Μόλις στο 1% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 η Bank of America, από 2,1% το 2023, πολύ κάτω από το μέσο όρο του 2% που αναμένουν οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, σε ξεχωριστή της ανάλυση για τις επενδυτικές θέσεις, συστήνει long στα 5ετή ελληνικά ομόλογα, έναντι των πορτογαλικών.
Η Bank of America βλέπει μια κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία το νέο έτος, με το ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται μόλις στο 1%. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ξένων αναλυτών εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και θα “τρέξει” με ρυθμό πέριξ του 2%, κάτι για το οποίο προφανώς η BofA διατηρεί πιο μετριοπαθή στάση.
Υποχωρούν τα ελληνικά ομόλογα με το «βλέμμα» στην Fitch
Το αγκάθι του πληθωρισμού
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, από το 4,2% που αναμένει η BofA φέτος, εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 2% το 2024, δηλαδή ακριβώς στο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ το 2025 αναμένει ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 1,7%.
Long στα 5ετή ελληνικά ομόλογα
Στο επενδυτικό μέτωπο, η Bank of America συστήνει long θέσεις στα 5ετή ελληνικά ομόλογα, έναντι των πορτογαλικών. Όπως αναφέρει, τα ελληνικά ομόλογα δικαιολογούν μια εποικοδομητική στάση, καθώς επωφελούνται από μια σειρά μακροοικονομικών και τεχνικών παραγόντων, ενώ δεν είναι σε μεγάλο βαθμό ευαίσθητα στους κινδύνους από τα υψηλά επιτόκια και τη διακοπή του PEPP το επόμενο έτος. Μάλιστα, εκτιμά ότι τα spreads 10ετών GGB να μειωθούν κατά 30 μ.β..
Γενικότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία, η BofA εκτιμά ότι κινδυνεύει να βιώσει το 2024 όπως και το 2019: μια οικονομία που χαρακτηρίζεται από χρόνια ανεπάρκεια συνολικής ζήτησης με ένα μείγμα πολιτικών που είναι πολύ περιοριστική τόσο από την άποψη της νομισματικής όσο και της δημοσιονομικής πολιτικής. Η Ευρώπη αποταμιεύει περισσότερα και επενδύει λιγότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, αναφέρει η BofA. Ο αποπληθωρισμός είναι πλέον καλά και πραγματικά ορατός στα δεδομένα.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δύσκολο να αποτυπωθεί κάτι άλλο εκτός από μια ανοδική τάση για τα επιτόκια του ευρώ, ειδικά με τις αγορές να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα για τα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ πολύ υψηλότερα ακόμη και από την αισιόδοξη άποψη της ΕΚΤ για τα ουδέτερα επιτόκια που είναι κάπου γύρω στο 2%.
Latest News
Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό
Ο χρυσός αναμένεται να ανέβει και άλλο από την απελευθέρωση των νένω ποσών
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
«Σιδηρά» στήριξη έλαβε η Wall Street - Σημαντικά κέρδη και στην τεχνολογία
Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,38% στις 44.470 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,67% στις 6.066 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 19.714 μονάδες
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
Μια ανάσα πριν το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων ο χρυσός
Οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν το έβδομο μέσα στο 2025 ιστορικό υψηλό
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Έκλεισαν θετικά – Ψυχραιμία για τους δασμούς Τραμπ
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,65%
Metlen και Helleniq Energy ύψωσαν άμυνες στην πτώση του ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 1.551,90 μονάδες,
Αναμένει το σήμα από τον Τραμπ η Wall Street
Η Wall Street αναμένει τις ανακοινώσεις Τραμπ για δασμούς
Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο
Οι επενδυτές τοποθετούνται παρά το φόβο του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου
Δασμοί Τραμπ: Πτωτικά ευρώ, δολάριο Αυστραλίας και Καναδά
Το καναδικό δολάριο ήταν από τα νομίσματα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των νομισμάτων των ανεπτυγμένων αγορών