Ήπιες πιέσεις δέχτηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, δίνοντας περιθώριο για κατοχύρωση κερδών μετά τη θετική εβδομάδα που ολοκλήρωσαν, ενώ επηρεάστηκαν και από τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα που έδειξαν ότι η κερδοφορία επιβραδύνθηκε.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, με τον κλάδο της ενέργειας να κερδίζει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,11% στις 7.496 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε επίσης πτώση 0,11% στις 15.901 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,18% στις 7.246 μονάδες.

Wall Street: Συνεδρίαση σε εορταστική διάθεση

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας Julius Baer υποχώρησαν 11%, καθώς σε ενημέρωση των επενδυτών ανέφερε αύξηση 3% στα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία και δήλωσε ότι είχε κλείσει προσαρμογές αποτίμησης 82 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Επίσης, η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer σημείωσε βουτιά άνω του 18% αφού ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι διέκοψε τις δοκιμές ενός νέου αντιπηκτικού φαρμάκου λόγω «έλλειψης αποτελεσματικότητας».

Με το βλέμμα στα ευρωεπιτόκια

Οι αγορές προσπάθησαν επίσης να διαγνώσουν το κατά πόσο τα τελευταία στοιχεία από τις επιμέρους οικονομίες μπορεί να επηρεάσουν την πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έδειξαν να απορρίπτουν την ιδέα της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ σύντομα, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τον στόχο,

«Δεν θα ήταν συνετό να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια πολύ νωρίς», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel σε ομιλία του την Παρασκευή. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την πολιτική μέχρι να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών σε μόνιμη βάση».

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία υποχώρησαν κατά 11% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οι τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν 14,7% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης σημείωσε μηνιαία πτώση 0,1% τον Οκτώβριο.

Στον ίδιο μήνα οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν 27,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022 και σημείωσαν πτώση 0,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους και κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσαν άνοδο 4,4% σε ετήσια βάση και 0,1% σε μηνιαία βάση.

Επίσης, η κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat. Το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μηνιαία βάση. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022, η κατασκευαστική παραγωγή της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 0,3% και αυτή της ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,1%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε σε μεγάλες πιέσεις

Να κρατήσει τη ζώνη των 1.250 μονάδων πάλεψε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης είδε τους πωλητές να παίρνουν τα ηνία και να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών τους, ειδικά σε τίτλους που υπεραπέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,14% στις 1.248,63 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.245,38 μονάδων (-0,40%) και 1.260,00 μονάδων (+0,76%). Ο τζίρος ανήλθε στα 138,1 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 30 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 3.045,36 μονάδες, ενώ στο +0,35% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.074,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,39% στις 1.055,64 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές