Η κορυφή της λίστας των αμερικανών κροίσσων, από τον Ίλον Μασκ μέχρι τον Μπιλ Γκέιτς, είναι λίγο-πολύ προβλέψιμη από χρόνο σε χρόνο. Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον από το ποιος έχει τον περισσότερο πλούτο είναι συχνά πώς τον ξοδεύει, ειδικά όταν πρόκειται για κατοικίες.
Τα ακίνητά τους κυμαίνονται από πολυτελή «παλάτια» μεγαλύτερα από τον Λευκό Οίκο, έως νησιά στη Χαβάη και παραθαλάσσιες περιοχές στη Νότια Φλόριντα που αγοράζονται για ποσά ρεκόρ.
Χρησιμοποιώντας την πιο πρόσφατη λίστα Forbes 400 που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, το Mansion Global επισημαίνει μερικά από τα ακίνητα που ανήκουν στους έξι πλουσιότερους Αμερικανούς.
Ίλον Μασκ
Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή η λίστα με τις κατοικίες των πλουσιότερων ξεκινά με έναν δισεκατομμυριούχο που έχει ορκιστεί δημόσια ότι «δεν έχει σπίτι».
Ο Μασκ, ο οποίος ηγήθηκε της κατάταξης του Forbes για το 2023 ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική με εκτιμώμενο πλούτο 251 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ξαφνικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2020 ότι ξεφορτώνεται όλα τα ακίνητά του.
«Πουλάω σχεδόν όλα τα φυσικά υπάρχοντα. Δεν θα κατέχω κανένα σπίτι», έγραψε στο Twitter ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX και της Tesla — η πλατφόρμα που είναι πλέον γνωστή ως X.
Το έτος που ακολούθησε αυτή την υπόσχεσή, πούλησε πολυτελείς κατοικίες αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του Λος Άντζελες και της Σίλικον Βάλεϊ, ένα ιστορικό κτήμα γαλλικού στιλ στο Χίλσμπορο, στο πρώην ράντσο του Τζιν Γουάιλντερ στη γειτονιά Bel-Air του Λος Άντζελες. Εν μέσω αυτών των πωλήσεων, ο Μασκ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ζούσε σε ένα σπίτι «50.000 δολαρίων» δίπλα στην εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων SpaceX, Μπόκα Τσίκα, Τέξας, που νοικιάζει από την εταιρεία.
Από τότε, αποκαλύφθηκαν σχέδια για ένα φουτουριστικό γυάλινο κτίριο από τα κεντρικά γραφεία της Tesla στο Austin που όσοι εργάζονταν στο έργο περιέγραψαν ως ένα σπίτι για τον Μασκ, ανέφερε η Wall Street Journal τον Ιούλιο.
Τζεφ Μπέζος
Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Amazon κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη λίστα των πλουσίων με καθαρή περιουσία 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων και, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων ανάλογο του τραπεζικού του λογαριασμού.
Τις προηγούμενες μέρες, ο δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε ότι θα μετακόμιζε στο Μαϊάμι, από το επί πολλά χρόνια σπίτι του στο Σιάτλ, έχοντας πρόσφατα διαθέσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για εξαγορές ακινήτων.
Τον Ιούνιο, πλήρωσε 68 εκατομμύρια δολάρια για ένα παραθαλάσσιο σπίτι στο Indian Creek, ένα τεχνητό νησί στο Μαϊάμι που έχει το παρατσούκλι «Billionaire Bunker» («καταφύγιο των δισεκατομμυριούχων») λόγω της συγκέντρωσης πλούσιων κατοίκων.
Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, φέρεται να «άρπαξε» και το διπλανό ακίνητο για 79 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Μπέζος, 59 ετών, έχει επίσης ένα κτήμα 14 στρεμμάτων στη Χαβάη στον κόλπο La Perouse στο Μάουι, για το οποίο κατέβαλε (κατ’ εκτίμηση) 78 εκατομμύρια δολάρια το 2021, και μια έπαυλη στο Μπέβερλι Χιλς γνωστή ως Warner Estate (παλιότερα σπίτι του Jack Warner, αείμνηστος πρώην πρόεδρος της Warner Bros) για το οποίο ξόδεψε 165 εκατομμύρια δολάρια το 2020.
Στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, έχει διαμερίσματα σε ένα ιστορικό πολυτελές κτίριο με θέα στο Madison Square Park, συμπεριλαμβανομένου του ρετιρέ, το οποίο αγόρασε μαζί με τους δύο ορόφους κάτω από αυτό, έναντι περίπου 80 εκατ. δολαρίων το 2019.
Είναι επίσης ο 24ος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στις ΗΠΑ λόγω των 420.000 στρεμμάτων που κατέχει στο δυτικό Τέξας, τα οποία χρησιμοποιεί η αεροδιαστημική εταιρεία του, Blue Origin, σύμφωνα με την έκθεση γης του 2022.
Λάρι Έλισον
Ο συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Oracle είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ με περιουσία 158 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, και έχει τη διάκριση ότι είναι ο αγοραστής του πιο ακριβού σπιτιού που έχει πουληθεί ποτέ στη Φλόριντα.
Ο 79χρονος δισεκατομμυριούχος αγόρασε το «παλάτι» των 5.780 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο 65 στρεμμάτων σε ένα φρουρούμενο νησί στο Manalapan, νότια του Palm Beach για 173 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2022 από τον άλλον τιτάνα της τεχνολογίας Τζιμ Κλαρκ, ιδρυτή πολλών εταιρειών στη Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένης της Netscape.
Ο Κλαρκ και η σύζυγός του είχαν αγοράσει το σπίτι τον Μάρτιο του 2021 για 94,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αρχεία με το PropertyShark, που σημαίνει ότι ο Έλισον πλήρωσε επιπλέον 45%, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές στο ακίνητο.
Εκτός από το κυρίως σπίτι, υπάρχει ένας ξενώνας επτά υπνοδωματίων, δύο εξοχικές κατοικίες στην παραλία και το σπίτι ενός διαχειριστή, τα οποία συνδέονται μέσω μιας σειράς υπόγειων τούνελ.
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Έλισον αγόρασε ένα κτήμα στο North Palm Beach, στη Φλόριντα, για 145 εκατομμύρια δολάρια, περίπου ένα χρόνο μετά την αγορά του από τον προηγούμενο κάτοχο για 80 εκατομμύρια δολάρια. Ο Έλισον διαθέτει, ακόμη, μια συλλογή από εμβληματικά σπίτια σε όλη τη χώρα, όπως το Beechwood, μια έπαυλη Golded Age που κάποτε ανήκε στην οικογένεια Astor στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ, καθώς και ακίνητα σε όλη την Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένης της παραλίας Carbon στο Μαλιμπού, γύρω από το Lake Tahoe και στη Silicon Valley.
Κατέχει επίσης το επιβλητικό ποσοστό 98% στη νήσο Lanai, το έκτο μεγαλύτερο από τα νησιά της Χαβάης με έκταση 140,5 τετραγωνικών μιλίων.
Γουόρεν Μπάφετ
Ο «μάντης της Όμαχα», Γουόρεν Μπάφετ, κατέλαβε την τέταρτη θέση στη λίστα Forbes με καθαρή περιουσία 121 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο 93χρονος μεγιστάνας επιχειρήσεων, επενδυτής και φιλάνθρωπος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, η οποία κατέχει δεκάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Geico, Duracell, Dairy Queen και του κολοσσού ακινήτων Berkshire Hathaway HomeServices.
Παρά το μέγεθος του πλούτου του, ο Μπάφετ έχει πιθανώς το πιο ταπεινό χαρτοφυλάκιο προσωπικών ακινήτων από οποιονδήποτε στην κορυφή της κατάταξης και συνεχίζει να ζει στο ίδιο σπίτι στην Ομάχα που αγόρασε το 1958 για $31.500, το οποίο τώρα αξίζει το… μέτριο ποσό, τουλάχιστον με τα πρότυπα των δισεκατομμυριούχων, των 1,44 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2018, πούλησε το παραθαλάσσιο σπίτι του στο Laguna Beach της Καλιφόρνια, για περίπου 7,5 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο είχε αγοράσει το 1971 προς $150.000 ως οικογενειακό εξοχικό σπίτι.
Λάρι Πέιτζ
Ο συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, κατατάχθηκε ως ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική από το Forbes, με καθαρή περιουσία 114 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο 50χρονος Πέιτζ έχει πολλά σπίτια που γειτνιάζουν στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. Το 2005, αγόρασε το εμβληματικό σπίτι Pedro de Lemos – που χτίστηκε και ονομάστηκε για τον αμερικανό ζωγράφο και προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων το 1980, για περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια, όπως δείχνουν τα χετικά αρχεία. Το Ισπανικού Αποικιακού Αναγέννησιακού ρυθμού οίκημα εκτείνεται σε λίγο περισσότερο από 743 τετραγωνικά μέτρα και έχει έξι υπνοδωμάτια.
Ο δισεκατομμυριούχος έχει επίσης δύο ακίνητα πίσω από το ιστορικό σπίτι. Ένα από αυτά, μια έπαυλη που αγοράστηκε το 2012 για 9,65 εκατομμύρια δολάρια, καταστράφηκε σε μεγάλη πυρκαγιά το 2021. Φέρεται να χρησιμοποιούνταν ως «μυστικό γραφείο» για ορισμένους υπαλλήλους.
Ο Πέιτζ έχει άλλο ένα ακίνητο στην ίδια γειτονιά, το οποίο αγόρασε το 2008 για 12 εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος έχτισε ένα οικολογικό σπίτι στην τοποθεσία, τροφοδοτούμενο από ηλιακούς συλλέκτες και κατασκευασμένο με υλικά που δεν εκπέμπουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και με πλακόστρωτα που επιτρέπουν την απορροή των βρόχινων υδάτων. Η σειρά ηλιακών συλλεκτών του σπιτιού είναι τόσο πυκνή που γίνεται ορατή στις δορυφορικές εικόνες των Χαρτών Google.
Ο Πέιτζ φέρεται να ζούσε στα Φίτζι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, όπου μπόρεσε να εισέλθει μέσω της πρωτοβουλίας «Blue Lane», η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες σούπερ γιοτ και ιδιωτικών τζετ να εισέρχονται με ελάχιστους περιορισμούς, σύμφωνα με τη New York Post. Εκείνη την εποχή, διέθετε ένα σούπερ γιοτ μήκους 194 ποδιών με το όνομα Senses, το οποίο είχε ένα «ιδιωτικό beach club» με υδρομασάζ και ξαπλώστρες, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους τραπεζαρίας και ένα ελικοδρόμιο, σύμφωνα με το Business Insider, το οποίο ανέφερε την πώληση του σκάφους, το 2021.
Μπιλ Γκέιτς
Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, είναι πλέον ο έκτος πλουσιότερος Αμερικανός, με περιουσία περίπου 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο 68χρονος, έχει ένα σπίτι μπροστά στον ωκεανό στο Ντελ Μαρ της Καλιφόρνια, το οποίο αγόρασε μαζί με την πρώην σύζυγό του, Μελίντα Φραν Γκέιτς, 59 ετών, το 2020 για 43 εκατομμύρια δολάρια μέσω ενός καταπιστεύματος που συνδέεται με την Pivotal Ventures, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από την ίδια και έχει ως στόχο την επιτάχυνση της κοινωνικής αλλαγής.
Η κατοικία των 540 τετραγωνικών μέτρων έχει υποβληθεί σε πρόσφατη ανακαίνιση που περιελάμβανε πλήρη αναμόρφωση εσωτερικών χώρων και την προσθήκη ηλιακών συλλεκτών.
Η επίσημη κατοικία των Γκέιτς, το«Gates Residence», βρίσκεται στη Μεδίνα της Ουάσιγκτον: ένα σπίτι που χτίστηκε το 1994 σε περισσότερα από 20 στρέμματα με θέα στη λίμνη Ουάσιγκτον.
Η κατοικία έχει σχεδόν 4.645 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμου χώρου και συνολική φορολογητέα αξία περίπου 146,75 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Γκέιτς διαθέτει επίσης ένα νησί 1.380 στρεμμάτων στο Μπελίζ και περίπου 979.339 στρέμματα γεωργικής γης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε μια συνεδρία “Ask Me Anything” στο Reddit τον Φεβρουάριο, είπε: “Έχω επενδύσει σε αυτά τα αγροκτήματα για να τα καταστήσω πιο παραγωγικά και να δημιουργήσω περισσότερες θέσεις εργασίας».
Latest News
Η θεωρία του Veblen, τα bitcoin και η σχέση με τις... μπανάνες
Οι νέες ελίτ στον κόσμο των άχρηστων αντικειμένων που όσο γίνονται ακριβότερα, γίνονται και πιο επιθυμητά
Η Ρωσία στρατολογεί Υεμενίτες μισθοφόρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία
Μυστηριώδης εταιρεία που συνδέεται με τους Χούθι εξαπατά άντρες για να ενταχθούν στην πολεμική μηχανή της Μόσχας - Η σχέση με τη Ρωσία
Ποιος τράβηξε την πρίζα στην Northvolt - Το γεγονός που σήμανε την αρχή του τέλους και το Plan B
Η κατάθεση της Northvolt για προστασία από πτώχευση στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες για την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Η νέα παγκόσμια οικονομική τάξη είναι εδώ! - Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία;
Από τη Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς και την κεϋνσιανή πολιτική μέχρι το πέρασμα στη σχολή του Μοργαν Φριντμαν με Θάτσερ-Ρήγκαν έως τον Ομπάμα και τον Τραμπ
Μετά τις γερμανικές εκλογές η προσφορά της UniCredit για την Commerzbank
Η επικεφαλής της UniCredit τονίζει ακόμα και μετά την εξαγορά το «στρατηγείο» της τράπεζας θα παραμείνει στο Μιλάνο
Μασκ (Tesla): Μεγιστάνας ελέω κράτους αλλά και ...υπηρέτης του κράτους
Πόση απο την περιουσία του Μασκ της Tesla οφείλεται σε κρατικό χρήμα - Τα κέρδη του μετα την εκλογή του νέου προέδρου
Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια ανεξάρτητα από τη Fed, διαμηνύει το Γάλλος τραπεζίτης
Ο Βιλερουά είπε ότι επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα «σημάνει πιθανότατα περισσότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και λιγότερη ανάπτυξη παντού»
Κάτι τρέχει με την Temu - Σε ελεύθερη πτώση ο κινεζικός κολοσσός
Δεν έπιασε τους στόχους η PDD με την Temu - Προειδοποιεί για εντατικοποίηση του ανταγωνισμού στο ηλεκτρoνικό εμπόριο
Γιατί επιβραδύνονται σε όλον τον κόσμο οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας εκτός από το Τόκιο
Το μερίδιο της Ιαπωνίας στις αγορές πολυτελείας αυξήθηκε - Οι πωλήσεις στην Ιαπωνία αντιπροσώπευαν το 9% του συνόλου της LVMH, από 7% ένα χρόνο νωρίτερα.
Εσπρέσο... τέλος στα McDonald's
Άλλο ένα κακό συναπάντημα βάζει νάρκη στις πωλήσεις της McDonald's