Αναβιώνει ο εφιάλτης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος μπαίνει στον χειμώνα. Η είδηση ότι ένα φορτηγό πλοίο κατασχέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, επέτεινε τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να επηρεάσει ζωτικής σημασίας πλωτές οδούς για το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα οι τιμές του να καταγράφουν νέο ράλι.

Μετά από μία τετραήμερη βουτιά, τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, αυξήθηκαν κατά 4,5% στα 47,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  Νωρίτερα κέρδισαν περίπου 7%.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, traders και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι εάν διευρυνθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να διαταραχθούν σοβαρά οι ροές καυσίμων στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί μία από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές διαδρομές στον κόσμο. Δεξαμενόπλοια από το Κατάρ, κορυφαίο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου, περνούν τακτικά από την Ερυθρά Θάλασσα στο δρόμο προς την Ευρώπη.

Από σωτήρες, άπληστοι κερδοσκόποι: Πώς έφτασαν στη ρήξη ΕΕ και ΗΠΑ για το LNG

Ενώ το Ιράν αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στο επεισόδιο της Κυριακής, εκπρόσωπος της ομάδας Χούθι είπε ότι θα συνεχίσει να στοχεύει ισραηλινά πλοία μέχρι να τελειώσει η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την κατάσχεση.

Προκλήσεις

Η Ευρώπη έχει μπει στον χειμώνα με τις αποθήκες της γεμάτες κατά περίπου 100%% και άφθονες εισαγωγές LNG, αλλά μια κλιμάκωση θα μπορούσε να απειλήσει το ευαίσθητο ισοζύγιο εφοδιασμού της. Η ήπειρος παραμένει ευάλωτη μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, τα συμβόλαια κινούνται σε ένα στενό εύρος περίπου 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εξισορροπώντας από τη μια τα ισχυρά αποθέματα και από την άλλη τη διαρκή έκθεση  της Ευρώπης στις διακοπές εφοδιασμού.

Ενώ η Ευρώπη κατάφερε να αντικαταστήσει με επιτυχία τις περισσότερες από τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι πολύ μικρές ποσότητες που εξακολουθεί να προμηθεύεται από τη Ρωσία δεν παύουν να λαμβάνονται υπόψη ως παράγοντας αστάθειας για τους traders.

Την ίδια στιγμή, η Βουλγαρία, μέσω της οποίας διοχετεύονται ορισμένοι όγκοι από τη Ρωσία προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη, αρχίζει να εισπράττει νέο φόρο επί των ροών. Το μέτρο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και ο πιθανός αντίκτυπός του στις προμήθειες  παραμένει ασαφής.

Ταυτόχρονα, ο καιρός είναι ασυνήθιστα ήπιος σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Μαζί με τις ισχυρές προμήθειες από τη Νορβηγία και τους πωλητές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυτό συμβάλλει στη διατήρηση των τιμών υπό έλεγχο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια