Σταθερά σε θετικά εδάφη κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να κάνει τη διαφορά για να δοκιμάσει τα υψηλά της προηγούμενης συνεδρίασης, συντηρώντας όμως τα επίπεδα και αφομοιώνοντας την ισχυρή κίνηση που έχει προηγηθεί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,43% στις 1.255,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 56,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.063,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,42% στις 1.064,29 μονάδες.

Πάνω από τα 80 δολάρια επέστρεψε το πετρέλαιο – Νέα άνοδος στις τιμές

Εύλογη η αφομοίωση

Η αγορά προέρχεται από μία πλούσια εβδομάδα, με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο να της χαρίζουν σημαντικά κέρδη. Και είναι λογικό να χρειάζεται χρόνο να αφομοιώσει αυτές τις εξελίξεις, αλλά και το μεγάλο τζίρο που έφεραν τα πακέτα της Εθνικής, αφού κάτι τέτοιο έχουμε να δούμε από την 10ετία του 2000.

Όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η θεαματική υπερκάλυψη του placement της Εθνικής είναι κάτι που προδικάζει ότι σε δεύτερη φάση το υπόλοιπο πακέτο μπορεί να πουληθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Μία αγορά που με το ζόρι στην πρόσφατη πτωτική περίοδο κατάγραφε 70 εκατ. τζίρο, ξαφνικά βρέθηκε με 1 δισ. placement και μάλιστα σε ένα μόνο τίτλο. Αυτό που μόνο του μας δείχνει ότι οι θεσμικοί ξένοι επενδυτές είναι εδώ και έτοιμοι να επενδύσουν στην ελληνική αγορά μέσο – μακροπρόθεσμα, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.

Στην πιο μεγάλη εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, οι ξένοι βοήθησαν σημαντικά στην κίνηση και της ελληνικής αγοράς μετά τις εικασίες ότι κάπου εδώ τα επιτόκια θα σταματήσουν την άνοδο. Άλλωστε και τα κλεισίματα των βιβλίων κατά τον Νοέμβριο θα παίξουν τον ρόλο τους με την άνοδο να ξεδιπλώνεται επιθετικά μετά τα μέσα του μήνα. Τα κλεισίματα από τους Έλληνες έρχονται τέλος έτους και συνήθως και το ξεκίνημα του έτους είναι θετικό…

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα ΕΛΧΑ συντηρούν την ανοδικότητα τους με κέρδη 2,23%, με τις Motor Oil, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Βιοχάλκο και Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνω του 1% άνοδο. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Quest, ΟΠΑΠ, Jumbo και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ χάνει 1,12%, με τις Autohellas, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, Coca Cola, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια να κινούνται με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή είναι οι Πειραιώς και Τιτάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών