Να εδραιωθεί πάνω από τις 1.250 μονάδες προσπαθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναζητώντας το ρυθμό του μετά από την εκρηκτική συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά και την κατεύθυνση μετά τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στον τραπεζικό κλάδο το τελευταίο διάστημα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,54% στις 1.257,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.065,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,57% στις 1.065,90 μονάδες.
Ποια επενδυτικά προϊόντα θα υπεραποδώσουν το 2024 – Τι προβλέπουν 265 διαχειριστές
Αναζητώντας ισορροπίες
Οι μεγάλες αλλαγές που συνέβησαν στον τραπεζικό κλάδο το τελευταίο διάστημα θα χρειαστούν λίγο χρόνο ώστε να αφομοιωθούν, όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές. Και αυτό διότι όχι μόνο επιβάλουν αναθεωρήσεις στρατηγικής από τους εντός των τειχών, αλλά και από εκείνους που ήδη καταγράφουν σημαντικά κέρδη και θέλουν να διατηρήσουν ένα πιο βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.
Η είσοδος επομένως των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στο retail (21/11) αναμένεται να έχει αυξημένη μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο η αγορά θα χρειαστεί κάποιο διάστημα ώστε να βρει τις ισορροπίες της, αλλά σίγουρα οι προοπτικές είναι θετικές. Το αυτό επιβεβαιώνει σήμερα και η Deutsche Bank, η οποία επανήλθε μετά και τις τραπεζικές εξελίξεις για να ανεβάσει τις τιμές στόχους στις μετοχές του κλάδου. Παραδέχτηκε ακόμη ότι ο κλάδος επανήλθε στο προσκήνιο μετά από ένα δίμηνο profit taking, με τις επιδόσεις να παραμένουν θετικές και τα επόμενα τρίμηνα.
Τεχνικά τώρα ο Γενικός Δείκτης έχει ανακτήσει την ανοδική δυναμική του διασπώντας με εμφατικό τρόπο την αντίσταση των 1.240 μονάδων. Οι ταλαντωτές συνηγορούν ότι έχει ανοίξει ένα ανοδικό περιθώριο προς την επόμενη αντίσταση των 1.300 μονάδων, με την εναλλαγή των πρωταγωνιστών να δημιουργεί επίσης ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας καθώς η διαφυγή από την συσσώρευση έχει πραγματοποιηθεί πλειοψηφικά από τις μετοχές των τραπεζών.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ σημειώνει κέρδη 2,79%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Βιοχάλκο, Motor Oil και Εθνική να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΔΕΗ, Eurobank και Quest.
Από την άλλη, οι πιέσεις σε Autohellas, Aegean και ΕΥΔΑΠ οδηγούν τους τίτλους στο -1%, ενώ σε αρνητικά εδάφη είναι και οι Ελλάκτωρ και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή οι Jumbo, Σαράντης και Τιτάν.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024