Μια νέα σελίδα στην μακρόχρονη πορεία του σχεδιάζει να ανοίξει ο γίγαντας των ανθρακορυχείων. Ο λόγος για την ελβετική Glencore που σχεδιάζει να απαλλαγεί από τα ανθρακωρυχεία της, σε μια κίνηση που αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατηγική μετατόπιση της εταιρείας εδώ και χρόνια.
Η ψήφος διάλυσης της Teck είναι απλώς μια μάχη στον πόλεμο με την Glencore
Πρόκειται παράλληλα για μια επιλογή που θα της επιτρέψει να μεταμορφωθεί στον βασικό προμηθευτή μετάλλων που απαιτούνται για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες «πράσινες» τεχνολογίες.
Νέα εποχή
Στόχος της διοίκησης της εταιρείας, και προσωπικά του διευθύνοντος συμβούλου Gary Nagle, είναι η Glencore να προχωρήσει στην νέα εποχή με τον πιο ομαλό τρόπο και τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Glencore θα καταβάλει πρώτα 6,93 δισεκατομμύρια δολάρια για το 77% του μεριδίου της στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία Teck Resources. Στόχος, να συνδυαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της Teck στον μεταλλουργικό άνθρακα, το είδος που χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία, και την επιχείρηση της Glencore κυρίως στον θερμικό άνθρακα, ο οποίος χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη συνέχεια, η Glencore σκοπεύει να αποσχίσει τη συνδυασμένη επιχείρηση άνθρακα εντός δύο ετών από την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Εξαίρεση
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Glencore αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των ομοειδών μεγάλων ομίλων ως προς το ότι επιμένει στον θερμικό άνθρακα. Πολλές μεγάλες εταιρείες εξόρυξης τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην εν λόγω πρώτη ύλη, εν μέσω πιέσεων από επενδυτές, κυβερνήσεις και καταναλωτές για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο Nagle ωστόσο απαντά ότι ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται ενέργεια καθώς διανύει την περίοδο της ενεργειακής μετάβασης – ενέργεια που παρέχει η Glencore.
Πάντως η εταιρεία σκοπεύει να εγκαταλείψει τα ανθρακωρυχεία της ως το 2050. Το σκεπτικό πίσω από αυτές τις κινήσεις είναι ότι, δεδομένης της τάσης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, η απόσυρση των περιουσιακών στοιχείων άνθρακα θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της αξίας των μετοχών της Glencore, τις οποίες ορισμένοι επενδυτές έχουν αποφύγει λόγω της έκθεσης της εταιρείας στο προϊόν.
Η Glencore σχεδιάζει η νέα αυτόνομη επιχείρηση άνθρακα να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο Nagle έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι Αμερικανοί επενδυτές είναι πιο ρεαλιστές και επικεντρώνονται στις αποδόσεις σε σύγκριση με την Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές ανησυχίες.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα εταιρεία άνθρακα θα μπορούσε να αξίζει μεταξύ 22 και 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, μια πολύ υψηλότερη αποτίμηση ακόμη και από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες άνθρακα.
Κολοσσός
Η Glencore αντιπροσωπεύει ήδη περίπου το 5% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού που εξορύσσεται και περίπου το 20% του κοβαλτίου στον κόσμο, σύμφωνα με αναλυτές της UBS. Είναι ο μεγαλύτερος μη κινεζικός παραγωγός κοβαλτίου στον κόσμο. Το κοβάλτιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, κινητά τηλέφωνα και κινητήρες αεροσκαφών.
Η εταιρεία μεταμορφώθηκε στον ενεργειακό κολοσσό που αποτελεί σήμερα μετά την συγχώνευση με την μεταλλευτική εταιρεία Xstrata, το 2013. Τότε, δημιουργήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα, χαλκού και ψευδαργύρου στον κόσμο.
Η εικόνα της εταιρείας έχει δεχθεί κατά καιρούς σοβαρά πλήγματα, με τον Nagle να προσπαθεί εντατικά τα τελευταία χρόνια να αποκαταστήσει τη φήμη της. Το 2022 η Glencore δήλωσε ότι θα πληρώσει τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και ότι δύο επιχειρηματικές μονάδες θα δηλώσουν ένοχες για δωροδοκία στο Ηνωμένο Βασίλειο και για συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση των αμερικανικών νόμων κατά της διαφθοράς.
Ο CEO της εταιρείας προσπαθεί παράλληλα να επεκτείνει τη δραστηριοποίησή της στον τομέα κρίσιμων ορυκτών. Έτσι, η εταιρεία συμφώνησε πρόσφατα να αναλάβει ένα έργο χαλκού στην Αργεντινή και έχει συνάψει μια σειρά συμφωνιών για εμπόριο λιθίου. Επιδιώκει επίσης να επεκτείνει τη δραστηριοποίησή της στην ανακύκλωση μετάλλων.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»