![Φυσικό αέριο: Πώς είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης [εικόνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/2-7.png)
Σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη το FSRU.
Όπως είχε γράψει το πρωί ο ΟΤ το δεξαμενόπλοιο που μετασκευάστηκε στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη, ξεκινά μέσα στην εβδομάδα το ταξίδι του για να φτάσει στο λιμάνι του Έβρου περί τα μέσα Δεκεμβρίου.
FSRU «Αργώ»: Πράσινο φως από τη ΡΑΑΕΥ
Πώς είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης
Ο ΟΤ δημοσιεύει σήμερα τη φωτογραφία του «Αλεξανδρούπολις», το οποίο θα είναι το πρώτο FSRU στην Ελλάδα και θα αποτελέσει μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης, λένε οι ίδιες πληροφορίες, θα είναι σε θέση στα μέσα του Ιανουαρίου του 2024, να δέχεται ποσότητες από φορτία LNG και στη συνέχεια να τις αεροποιεί διοχετεύοντας το φυσικό αέριο στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) και έπειτα μέσω του αγωγού IGB(διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας) να εφοδιάζονται οι αγορές της βαλκανικής.

Θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο, έχει δυνατότητα αποθήκευσης LNG η οποία ανέρχεται στα 135.000 κυβικά μέτρα, ενώ η τεχνική δυνατότητα αεριοποίησης του εκτιμάται σε 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Η πλωτή μονάδα έχει μήκος 288,6 μέτρα, 44 μέτρα πλάτος και ύψος 26,2 μέτρα.
Ενεργειακός κόμβος
Η Αλεξανδρούπολη με το FSRU, όπως και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς τις βαλκανικές αγορές.
Η λειτουργία του, αν και το έργο είχε σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πίσω, έρχεται δύο χρόνια μετά τη γεωπολιτική αναταραχή που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανάγκη της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο της Gazprom.
Οι ποσότητες που θα διακινούνται θα φτάνουν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Β. Μακεδονία αλλά ακόμη μέχρι και τη Μολδαβία.
Οι πληροφορίες λένε πως ήδη το 50% των ποσοτήτων που μπορούν να αεριοποιηθούν (5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) είναι ήδη συμβολαιοποιημένο.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί από την Ευρώπη έργο στρατηγικής σημασίας καθώς διαφοροποιεί τις πηγές εισόδου ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και του μίγματος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία και οι καταναλωτές.


Latest News

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Μπορεί η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων ηγετών στην Ρωσία για το φυσικό αέριο- Θα ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες;

Μηνιαία χρέωση και εντατικοί έλεγχοι μειώνουν τις ρευματοκλοπές
Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022

Ρευματοκλοπές στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας - Τι δείχνουν οι έλεγχοι
Σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστών αλυσίδων καταστημάτων, το ποσοστό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ξεπέρασε το 50% επί του αριθμού των παροχών που ελέγχθηκαν

«Καμία ανησυχία για την κλιματική αλλαγή στην Αφρική»... διαπιστώνει η Ουάσιγκτον
«Ο άνθρακας μεταμόρφωσε τον κόσμο μας και τον έκανε καλύτερο» - Τι είπε ο Κρις Ράιτ στους υπουργούς ενέργειας της Αφρικής

Μητσοτάκης: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για υδρογονάνθρακες στα blocks «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2»
Τι αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του

Η εξίσωση του ρωσικού αερίου - Γιατί είναι δύσκολο να ανοίξουν οι στρόφιγγες
Πριν από την κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης, το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου προερχόταν από την Ρωσία