Μικρή μείωση της τάξης των 0,3 εκατ. τόνων καταγράφεται στην παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ, η οποία άγγιξε τους 160 εκατ. τόνους, ενώ η τιμή παραγωγού εκτοξεύτηκε απότομα το 2022 (κατά μέσο όρο 35,1% πάνω από αυτό του 2021).
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat για το 2022, υπήρξε μια απότομη και σταθερή άνοδος της τιμής παραγωγού μέχρι το 2022, με τη μέση τιμή κατά τη διάρκεια του έτους να είναι 35,1% υψηλότερη από τον μέσο όρο το 2021. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος το 2021 ήταν κατά 7,2% υψηλότερα από τη μέση τιμή του γάλακτος το 2020.
Αιγοπρόβειο: Φουντώνει το παζάρι για την τιμή γάλακτος – Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Μεγαλύτερες από το μέσο όρο αυξήσεις στην τιμή γάλακτος το 2022 σημειώθηκαν στις Κάτω Χώρες (κατά 47%), στην Πολωνία (κατά 46,9%), στην Ιρλανδία (κατά 44,9%) και στη Γερμανία (κατά 44,8 %).
Η συντριπτική πλειονότητα του νωπού γάλακτος (149,9 εκατομμύρια τόνοι) παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε απευθείας στις φάρμες για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Από τους 149,9 εκατ. τόνους γάλακτος που παραδόθηκαν στα γαλακτοκομεία, οι 145,6 εκατομμύρια τόνοι ήταν αγελαδινό γάλα, ενώ οι υπόλοιποι ήταν αιγοπρόβειο ή βουβαλίσιο γάλα.
Στην Ελλάδα
Το αγελαδινό γάλα αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειονότητα του γάλακτος, που παραδίδεται στα γαλακτοκομεία στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
Όμως, η Ελλάδα ανήκει σε αυτές τις χώρες όπου οι παραδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος υπερισχύουν του αγελαδινού. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 57,7% του γάλακτος που παραδόθηκε στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία προερχόταν από προβατίνες και κατσίκες. Αντίστοιχα, το 1/5 των παραδόσεων (21,1%) ήταν αιγοπρόβειο και στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 η Ελλάδα παρήγαγε 0.9 εκατ. τόνους από αιγοπρόβατα και ακολουθεί η Γαλλία με 0,8 εκατ. τόνους. Στην πρώτη θέση είναι η Ισπανία η οποία 1,1 εκατ. τόνους γάλακτος.
Οι αποδόσεις
Στην ΕΕ, η μέση ετήσια απόδοση γάλακτος συνέχισε να αυξάνεται, φθάνοντας τα 7.653 κιλά ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής το 2022.
Οι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφονται στη Δανία (10.187 κιλά ανά αγελάδα) και στην Εσθονία (10.128 κιλά ανά αγελάδα) και το χαμηλότερο στη Βουλγαρία (3.621 κιλά ανά αγελάδα) και στη Ρουμανία (3.367 κιλά ανά αγελάδα).
Οι μεγάλοι παραγωγοί
Το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 22,5 εκατ. τόνους νωπού γάλακτος, 2,3 εκατ. τόνους βουτύρου και 10,4 εκατ. τόνους τυριού. Μαζί, η παραγωγή τυριού και βουτύρου χρησιμοποιούσε το 70% του πλήρους γάλακτος που διατίθεται στα γαλακτοκομεία στην ΕΕ.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός νωπού γάλακτος (19% του συνόλου της ΕΕ), βουτύρου (20%), γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γιαούρτια (29%) και τυριού (22%). Η Γαλλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου και τυριού (18% του συνόλου σε κάθε προϊόν).
Η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία (15% του συνόλου της ΕΕ), τη Γαλλία (13%), την Ιταλία (11%) και την Πολωνία (9%) αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα του γάλακτος κατανάλωσης που παράγεται στην ΕΕ το 2022.
Άλλες χώρες της ΕΕ ήταν βασικοί παραγωγοί άλλων νωπών και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων: η Ολλανδία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (15% του συνόλου), ο τέταρτος μεγαλύτερος σε τυρί (9%) και ο πέμπτος βούτυρο (10%), ενώ η Ιρλανδία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (13% του συνόλου της ΕΕ) και η πέμπτη μεγαλύτερη σε γαλακτοκομικά προϊόντα (7%).
Latest News
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές