. Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει πει στο παρελθόν ότι η Ιταλία δεν θα το αξιοποιήσει ποτέ.
Όλα τα άλλα μέλη της ευρωζώνης έχουν ήδη επικυρώσει το ανανεωμένο ταμείο, αλλά δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα για το τι θα πράξει τελικά το ιταλικό κοινοβούλιο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν από τη Μελόνι να εγκρίνει το backstop ακόμα κι αν δεν σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για να επιτρέψει την πρόσβαση σε άλλες χώρες.
Παζάρι για το Ταμείο Σταθερότητας
Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση συμφωνίας για νέους δημοσιονομικούς κανόνες για το μπλοκ πριν από το τέλος του έτους. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που περιορίζει το χρέος και τα ελλείμματα που δεσμεύουν τις οικονομίες της ευρωζώνης ανεστάλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid και της ενεργειακής κρίσης για να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να διαθέτουν περισσότερες δαπάνες.
Οι κανόνες επανέρχονται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αλλά οι πρωτεύουσες θέλουν να θέσουν σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη τα συγκεκριμένα ζητήματα της κάθε χώρας. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με το πόσα περιθώρια θα επιτραπούν σε κάθε χώρα και πότε και εάν θα κάνει εξαιρέσεις.
Latest News
Πώς επηρεάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία από το δημογραφικό - Οι αναγκαίες προσαρμογές
Η Alpha Bank εξετάζει το δημογραφικό πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή οικονομία
«Πόλεμο» κατά της… πολυνομίας αρχίζει ο Ντίμον της JP Morgan
Ο Ντίμον επέκρινε αυτό που αποκάλεσε αλληλεπικαλυπτόμενους ή κακοσχεδιασμένους κανόνες σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις
Πώς το ψηφιακό ευρώ πυροδότησε μια υπόγεια διαμαχή κυριαρχίας μεταξύ ΕΚΤ και ευρωπαϊκών κρατών
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico πολιτικοί και ΕΚΤ προσπαθούν να καθορίσουν τα όρια στο επερχόμενο ψηφιακό ευρώ
Ο περίεργος λόγος που η ΕΥ απολύει δεκάδες υπαλλήλους
Τα μέλη του προσωπικού κατηγορήθηκαν ότι είχαν ανοιχτές πολλαπλές συνεδρίες Zoom σε διαφορετικές οθόνες, κάτι που η Ernst & Young έκρινε ηθική «παραβίαση»
Τα τέσσερα σενάρια της S&P για την παγκόσμια οικονομία
Ακόμη και στα δύο χειρότερα σενάρια ο οίκος S&P εκτιμά πως οι τράπεζες φαίνονται ικανές να χειριστούν πιθανές εκροές κεφαλαίων
Γιατί η κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη είναι «Made in China» [γραφήματα]
Η άλλοτε πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δέχεται μεγάλα πλήγματα λόγω του ανταγωνισμού με τις κινέζικες εταιρείες
Χαμηλό 5ετίας στις τιμές των εμπορευμάτων προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα - Ο ρόλος του πετρελαίου
Από το 2024 έως το 2026, οι παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων προβλέπεται να υποχωρήσουν σχεδόν κατά 10%, επισημαίνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα
H Ιταλία θα διαθέσει 8,2 δισ. δολ. για αγορά αρμάτων μάχης
Η κοινοπραξία των Leonardo (ιταλική) και Rheinmetall (γερμανική) αναμένεται να είναι ο βασικός βιομηχανικός εταίρος του έργου
Morgan Stanley: Οι μέρες του εύκολου χρήματος και των μηδενικών επιτοκίων ανήκουν στο παρελθόν
Το τέλος της οικονομικής καταστολής, των μηδενικών επιτοκίων και του μηδενικού πληθωρισμού, είναι μια εποχή που έχει τελειώσει, δήλωσε ο CEO της Morgan Stanley
Μειωμένα κέρδη για τη BP στο τρίτο τρίμηνο -
«Σύννεφα» για τη BP καθώς η μετοχή της εμφανίζει πτώση 19% απο την αρχή του έτους έναντι πτώσης 3,5% για τη Shell